Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Porzeczka podobno podmarzła. Więc nie będzie tak źle. A cena truskawki bedzie zależała od warunków. Ludzie mnóstwo tego nasadzili ale jeśli susza się przeciągnie to duzych plonów nie będzie.

Opublikowano

jak będą takie tanie truskawki to ciekawo ile pracownicy będą dostawali za łubiankę?

zaczęły już sie u was zbiory truskawek? bo u mnie jeszcze nie , ale zielone już są , no jak wparuje na pole i będą już czerwone to tak sie najem ze szok ,wiadomo swoje najlepsze^^.

Opublikowano

A kilka wsi dalej na byłym skupie truskawek przychodzą chłodnie i ludziska szypułkują importowane truskawki, wielkie są jak ziemniak sadzeniak... Kto zgadnie po ile im płacą?

Po 50groszy za kilogram!

Opublikowano

niby maja zapasy przetwórnie , ale jak na początku będą po 2zl, to wiadomo cena musi spaść, to ciekawo po ile będzie przy końcówce? ma być przymrozek słyszeliście coś?

Opublikowano

współczuje producentom truskawek... normalnie nie opłaci sie wogóle najmowac nikogo skoro stawki za zbieranie truskawek mogą się zrównac z należnosciami za ich sprzedaż ;/

Opublikowano

Nakładów az tak potężnych nie ma w porównaniu z np. pomidorami... jak zasadzisz to na 3-4lata, wiadomo ze ŚOR tez kosztują...

W tym roku studnia była wykopana specjalnie pod truskawki, dwa razy podlaliśmy, przyszły deszcze no i jeszcze ta cena dobija...

Qrcze, wypasiona prasa by była a studnia za rok...

W zeszłym roku z 0.6ha (bo tyle oddawało pełny plon) kupiliśmy cyklopa za 10tyś z truskawek a ile jeszcze na inne wydatki poszło... i ludziom sie płaciło 6zł/godz

A w tym roku nawodniliśmy to, plon konkretny a ceny nie bedzie...

Opublikowano
celeronik każdy chce zarobić sam też w tym wypadku jesteś handlarzem u nas na skupie po 2zł/ubianka

Nie jestem handlarzem, jestem sprzedawcą, bo mam swój towar, a handlarz kupuje taniej, sprzedaje drożej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zorak
      Po założeniu plantacji truskawki przyszedł czas na plantacje mialiny. W tym roku 1800 sztuk sadzonek odmiany POLANA. Dlaczego ta odmiana ?? Jest to malina bardzo plenna, owocująca na pędach jednorocznych które nie potrzebują podpórek. Po zbiorze wystarczy skosić pędy. Przedplonem był jęczmień. Pole na zime zaorane a wiosną zrobiona uprawka i własnie jestem na etapie sadzenia. Rozstawa w rzędzie 0,5m a między rzedami 3m.
      Pierwsze pytanie - czy po posadzeniu obcinać pozostałość zeszłorocznego pędu na równo z ziemią ?? czy pozostawić ??
      Jeśli ktoś zajmuje się profesjonalnie tą rośliną to prosze o kilka wskazuówek odnośnie nawozów i oprysków - zwłaszcza oprysków. Jakie oprysk, kiedy i na co.
      pozdrawiam i czekam na jakies wieści
    • Przez RolnikMateusz1
      Witam.
      Mam problem otóż dokladniej truskawki nie zostały ogracowane jesienią i teraz wiosną sporo chwastów się wdarło (na jesien nie rozsadzałem truskawek i dlatego są bardzo blisko siebie i poprostu ciezko wypielic). I czy może znacie jakieś opryski na chwasty?

P.S szukałem w innych tematach nie moglem znalesc ..
    • Przez sezam
      jakie są kombajny do malin i ile kosztują
    • Przez darekn
      Witam posiadam jakieś 4 h czarnej porzeczki z czasem pewnie trochę jeszcze powiększę plantację i myślę nad kupnem jakiegoś kombajnu (raczej używanego ) . Proszę a rady jaki wybrać , mechaniczny czy hydrauliczny fabryczny czy z rzemiosła .przeglądając internet trafiłem na kombajn taki jak na zdjęciu i nawet mi się spodobał mały sprytny i lekki co sądzicie o takiej konstrukcji ??

• Przez sezam
      Witam mam mam trochę tego maliny z 40 arów a truskawki 15arów i chciałbym się spytać czy nawadniacie swoje plantacje i czy widzicie jakiej porawe wydajności
  • Dodaj nową pozycję...
v