Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A czemu ma się nie udać

Tylko najlepiej ją skarmiać aż w lato bo dopiero wtedy dobrze się zakisi przynajmniej ja tak robię bo jak otworzę wcześnie to jest słabo zakiszona i byki słabo jedzą

Opublikowano

Duzy1 zgadzam się z tobą.

Napiszcie ile mieliście w tym roku siana oraz kiszonki.

Ja miałem rekordowo dużo bo 300 sztuk siana dodam że zazwyczaj to ok 150 więc jest spora różnica. Jest to zasługa wody zimono-wiesennej która zalała łąki. Tylko w ubiegłym roku miałem 40 balotów bo powódż była i reszte łak zalała a to co wyrosło to kosiłem i na gnój do porządku.

Jak wygląda sytuacja u was?

Opublikowano

panowie , a tak trochu z innej beczki, taki balot sianokiszonki, nieraz się zdarzy że się nie zakisi a popleśnieje, no poprostu przebity był czy cuś, czy on by miał jakieś wartości jako nawóz , rostrzepać po polu,i zaorać, czy coś on by dał??????

Opublikowano

Wartość jako nawóz to na pewno jakoś ma

A co do roztrzepania to wystarczy zdjąć folie i sznurki i niech tak poleży z miesiąc i wtedy robi się fajna próchnica wtedy go na rozrzutnik i na pole i bez problemu się roztrzepie

Jadę kosić IV pokoś ciekawe jaki będzie plon

Opublikowano (edytowane)

Urosła bardzo ładna myślę że 50-60% będzie te go pierwszego pokosu w tamtym roku było ok 70% więc uważam że warto

Edytowane przez Duzy1
Opublikowano (edytowane)

Myślę, ze sianokosy zakończone sa? To teraz pochwalcie sie plonami. MI z 3ha udało sie zebrać 3 pokosy z pierwszego zebrałem mocno podsuszonej sianokiszonki 40 belek, połowa tego co w tamtym roku z pierwszego roku. Drugi pokos, to była bardzo cieżka, ale myslę, że udana walka o cena pasze. Ponieważ na drugi pokos przyszła straszna susza a była predzej posiana ok 600kg. saletry i łake po prostu wypalało, ale potem jakoś podratowalismy ja odrzywką w postaci płynej.Drugi pokos rósł 2 miesiące ale udało sie zebrac 27 belek. Trzeci pokos to już było tak "niech sie dzieje co chce" nie sialiśmy żadnego nawozu, ani odżywki ale było 20 snopków. Czyli z 3 pokosów zebrałem 87 snopków. Troche mało bo w tamtym roku 140, ale jakoś do kwietnia mi starczy sianokisoznki a potem może sie znów kupi gotowej. Więc teraz czekam na wasze relacje jaki był udany, lub nieudany ten sezon sianokosów dla was ;)

Edytowane przez akaku
Opublikowano

Łąki to zacznę kosić napewno po 20 maja, a mućki to może gdzieś za tydzień pomaszerują na pole :) Trawa pięknie rośnie,szczególnie tam gdzie przesiewaliśmy w zeszłym roku.

Opublikowano

u mnie trawa ruszyła już z dobry tydzień temu,ale przystopowała, nie widać by dalej ciągnęła o góry i pewnie tez w drugiej połowie maja się ruszy z koszeniem, u mnie to jeszcze na 25% woda stoi :blink: i co zrobić? jak będzie mokrawo to chyba z powrotem 3011 dostanie bliźniaki, będzie trza przekombinowac przyczepianie rotacyjnej by wystawała po za bliźniaka, jak podeschnie to mała zbierającą się wywiezie tam gdzie sucho,eh przechlapane :unsure:

Opublikowano

u mnie trawa ruszyła już z dobry tydzień temu,ale przystopowała, nie widać by dalej ciągnęła o góry i pewnie tez w drugiej połowie maja się ruszy z koszeniem

A moja właśnie coraz lepiej rośnie bo w sobotę rozlałem szambo a w niedzielę deszcz popadał. ;)