Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

U nas za niecałe dwa tygodnie ruszamy z koszeniem życic.

Opublikowano

Coś sie dzis zanosiło na deszcz, oby popadało bo by sie przydał. @Belarusik miałem na mysli bele. Dziś juz dokończyłem przygotowanie maszyn do sianokosów, tylko czekam jeszcze na jedną maszynkę :)

Opublikowano

ja przed sianokosami musze umyc maszyny, zeby choc chwile wygladaly jak nowe :lol: porzednie przesmarowac i to by bylo na tyle z przygotowan do sianokosow, a traw w ostatnich dniach nie widzialem, musialbym zrobic mala wycieczke na pola.

Opublikowano

poki jeszcze maja ten lakier. no az tak zle nie jest bo u mnie wszystkie maszyny stoja pod dachem, no ale az wstyd jezdzic z nowa przetrzasarka ktora ma 2 cm piachu i torfu na sobie :P

Opublikowano

wczoraj w okolicach wawy popadała a już pod poznaniem suchutko :( u mnie tez by się deszcz przydał łąki ledwo co dopiero ruszyły chyba ze szybko odbija ale chciałbym żeby doszła na 10 czerwca co się ropę kupie teraz na maja inne wydatki trza szlif w 60 zrobić i majora uruchomić (mam nadzieje ze tylko pompe będzie trzeba robić)( kasa była ale dług trza spłacać i wszystko na bieżąco idzie ;[) żyto chociaż na górce ale dość ładnie stoi to mnie cieszy :) będzie duża różnica na łąkach po nawozie sztucznym a obornikiem???:)

Opublikowano

sądziłem że maszyny należy umyć zaraz po zakończeniu sezonu a nie tuż przed. :blink: :lol: :lol: :lol: <_< :huh:

no tak oczywiscie, umyje prase na zime i wszystkie lozyska mi zardzewieja. a tak umyje na poczatku sezony, przesmaruje i jak pojdzie od razu do roboty to nic sie nie stanie. na zime to mozna umyc ciagnik, plug, albo agregat, ale nie prase bo po zimie moze wyjechac cala brazowa. a z reszta kazdy robi jak uwaza. a co tym maszynom sie stanie jak na nich jest troche kurzu albo piasku, na pewno lepiej to niz bym mial mokra maszyne do garazu wstawic, a to ze chce ja umyc to tylko po to zeby jakos wygladala, a w garazu nikt na nia nie patrzy.

Opublikowano

przecież jak umyjesz prase w październiku to zawsze jest tych pare dni słonecznych i obeschnie,u mnie stoi w garażu to i tak się zakurzy i na wiosne trzeba troche opłukać to może heniuś chce zaoszczędzić wody i czasu i zajednym razem umyć :lol:

Opublikowano

@Akaku urośnie chyba :lol: Dostała nawozu dość porządną dawkę, teraz ma ok 20 cm i rośnie bardzo ładnie tylko deszczy trzeba trochę ;)A trochę z innej beczki są u was już meszki? bo do nas już te *** przyleciało <_<

Opublikowano

@henius Ty tą prasę w stawie moczysz że Ci wody w łożyska naleci??? dlaczego u Ciebie jest zawsze inaczej jak u innych???

jak juz myje to dokladnie a nie tylko z wierzchu blachy. z drugiej strony najazd @janusza20 byl nie na miejscu. kazdy robi jak uwaza wiec po co od razu z krzykiem, ze nie myje maszyn na jesien tylko na wiosne. co kogo to obchodzi, napisalem wczesniej, ze chce tylko troche umyc maszyny a tu ktos najezdza, ze maszyny powinno sie myc przed zima. niektorzy to w ogole maszyn nie myja. a co takiego sie stanie jak nie umyje na jesien tylko na wiosne?? ostatni pokos skonczylem pod koniec pazdziernika, potem byly orki przedzimowe no i przyszedl mroz, no to chyba lepiej zeby byla troche brudna niz bym mial ja w mrozie myc <_< a to ze u mnie jest zawsze inaczej to tylko Wasz wymysl, zeby tylko kogos zmieszac z blotem.

Opublikowano (edytowane)

dobra, troche zamieszanie sie zrobilo, OT i tak dalej ;) wracajac do tematu, to u mnie gdzie sucho to na gorkach pali trawe, wczoraj lekka mzawka przeszla, a sie chmurzylo pol dnia <_< dzisiaj znow slonce i ponad 20 stopni w cieniu, a do konca tygodnia nie przewiduja u nas opadow, a na poludniu burze i duze opady deszczu, mam nadzieje, ze sie nie powtorzy taka sytuacja, ze u nas bedzie susza a na poludniu powodzie <_<

Edytowane przez Henius91
Opublikowano

Kurde sie popatrze na lucernie do sasiada od 3 lata nie dostała nawozu gnojówki ani niczego a rosnie jak na drożdżach. Lepiej niż u mnie co dostała wszystkiego. Tylko u niego lepsza ziemia :)