Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dziękuję za odpowiedź, a orientujecie się za ile można sprzedać takie siano? przy takim poziomie kosztów może okazać się, iż bardziej zasadne będzie zmulczowanie łąki (podobny wynik finansowy przy pozostawieniu masy organicznej na łące)

Opublikowano

Wszystko zależy od jakości ,,siana" jakby potraktować to jako biomasę to około 100-120 zł za tone suchego materiału a jeśli to bedzie naprawdę siano to ta cena razy 2 sądzę że więcej niż 7-9 ton z hektara maił nie będziesz.

Sądząc po twojej lokalizacji mniemam że możesz mieć blisko firmę Bio-Future oni zajmują się ta gałęzią choć wiem że maja częstę braki w pamieci odnośnie płatnosci.

Opublikowano

Witam. ile mogę powiedzieć za siano? Interesuje mnie cena za samo siano(wszystko robi kupujący) siano nie jest pierwszej klasy więc może lepiej liczyć od belki? Jak myślicie ile za belkę (mała kostka i okrągła120x120 lub 120x160), ile za hektar jakby kupujący wolał od hektara liczyć?

Opublikowano

No nie przesadzaj z hektara powinien mieć tak na oko ok. 100-120 belek małej kostki. nie jest najlepsza ale nie aż tak żeby dopłacać. w tamtym roku dostałem po 150 zł z ha

Opublikowano

Witam. ile mogę powiedzieć za siano? Interesuje mnie cena za samo siano(wszystko robi kupujący) siano nie jest pierwszej klasy więc może lepiej liczyć od belki? Jak myślicie ile za belkę (mała kostka i okrągła120x120 lub 120x160), ile za hektar jakby kupujący wolał od hektara liczyć?

Ja oddałem za darmo, jeszcze mu karuzelakiem rozbiłem po kosiarce aby tylko sprzątnął łąkę.

Opublikowano

Za 300 belek z 2ha dostałem 260zł i pomogłem w wożeniu. Może na lubelszczyźnie są inne obyczaje,ale u nas ludzie chętnie płacą za siano nawet jak nie jest idealne(kwestia dogadania) Pozdrowienia

Opublikowano

Za 300 belek z 2ha dostałem 260zł i pomogłem w wożeniu. Może na lubelszczyźnie są inne obyczaje,ale u nas ludzie chętnie płacą za siano nawet jak nie jest idealne(kwestia dogadania) Pozdrowienia

300 belek z 2 ha no to to jest wydajność (chyba ze beleczka ważyła 50 kg to zwracam honor łące). Naprawdę gratulować jeleni którzy za takie pustynie jeszcze chcą płacić

• Like 1
Opublikowano

300 belek z 2 ha no to to jest wydajność (chyba ze beleczka ważyła 50 kg to zwracam honor łące). Naprawdę gratulować jeleni którzy za takie pustynie jeszcze chcą płacić

A co powiesz jak dziś zwiozłem 20 kostek z 20 arów ! [łąka 2 rok średnio zadbana] susza zrobiła swoje 2 miesiące bez deszczu [zdjęcie w galerii ] nie warto ciąć ale trzeba było strącić bo ,,druty'' by stały do zimy a tak jak popada to coś odbije.

Opublikowano

w moim rejonie klęska suszy 2 pokos mizerny 3 nie będzie wcale pastwiska całkowicie wypalone. Kukurydza 1m-1.5m wiechę wypuściła już są place że uschła. Co ciekawe w pogodzie cały czas mówią o deszczu.

Opublikowano

chodzi mi o siano ja zworze po 2 dniach pod wiate ale nie mam miejsca juz i na 7 ha zostawilem siano czekam aż zrobi sie miejsce bo jak leża na łące to każdy osobno daleko od siebie i tak nie zacieka tylko troche zmokną w deszcz ale zaraz wiatr owiewa tylko pytanie czy sie nie przyczepią ze siano leży jeszcze  na łące mam tam ekologiczne ( ptaszki ) ....

Opublikowano

Mi w tym roku udało sie zebrać z sianych łąk na ziemiach ornych tylko 1 pokos 40 belek a reszta nie urosła z powodu suszy a potem reszte dokończyły dziki. Na wiosne wszystko do kasacji i próbuje siać lucerne

Opublikowano

Się zapyta , potem se odpowie ... i se pogadał :P;) .

Opublikowano

witam serdecznie
mam pytanie czy mozna robic kiszonke z trawy w bele po przymrozkach w listopadzie ? mam jeszcze dwie laki i nawet ladna trawe ale nie wiem czy warto kosic i czy nie zgnije mi w balocie