Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wystawie w Bratoszewicach 2-3 lata temu pytałem się przedstawiciela firmy oferującej UGmax jak to się stosuje na łąki to powiedział że roczną dawkę rozkłada się na na dwa razy ale nie pamiętam już kiedy pierwszy i drugi zabieg i w jakim odstępie. Stosować na pewno możesz :o

Opublikowano

"Wapnowanie wpływa na przyspieszenie rozkładu

substancji organicznej oraz procesu nitryfikacji,

które najefektywniej przebiegają, gdy odczyn

jest słabo kwaśny lub obojętny."

Więc działanie podobne!!!!!! A ile kosztuje UG na ha rocznie a ile wapnowanie? <_<

Opublikowano

jakie masz gleby, jaki odczyn, bo na kwaśnej glebie na pewno UG nie dostarczysz wapnia do gleby, i może jakichś ziemniakach nie będzie różnicy czy życie, ale spróbuj z jęczmieniem jarym

Opublikowano

pod względem mikro i makro elementów tak,

jest to tylko flora bakteryjna która może uzdrowić Twoją ziemię, ale nawożenia nią na dłuższa metę nie zastąpisz,

po prostu bakterie i inne rozłożą to co mają rozłożyć, będzie chwilowy wzrost składników, ale jak nie zapewnisz ich uzupełnienia, to wyjałowisz pole

UG jest to tylko taki "dopalacz"

Opublikowano

Odczyn gleby jest bardzo ważny i jeżeli gleba jest kwaśna to oczywiście wapnowanie jest konieczne i w tym przypadku daje najlepszy efekt!

Bo UG raczej inicjuje i przyspiesza procesy przemiany masy organicznej i udostępniania składników z form niedostępnych, których w glebie i w resztkach pożniwnych jest bardzo dużo oraz poprawia jakość gleby.

Opublikowano

witam, u mnie w tym roku wyszło tak że jeden kawałek był skoszony bez sieczkarni, a reszta z sieczkarnią. Słomę rozgrabiłem, została opryskana UG-maxem, z talerzowana i przyorana na głębokość 15 cm. Na zimę przed orką pole było ruszone kultywatorem, rozsiane wapno i zaorane.Po słomie nie było żadnego znaku, tylko gdzie było więcej na poprzeczniakach to została tylko ale była rozłożona i miała czarny kolor, i o wiele lżej się orało ziemia ładnie się rozsypywała, jak nie było pryskane UG to ziemia jak się za pługiem nie po bronowało to zaraz były bryły że trudno czymkolwiek rozbić. Na drugi rok ma być na tym polu brokuł zobaczymy czy coś to da czy tylko pieniądze wyrzucone w błoto.

Opublikowano

Na rozlożenie słomy znacznie lepszym sposobem jest wg mnie pryskanie mocznikiem. A ma ktoś jakieś badania z UG przy bardzo dobrym odczynie? Chciałbym to zobaczyć.

Opublikowano

Wszystkie wynalazki typu UG max, EM, PRP sol mają to do siebie, że efekty 100% są po kilku latach stosowania. Nie ukrywam, że koszty stosowania wyżej wymienionych produktów nie są niskie, a i nie neguje działania bo i efekty są. Po doliczeniu do nich kosztów nawozów PK uzbiera się niezła sumka. Jednak prawidłowy płodozmian, bądź chociaż trochę go przypominający (strączkowe, okopowe, motylkowe, min. raz na cztery lata), poplony, oraz wapnowanie co 5,6 lat znacznie ograniczają koszty produkcji i utrzymują glebę w należytej kulturze rolnej. Bez stosowania w.w. wynalazków.

Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Zgadzam sie z cytatem!

Może przesadziłem z tym lepszym. Ale myślę że tańszym.

Opublikowano

Na rozlożenie słomy znacznie lepszym sposobem jest wg mnie pryskanie mocznikiem. A ma ktoś jakieś badania z UG przy bardzo dobrym odczynie? Chciałbym to zobaczyć.

Nie stosujesz UG ale twierdzisz, że jest niepotrzebny i za drogi. :D

Opublikowano

Mówie tak dlatego bo sporo czytałem o tym. A na stoisku UG na pewnych targach nie mieli pojęcia co daje innego niż wapno+pryskanie słomy mocznikiem+głęboszowanie. A do tego nie mieli żadnych wiarygodnych doświadczeń z UG. ;/ Uważam że jest to przereklamowane.

Opublikowano

Skoro tak mówisz, to jakaś część prawdy tam się na pewno znajduje. Ja go nie stosowałem, także nie mogę o nim nic powiedzieć. Możliwe, że działanie jest również uzależnione od typu gleby, zadbania, itp

Opublikowano

dokładnie Silva, reklama dźwignią handlu, a nie mogli powiedzieć?? bo co będą mówić, nie spotkałem w literaturze żadnych wieloletnich badań które by jednoznacznie przy prawidłowej agrotechnice potwierdzały ich skuteczność przekładającą się na plon, a te które miałem w rękach jednoroczne to nie wykazywały istotnej różnicy,

co nie znaczy że przy nieprawidłowej agrotechnice nie podratują sytuacji, co jest możliwe, ale do końca nie wiem

Opublikowano (edytowane)

UGmax dopiero pierwszy raz zastosowaliśmy w naszym gospodarstwie ponieważ sadzimy warzywa i trzeba było coś wykombinować aby słoma po żniwach się lepiej rozkładała i żeby ziemia była lżejsza w uprawie .

zobaczymy na drugi rok czy coś w ogóle to da czy będą jakieś lepsze wyniki w uprawach

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez milanreal1