Skocz do zawartości

co robicie ze słoma ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Słoma pomaga wykorzystanie w pełni azotu i jest również stosowana jako nawóz jeżeli nie bedziesz miał slomy to musisz miec obornik lub coś w tym stylu by bakterie zabiło na polu

ortografia +10%

Edytowane przez krzysiek16m
Opublikowano (edytowane)

Kolego co Ty piszesz?Przeciez tu nie chodzi o zabicie tych bakterii!Przez nie wlasnie sloma jest rozkladana, tylko ze potrzebuja one do tego azotu zeby mogly dzialac...

Edytowane przez Challenger
Opublikowano (edytowane)

ja zostawiam na polu ale rozsiewam ok 100kg/ha mocznika

chyba ze idzie zboze po zbozu wiec wowczas zbieram bo zmniejsza sie ryzyko wystepowania chorob

jesli sie nie stosuje nawozow organicznych to sloma wzbogaca ziemie w próchnice

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

U nas co jakiś czas ktoś dzwoni że chce podpisywać umowę na zakup słomy po żniwach. 150zł z tony

A to jest cena za twoje zbelowanie i dowiezienie na miejsce? ↲teraz w mojej okolicy powstaje firma produkująca brykiet ze słomy i cena za bele coś czuje że może być ponad 30zł lub więcel (120x120)

Opublikowano

ja osobiscie zwoze wszystko do domu przerabiam na obornik i wywoze spowrotem w pole przy dzisiejszych cenach zywca to chociaz mi obornik zostaje z calego tego interesu hahahahahahahahahahahahahahaha

Opublikowano (edytowane)

mam nadzieję, że jeszcze co niektórzy czytają ten temat. Sprawa jest następująca: W tamtym roku na ściernisko dałem 150 kg/ha saletry 34%N i posiałem gorczyce. Gorczyca jako tako wyrosła, zaorałem na zimę. W tym roku będę siał jęczmień na tym stanowisku. Zastanawiam się ile dać azotu. W jaki sposób uwzględnić poplon i te 150 kg/ha saletry w nawożeniu azotem. wyczytałem, że Ilości składników pokarmowych wnoszonych z międzyplonami do gleby są znaczne.W wypadku gorczycy białej to 75 kg azotu, 39 kg fosforu, 110 kg potasu i 8 kg magnezu na hektar. Przypominam, że na gorczycę poszła dawka 150 kg saletry (ponad 50 kg/ha N).

podpowie ktoś?

Edytowane przez Cihu
Opublikowano

Cihu, na twoje pytanie niema prostej odpowiedzi dlatego iż:

Składniki odżywcze zawarte w poplonie i innej masie organicznej stają się dostępne dla roślin następczych po ich przetworzeniu w procesach glebowych.

Od kiedy stają się dostępne i w jakim stopniu to zależy od sprawności biologicznej gleby oraz jej temperatury, nawilgocenia, itp. Im jest cieplej i wilgotniej w glebie oraz znajduje się tam odpowiednia mikroflora do przetwarzania masy organicznej to rośliny następcze w znacznym stopniu korzystają z uzyskanych składników już w pierwszym roku. Zaś w glebach z zaburzoną równowagą biologiczną masa organiczna potrafi zalegać nawet do kilku lat.

Opublikowano

No szkoda, że tak późno odpowiem, ale może na przyszłość się przyda.

Zacznę od końca.

Wiosną tylko mocznik przedsiewnie, dobrze umieszany z glebą na 10-12 cm, ze 160 kg/ha.

Kilka porad do gorczycy.

Zero azotu przed siewem, no chyba że na pociętą słomę zaraz siana to tak, ale wtedy azotu z 20kg/ha.

Nie dać jej zbyt bujnie wyrosnąć, dla człeka przeciętnego wzrostu 178 cm maksymalnie do pasa powinna wyrosnąć (w wersji bezpłużnej lekko powyżej kolan).

Azocik (20kg/ha) na gorczycę i pług (talerz, gruber). Te wartości NK są wg mnie nieco zawyżone i nie ma się co tak do końca nimi sugerować.

Opublikowano

Sloma co roku zostaje na polu,z reguly bez N i od razu po koszeniu idzie po niej gruber i w tym roku poraz pierwszy chcialem posiac gorczyce.Dla tych co sprzedaja slome mam propozycje-wystarczy wyliczyc wartosc nawozowa slomy i wydaje mi sie ze przy obecnych cenach NPK nie bedzie problemu z podjeciem decyzji

Opublikowano

żadko się teraz trafia by ktoś chciał brać słome z pola za darmo. Słoma zbożowa wg mnie to nie jest strata zbytnio. Chyba że ma się mało pruchnicy. Ale żepakowej bym nie oddał.