Skocz do zawartości

Gospodarstwo: problemy z błotem...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie najpierw fadromą usunęli błoto (żeby wyrównać teren)a potem posypałem całe podwórze kupionym kruszywem(głównie był to zerwany i zmielony asfalt) i taraz błota nie widać.

Opublikowano

Ech, przypomniało mi się jak taki jeden z sąsiedniej wsi, ma takie błoto na podwórzu, że jak wchodzić to tylko w gumiakach, a ciągnik ma co robić (2x4, o samochodzie można zapomnieć :rolleyes: ) ;)

@bayer ile dałeś za to kruszywo? gdzie je dostałeś?

Opublikowano

@kris14 kupiłem to w Przedsiębiorstwie Budowy Dróg i Mostów. ale to kosztowało to niestety nie napisze bo było to półtora roku temu i nie pamiętam.

Opublikowano

a ja już nie mam problemów z błotkiem zepchałem troszke spychaczem a póżniej nawiozłem kamyczków płaciłem za kubik 66 zł fotki sa w galeri z wożenia kamyczków :rolleyes: jest to dośc tania alternatywa wylania betonu itp polecem

bo zdaje egzamin

Opublikowano

popieram kolegę wyżej za kamienie 8-20mm na moje podwórko za płaciłem 1000zł na 220m kw. zdaję to egzamin a do tego ładnie to wygląda.

Pozdrawiam

Opublikowano

A u mnie wszystcy mają podwórka wysypane leszem i nie ma błota tylko w niektórych miejscach robią sie kałuże :rolleyes:

Opublikowano

U nie też największe błoto jest przy oborze i przy wjeździe bo zrobili mi drogę i nic nie dały kłótnie to i kat ją podnieśli około 20-40cm i wszystka woda spływa na podwórko i na wiosnę muszę znowu podnosić wjazd żeby woda się nie lała

Opublikowano

Zwir z jakiejś spalarni lub piekarni lub gdzieś załatwić wysypać troche ujeździć nawet u wałowac ale samo się ujeździ a na to warstwa cieniutka żułtego piasku lub jakiegoś zwiru i problem z głowy.

Na podjazd dla mleczarni koleś sprzedawał "jaskółcze ogony" po 0,8zł za sztuje (6 sztuk na m kw.) warto popytać po starych placach po pgr-ach (bo tam załatwiłem) na cukrowniach oddają czasem płyty betonowe wystarczy poszukać

Opublikowano

Pewnie żużel to lesz a najlepszym sposobem to poszukać płyt betonowych, metr kw za 5 zł ale musiałem sam zrywać to i ładować na przyczepe przy okazji połamałem przyczepe a tak się nadzwigałem że ho ho ale warto było, płyty betonowe o grubości 10 cm ( 5 sztuk na m kw) podskakują jak klepki na podłodsze gdy podjeżdza mleczarnia, jeśli będa jeździły tylko ciągniki radze poszukać starych parkanów ale po dwarunkiem że tylko maszyny rolnicze będą jeździły jeśli ciężarówki to w kilka tyg sie to wszystko rozsypie

Opublikowano
kolego karol a jaką grubość trzeba nasypać tych kamieni i gdzie to można zamówić czy tam kupic i jak to jest przywożone,pozdro

Ja sypałem ok 10 cm warstwę ale wystarczy jak dasz 5 cm. Teraz posypałem dojazd do mnie (3cm) i zera błota :rolleyes:

załatwiłem to od jednego gostka któwy wozi żwir. W żwirowni mają sortownik (b. duży) i tam segregują na różne frakcje. Za wywrotkę ok 15 ton płaciłem 500zł. Dwie wystarczyły.

Pozdro!!

Opublikowano

Mam ten sam problem "błoto" dowiedziałem się że Unia finansuje utwardzenie podwórka tzn. "dostosowanie gospodarstw rolnych do wymogów UE". Ja uważam że najlepszym rozwiązaniem jest kostka , a w miejscach przejazdowych np. przez samochody ciężarowe to płyty betonowe.

Opublikowano
my problem z błotem na podwórku załatwiliśmy płytami betonowymi.

Jakieś dziwne te płyty pięciokątne, jakiej są grubości ?

Ja osobiście preferuję kostkę betonową gr. 8 cm na podsypce cementowo-piaskowej , przemawiają za tym min te argumenty;

1 bardzo łatwa w układaniu ( patrz układanie, ewentualne rozbieranie)

2 łatwość uzyskiwania pożądanych kształtów spadków, wstawek korytek odpływowych itp.

3 aha w razie awarii jak nam rura pęknie w podwórku to sami w łatwy sposób rozbierzemy potrzebny nam obszar.

Opublikowano

ich grubość to 15 cm.

może nie jest łatwo zachowac przy nich spadków czy tworzenie korytek odpływowych ale nie są ciezkie w układaniu i łatwo jest je wyciagac spomiędzy płyt.

a co do ich kształtu czy to jest aż tak ważne??chyba najważniejsze jest to ze jest twardo na podworku i przed nim.

Opublikowano
a co do ich kształtu czy to jest aż tak ważne??chyba najważniejsze jest to ze jest twardo na podworku i przed nim.

Zdziwił mnie ich kształt bo jeszcze takich płyt drogowych nie widziałem ot co.