Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a w paliwie?? dlaczego mtz na ostatnim miejscu?? silnik dobry hydraulika bosha most carraro czego jeszcze chciec w mtz- cie??calkiem niezle i jest najtanszy ze wszystkich

Białoruśka też dobry sprzęt. Mój wujek ma dwie. Ma MTZ-ta 82ts. Ma go już 11 lat i na razie bez większych problemów. Miał kilka lat temu większa awarię- coś rozleciało się w jednej ze zwolnic. Trochę zapłacił, ale teraz wszystko jest ok. Był tak zadowolony z tej maszyny, że niecały rok temu kupił sobie Belarusa 1025 z turem ŁC-1650. Nic tańszego by nie dostał z turem w tej cenie. Nie chciał Pronara z plastikową maską i ładną kabiną, bo one mają złą opinię (awaryjny!). Wziął prostą białoruśkę, bez żadnych bajerów :).

Opublikowano

z tych co wymieniłeś to tylko Zetor, inne podane marki są ok do gości co okazjonalnie używają ciągnika i wież mi wiem co mówie jak jesteś mechanik z zawodu to może dasz rade z sprzętem typu Białoruś lub pochodne (jeszcze gorsze niż białoruś)

Opublikowano

Ja bym postawił na zetora

Mój sąsiad ma go juz ponad rok i chodzi mu super

a co do paliwa to tez tam za duzo chyba n9ie pali jak tnie nim trawe(wczesniej ciało tą samoą kosiarkązetorem 5211)

jeżdzi po zboże

ja posiadam zeora ale forterre 11441 i tez nie nazekam

zetor i zaden iiny(oczywiscie z tych wymienionych wyżej)

Opublikowano
Od kiedy belarus ma most carraro?? :) Belarus o wiele ekonomiczniejszy niz ten caly zetor, Ja bym moze pomyslal nad Farmtrackiem, w sumie ciekawe maszyny

A ja bym Ci nie radzil myslec o nim :):)

juz chyba lepszy pronar czy belarus jest :)

Opublikowano

ja z farmtrackiem doczynienia nie miałem ale z tego co mój wujek mi mówił to jest bardzo zadowolny z tego ciagnika jest zwrotny oszczędnyw porównaniu z pronarem to mówi ze niebo a ziemia ,farmtrack ma dobre hamulce , a w pronarze mówi że już chyba ze 3 lata robił przedni napęd(ma tura) cały czas coś sie sypie cały czas cos nie działa itd na koniec powiedziął że z farmtracka jest bardzo zadowolony..:)

Opublikowano

czesc ja mam farmera i wiem cos o nim malo pali strasznie mocne silniki a z reszta to ruznie moglo by byc lepiej szczerze to wybral bym proxime wygodniejsza i lepsza hydraulika zetor to zetor na swojego nie na rzekam ale wolal bym zetorka pozdro

Opublikowano

Ma się cos dobrego ale coś zawsze wydaje się lepsze :) , proxima bez wątpienia dobry ciągnik, ale nie ma rewersu ani szybkiego wałka, duży promień skrętu, obciążniki za dopłatą, ale najważniejsze dla mnie jest spalanie a z tym to może byc duża różnica w porównaniu do mtz w lżejszych pracach, bo na pewno pali troche więcej (każdy dieler to przyznaje) tylko ile jest to troche?

Opublikowano

A ja nie bede zakladal kolejnych nowych tamatow.

Mam pytanie dla uzytkownikow belarusa.

Jak Wam sie one spawoją? ja do tej pory myslem ze sa lepsze od pronara.

ale z pewnych ust uslyszalem takie slowa ,,w naszej gminie jest 10 belarusow w tym tylko 4 ,,jako-tako" chodza najczestsze awarie to leje sie z hydrauliki (nie sączy tak jak w pronarze) rozruszniki sie palą instalacja tez, wykonanie bardzo kiepskie"

ale nie dokonca w to uwierzylem i powtarzam ja to slyszalem od ,,kogos" wiec moze byc nieprawda!!

Opublikowano

Zeby na białorusi coś lepiej poskładali to nie wydaje mi się, kilka lat temu zażarcie przekonywał ojca dieler, że pronar dużo lepiej jest poskładany od belarusa, oczywiscie każdy życzliwie się uśmiechał po tych słowach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 

• Dodaj nową pozycję...
v