Skocz do zawartości

jaki pług do zetora FORTERRA 9641

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem od niedawna posiadaczem 90 konnego zetora FORTERRA 9641. W związku z tym mam pytanie jaki pług wybrać do tego ciągnika? Myślałem o TUR VARIO (4 skibowy ) z Unii Group. co o tym myślicie?

Opublikowano

Ja mam 9540 (taka sama moc jak Forterra 9641) pracuje z Gregoire Bessonami o szer. roboczej 180cm a teren mam górzysty i ciągnik chodzi z nimi jak burza to myśle że 4 obrotowe są odpowiednie do niego tylko może pomyśl nad inną firmą zamiast UG może Gregoire Besson super są polecam albo Kvederland ale myślę że Bessony lepsze są.

Opublikowano

A ja bym do tej forterki polecił 5x40 zgonowy. U nas właśnie tak forterra orze z tym pługiem i jeszcze wał ciąga (taki mini cambella) :) 4 obrotowa też by była dobra, NH TD95D sąsiada spokojnie chodzi w unijnej :D

Opublikowano

Z podniesieniem nie będziesz miał większego problemu z uciągiem tym bardziej że posiada regulowaną szerokość orki. Pisałeś że masz lekkie gleby wę pomyśl już teraz o tym metalowym kółku o małej średnicy na piaszczystej glebie może się zapadać jeżeli masz mozaikę to ciężko będzie równomiernie zaorać.

Opublikowano

Do takiej forterki 5 skib na obrocie to minimum, sam kolega @mlodzik89 może potwierdzić co prawda "jego" ciągnik tylko 15KM mocniejszy, ale to nie robi róznicy :D