Co widzimy na zdjęciu Pszenica?
Lipowy wynik analizy próbki pszenicy z dnia 17.07.2024 pokazuje parametry jakości ziarna zebrane latem, po zakończeniu wegetacji polowej. Analizator FOSS ISCan Nova prezentuje wysoką zawartość białka w suchej masie 17,3% przy wilgotności 11,5%, co świadczy o intensywnym odżywieniu azotem oraz dobrym wypełnieniu kłosów w końcowej fazie BBCH, już po zbiorze. Gluten mokry JJ na poziomie 35,8% i skrobia 63,1% wskazują na ziarno o potencjale konsumpcyjnym, przy jednocześnie wysokiej wadze hektolitra 77,8 kg/hl, typowej dla dobrze dojrzałej pszenicy. Ergosterol 12,9 ppm odzwierciedla stopień porażenia grzybami magazynowymi lub polowymi, ale nie pozwala jednoznacznie określić konkretnej choroby kłosów.
-
1

Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się