Duńczyki. Szósty tydzień tuczu. Trochę słabo przy pozowały 🙂
soltys48 21716 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Niektórym robi to różnice i zapewniam Cię że jest ich coraz więcej Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095980
wojak1986 2598 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Chciałbym żeby w życiu było tak jak z tym mięsem. Każdy powinien we wiedzieć skąd biorą się pieniądze i dobre jedzenie i że nic nie jest za darmo. Moim zdaniem dawanie socjalu to poniżanie ludzi tak jak karmienie takim towarem... 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095981
kamciow 129 Opublikowano 22 Stycznia 2024 39 minut temu, soltys48 napisał: Niektórym robi to różnice i zapewniam Cię że jest ich coraz więcej Oczywiście, jest ich coraz więcej, tylko nagonka jest skierowana głównie na rolników, nie na producentów parówek Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095983
Dawid727 168 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂 2 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095984
AgroTeam griga 1359 Opublikowano 22 Stycznia 2024 soltys48 napisał: Niektórym robi to różnice i zapewniam Cię że jest ich coraz więcej Oj tak, sam od kilku lat nie kupuje wyrobów w sklepie tylko od zaprzyjaźnionego przetwórcy. Jest ogromna różnica Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095986
wojak1986 2598 Opublikowano 22 Stycznia 2024 8 minut temu, Dawid727 napisał: Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂 Chcesz powiedzieć że paszą nie ma wpływu na jakość mięsa i tempo przyrostu to też jego jakość. Tłuszcz to nośnik smaku, w wołowinie to samo te chude to zmielić na mielonkę a przerośnięte tłuszczem na steki... Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095987
Dawid727 168 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Pasza która przyjeżdża jest dużo słabsza niż np. Ta którą robi mój sąsiad dla swoich świń. On też ma mięsność koło 60% na pbz. I one są jakieś smaczniejsze? Jadłem wyroby od mojego rzeźnika z mojej Dunki i kumpla pbzta karmionego owsem i pszenżytem. Sam tłuszcz, nic fajnego. Ale to kwestia gustu. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095988
wojak1986 2598 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Trzeba wytopić dodać wołowiny musi być symbioza tłuszczu z mięsem. Ja tłustego nie lubię ale wiem jak łamie kiełbasę skąd po wysuszeniu wziął się smak Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095990
misio3p 2416 Opublikowano 22 Stycznia 2024 33 minuty temu, wojak1986 napisał: Chcesz powiedzieć że paszą nie ma wpływu na jakość mięsa i tempo przyrostu to też jego jakość. Strzelam, że skład paszy który jedzą te świnie to w 95% zboże, śruta sojowa, śruta rzepakowa/słonecznikowa. Reszta to premiks, kreda, aminokwasy, ogółem nic niezwykłego. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095994
Robert94 31 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Jak to nie tajemnica to z kim masz kontrakt ,robicie szczepienia no i czy wybierasz kolczyk jaki chcesz. Pytam bo od niedawna też jestem na kontrakcie i ciekawi mnie jak w inny h firmach to wyglada Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095996
wojak1986 2598 Opublikowano 22 Stycznia 2024 1 godzinę temu, misio3p napisał: Strzelam, że skład paszy który jedzą te świnie to w 95% zboże, śruta sojowa, śruta rzepakowa/słonecznikowa. Reszta to premiks, kreda, aminokwasy, ogółem nic niezwykłego. Co w tych czasach jest w stanie kogoś zdziwić. Przywykliśmy do takiego żywienia zwierząt. Z naturą to jednak wiele wspólnego nie ma. Krowa daje 50 litrów i też to norma jak dostaje to co ta świnia. Bez tego da 15 litrów i powiemy że to takie samo mleko? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3095998
soltys48 21716 Opublikowano 23 Stycznia 2024 9 godzin temu, Dawid727 napisał: Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂 Nie bajki..... Kwestia do czego porownujesz jakość tego mięsa. Jeżeli do przemysłówki na pbz ok Masz rację ale porównaj je do mieszańca puławiaka który średnio jest u mnie od warchlaka do uboju ok 180dni. Poza garścią witamin nie dostaje innego PRZETWORZONEGO białka. Ile szczepień potrzebuje danbred żeby w ogóle dożyć uboju a ile puławiaki? Kolejna sprawa to aspekt który poruszył @wojak1986czyli tłuszcz Jestes w stanie zrobić to na swoich sztukach? 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096009
mimi007 155 Opublikowano 23 Stycznia 2024 wow sołtys na Puławskiej tyle tustego 🫢🤔 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096014
zachodnihobbysta 61 Opublikowano 23 Stycznia 2024 bardzo dużo zależy od paszy w smaku mięsa i później jest genetyka .... a nikt tak nie zepsuję wyrobów i mięsa jak przetwórnia bo z masarnia to wiele wspólnego nie ma Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096017
soltys48 21716 Opublikowano 23 Stycznia 2024 25 minut temu, mimi007 napisał: wow sołtys na Puławskiej tyle tustego 🫢🤔 Mieszańcu z Puławska Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096023
wojak1986 2598 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Po prostu tłuszcz to jest bardzo drogi wypełniacz nośnik przemysł chce mięsa resztę sobie kupią taniej. Pracowałem w fabryce żarcia dla psów to tam było trochę mięsa, dużo mąki z wodą i zagęszczacze chemia sztuczne podbijacze że smaku myślę że z wędlinami wielkiej różnicy nie ma... Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096032
Sylwestero88 51 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Mój kuzyn gminy Srock pod Łodzią też ma hodowlę duńczyków, ba tam cała wieś świniami stoi to jak się go pytam czy bije dla siebie to mi powiedział że dla niego to są w starej chlewni 😅 ja sam trzymam 2-3 sztuki ale 100% starą metodą żywieniowa i siedzą 8-9 miesięcy. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096034
Dawid727 168 Opublikowano 23 Stycznia 2024 4 godziny temu, soltys48 napisał: Nie bajki..... Kwestia do czego porownujesz jakość tego mięsa. Jeżeli do przemysłówki na pbz ok Masz rację ale porównaj je do mieszańca puławiaka który średnio jest u mnie od warchlaka do uboju ok 180dni. Poza garścią witamin nie dostaje innego PRZETWORZONEGO białka. Ile szczepień potrzebuje danbred żeby w ogóle dożyć uboju a ile puławiaki? Kolejna sprawa to aspekt który poruszył @wojak1986czyli tłuszcz Jestes w stanie zrobić to na swoich sztukach? Nie wygląda to zachęcająco. Sorry. 2 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096061
Neveragain 153 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Ja duńczyka karmie własną paszą i jakosciowo nie różnią się wiele od tych które kiedys w stodole trzymałem. Zboża 70% sruta sojowa 5-10% amirap 5-10% otręby 5-10% serwatka premix olej sojowy Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096063
LonelySoul 156 Opublikowano 23 Stycznia 2024 3 godziny temu, Sylwestero88 napisał: Mój kuzyn gminy Srock pod Łodzią też ma hodowlę duńczyków, ba tam cała wieś świniami stoi to jak się go pytam czy bije dla siebie to mi powiedział że dla niego to są w starej chlewni 😅 ja sam trzymam 2-3 sztuki ale 100% starą metodą żywieniowa i siedzą 8-9 miesięcy. Bzdura jakich wiele , już pomocne kwestie organizacyjne ale u mnie topings x DD rośnie w podobnym tempie co kolega wcześniej pisał, pasza własna i nikt nigdy na jakość mięsa nie narzekał. Też nie man problemu z jedzeniem własnych Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096068
soltys48 21716 Opublikowano 23 Stycznia 2024 1 godzinę temu, Dawid727 napisał: Nie wygląda to zachęcająco. Sorry. Wyglądać nie musi ale smakuje...... Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096075
turtojs 447 Opublikowano 23 Stycznia 2024 ale co z takim tłuszczem potem robić ? ja bym tego nie zjadł bo nie widzę tu na tym zdjęciu nic zjadliwego 😱 2 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096103
wojak1986 2598 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Smalec do smażenia najlepsze i najzdrowsze co może być... 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096105
soltys48 21716 Opublikowano 23 Stycznia 2024 26 minut temu, turtojs napisał: ale co z takim tłuszczem potem robić ? ja bym tego nie zjadł bo nie widzę tu na tym zdjęciu nic zjadliwego 😱 Wędzona słoninka pychota Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096116
krilan06 3236 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Wędzony boczek w firmowym sklepie "Prosiaczek" 48 zł/kg Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/832573-swinki/page/2/#findComment-3096168
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się