Skocz do zawartości

Świnki



Duńczyki. Szósty tydzień tuczu.
Trochę słabo przy pozowały 🙂

  • Like 3



Rekomendowane komentarze

Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂

  • Like 2
8 minut temu, Dawid727 napisał:

Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂

Chcesz powiedzieć że paszą nie ma wpływu na jakość mięsa i tempo przyrostu to też jego jakość. Tłuszcz to nośnik smaku, w wołowinie to samo te chude to zmielić na mielonkę a przerośnięte tłuszczem na steki...

1 godzinę temu, misio3p napisał:

Strzelam, że skład paszy który jedzą te świnie to w 95% zboże, śruta sojowa, śruta rzepakowa/słonecznikowa. Reszta to premiks, kreda, aminokwasy, ogółem nic niezwykłego.

Co w tych czasach jest w stanie kogoś zdziwić. Przywykliśmy do takiego żywienia zwierząt. Z naturą to jednak wiele wspólnego nie ma. Krowa daje 50 litrów i też to norma jak dostaje to co ta świnia. Bez tego da 15 litrów i powiemy że to takie samo mleko?

9 godzin temu, Dawid727 napisał:

Akurat z tym mięsem to bajki opowiadacie. Normalne pyszne wyroby się z nich robi. Mój wujek stary Kaszub też tak mówił że jak w słoiku mielonkę się zrobi to po tygodniu to zielone będzie, baaa sami z ojcem tak gadaliśmy s teraz się z tego śmiejemy. Z waszego rozumowania wychodzi że jak kupicie loszke danbreda pokryjecie ja durokiem to automatycznie jest ujowe mięso? Przecież to bzdura 😅 ja nikogo uświadamiać nie będę ale ja mięsa w sklepie nie kupuję 🙂

Nie bajki.....

Kwestia do czego porownujesz jakość tego mięsa. Jeżeli do przemysłówki na pbz ok Masz rację ale porównaj je do mieszańca puławiaka który średnio jest u mnie od warchlaka do uboju ok 180dni. Poza garścią witamin nie dostaje innego PRZETWORZONEGO białka.

Ile szczepień potrzebuje danbred żeby w ogóle dożyć uboju a ile puławiaki?

Kolejna sprawa to aspekt który poruszył @wojak1986czyli tłuszcz

Jestes w stanie zrobić to na swoich sztukach?

IMG20231214185033.jpg

  • Sad 1
4 godziny temu, soltys48 napisał:

Nie bajki.....

Kwestia do czego porownujesz jakość tego mięsa. Jeżeli do przemysłówki na pbz ok Masz rację ale porównaj je do mieszańca puławiaka który średnio jest u mnie od warchlaka do uboju ok 180dni. Poza garścią witamin nie dostaje innego PRZETWORZONEGO białka.

Ile szczepień potrzebuje danbred żeby w ogóle dożyć uboju a ile puławiaki?

Kolejna sprawa to aspekt który poruszył @wojak1986czyli tłuszcz

Jestes w stanie zrobić to na swoich sztukach?

IMG20231214185033.jpg

Nie wygląda to zachęcająco. Sorry. 

  • Like 2
3 godziny temu, Sylwestero88 napisał:

Mój kuzyn gminy Srock pod Łodzią też ma hodowlę duńczyków, ba tam cała wieś świniami stoi to jak się go pytam czy bije dla siebie to mi powiedział że dla niego to są w starej chlewni 😅 ja sam trzymam 2-3 sztuki ale 100% starą metodą żywieniowa i siedzą 8-9 miesięcy.

Bzdura jakich wiele , już pomocne kwestie organizacyjne ale u mnie topings x DD rośnie w podobnym tempie co kolega wcześniej pisał, pasza własna i nikt nigdy na jakość mięsa nie narzekał.  Też nie man problemu z jedzeniem własnych 


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v