Chłoporobotnik 6040 Opublikowano 14 Grudnia 2023 75g soli, 75g peklosoli, 5g pieprzu, łyżeczka cukru, główka czosnku na 10 kilo mięsa, z indyka 5kg na grubych oczkach mielone z fileta, 5kg z nóg na drobnych oczkach, z królika też podobne proporcje i część na grubych, część na drobnych oczkach ale jest sypka bo nie dodawałem nic do tego, teraz następną spróbuję wymieszać z tłuszczem z kurczaka, z "tyłka", normalnie to na rosół biorę ale spróbuję lub dołożę indyka. Wieprzowej kiełbasy nie robię. Odnośnik do komentarza
Sylwekx25 5907 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Piotrek aż mnie zanudziło jak przeczytałem, że tłuszcz z kury chcesz do kiełbasy dać... Kup słoniny albo tłustego boczku i zrób "po bożemu"😉. Mięso z ud indyczych niektórzy dodają do kiełbas wieprzowych 1 Odnośnik do komentarza
Chłoporobotnik 6040 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Nie chcę kupnego i to jeszcze świńskiego w dodatku. Odnośnik do komentarza
MonteChristo 1773 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Ale od gospodarza czy z jakiejś hurtowni typu selgros? 1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał: 75g soli, 75g peklosoli, 5g pieprzu, łyżeczka cukru, główka czosnku na 10 kilo mięsa, z indyka 5kg na grubych oczkach mielone z fileta, 5kg z nóg na drobnych oczkach, z królika też podobne proporcje i część na grubych, część na drobnych oczkach ale jest sypka bo nie dodawałem nic do tego, teraz następną spróbuję wymieszać z tłuszczem z kurczaka, z "tyłka", normalnie to na rosół biorę ale spróbuję lub dołożę indyka. Wieprzowej kiełbasy nie robię. Nie szkoda filetów z indyka na kiełbasę? Odnośnik do komentarza
Chłoporobotnik 6040 Opublikowano 14 Grudnia 2023 53 minuty temu, MonteChristo napisał: Ale od gospodarza czy z jakiejś hurtowni typu selgros? Nie szkoda filetów z indyka na kiełbasę? Szkoda? Jak odchowuję rocznie co najmniej 5 takich smoków to czemu ma być szkoda? Po to się chowa, a dużo bardziej wolę indyka niż wieprzowinę, której wcale nie używam. Odnośnik do komentarza
rolniku360 236 Opublikowano 14 Grudnia 2023 @chloporobotnik to ile ty wydajesz miesięcznie na jedzenie jak wszystko swoje Odnośnik do komentarza
slawek74 13235 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Chłoporobotnik napisał: Nie chcę kupnego i to jeszcze świńskiego w dodatku. a twu z tą kurzyną 🤢 2 Odnośnik do komentarza
Sylwekx25 5907 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Każdy lubi co innego, ja też drobiu nie jadam, wieprzowina najlepsza, wołowinę też lubię. Odnośnik do komentarza
robi57362 2549 Opublikowano 14 Grudnia 2023 MonteChristo napisał:Ale od gospodarza czy z jakiejś hurtowni typu selgros? mieso kupione z sklepu firmowego najbliższej rzeźni, jakaś taka ni jaka kiełbasa wyszła niby wyglad ok ale smak miesa jakiś taki nie swój, ale i tak sto razy lepsza niz gotowe ze sklepu Odnośnik do komentarza
rolniku360 236 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Spróbuj przepisu "kiełbasa drwala" albo "kiełbasa niedźwiedzia" ale ogólnie ja z powodu że jestem leniwy i nie lubię robić na proporcji to zawsze biorę 3 kilo łopatki 1 kg szynki i 1 kg słoniny Odnośnik do komentarza
Sylwekx25 5907 Opublikowano 14 Grudnia 2023 robi57362 napisał:MonteChristo napisał:Ale od gospodarza czy z jakiejś hurtowni typu selgros? mieso kupione z sklepu firmowego najbliższej rzeźni, jakaś taka ni jaka kiełbasa wyszła niby wyglad ok ale smak miesa jakiś taki nie swój, ale i tak sto razy lepsza niz gotowe ze sklepuMoże z knura albo wnętra? takie mięso powinno iść do utylizacji ale czasem się zdarza, że trafi do sprzedaży. Na surowo nie do wykrycia, ujawnia się pod wpływem temperatury Odnośnik do komentarza
Chłoporobotnik 6040 Opublikowano 14 Grudnia 2023 18 minut temu, Sylwekx25 napisał: Każdy lubi co innego, ja też drobiu nie jadam, wieprzowina najlepsza, wołowinę też lubię. Schabowych nie lubię. Szynka czy baleron to nie jest "to". Takie to "szorstkie", twarde i włókniste, żylaste jak stary chuderlak w porównaniu z wędzonym filetem. Salcesonu nie tknę. Kaszankę ewentualnie ale i tak nie kupuję, pasztetowa niezbyt. Wołowina to znów droga i nie wiem nawet co z tego robić, oprócz roladek. Ale to też nie takie fajne, "miękkie" mięso raczej. 1 godzinę temu, rolniku360 napisał: @chloporobotnik to ile ty wydajesz miesięcznie na jedzenie jak wszystko swoje Olej, cukru tyle co kot napłakał bo nie robię kompotów, dżemów ani nic podobno, ciast nie piekę a nawet herbaty nie słodzę, herbata ale tego nie idzie dużo. Czasem mozarelli z 10 deko do zapiekanki, pizzy czy czegoś podobnego. Przyprawy w lokalnym sklepie. Generalnie tyle. Średnio do sklepu po spożywcze zakupy raz na tydzień - półtora tygodnia albo i rzadziej. 1 godzinę temu, slawek74 napisał: a twu z tą kurzyną 🤢 Dla mnie za mnie to możesz jeść codziennie wieprzowe, prócz piątku, bo przecież pościsz i zapijać to mlekiem. Ja nie mam zamiaru płacić za coś skoro lepsze i smaczniejsze dla mnie sam sobie uhoduję. Odnośnik do komentarza
JarekBazydlo 2678 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Kielbasa musi miec dodatek dziczyzny np sarny. Odnośnik do komentarza
Sylwekx25 5907 Opublikowano 14 Grudnia 2023 E tam wcale nie musi. Dziczyznę też nie każdy lubi 1 Odnośnik do komentarza
Tyfo89 562 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Sylwekx25 napisał:Może z knura albo wnętra? takie mięso powinno iść do utylizacji ale czasem się zdarza, że trafi do sprzedaży. Na surowo nie do wykrycia, ujawnia się pod wpływem temperaturyJakiej utylizacji 😂. Miałem dwa rzuty samego knura, ktoś to musiał zjeść. Odnośnik do komentarza
Sylwekx25 5907 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Jak lubisz zapach szczochów to smacznego. Uczciwe zakłady mięsne takie mięso powinny utylizować lub ewentualnie przeznaczać na karmę. A nie sprzedawać jako mięso dobrej jakości do spożycia Odnośnik do komentarza
mysza103 2729 Opublikowano 14 Grudnia 2023 6 godzin temu, Chłoporobotnik napisał: Nie chcę kupnego i to jeszcze świńskiego w dodatku. Ty żyd jaki , czy arab że świnią gardzisz ? Odnośnik do komentarza
soltys48 20229 Opublikowano 14 Grudnia 2023 1 godzinę temu, robi57362 napisał: mieso kupione z sklepu firmowego najbliższej rzeźni, jakaś taka ni jaka kiełbasa wyszła niby wyglad ok ale smak miesa jakiś taki nie swój, ale i tak sto razy lepsza niz gotowe ze sklepu Bo mięso z DUŃCZYKÓW ale kiełbasa mniej nafaszerowana niż sklepowa Odnośnik do komentarza
Chłoporobotnik 6040 Opublikowano 14 Grudnia 2023 1 minutę temu, JarekBazydlo napisał: musi Nie musi. To mój wyrób, indycza w 100%. 35 minut temu, mysza103 napisał: Ty żyd jaki , czy arab że świnią gardzisz ? Nie lubię i nie widzę sensu płacić za prosię, rzeźnika - masarza, tańcować przy nim jak będzie przerabiał, chować to ładnych parę miesięcy a potem przymuszać się na siłę aby to zjeść. Za czas chowania świni zrobię ze 3 rzuty brojlerów, odchowam bez problemu, mam mięso dla siebie i dla klientów, którzy to wezmą z pocałowaniem ręki, siedzę w cieple i obrabiam po tyle ile mam zamówień a nie górę mięsa na hura w jeden dzień. I przede wszystkim nie muszę się martwić jakimiś numerami w agencjach, kolczykami i innymi rzeczami. Co do handlowania tym - może coś by sprzedał ale to roboty dużo przy przerobie a nie mam do tego pomocników i nie sądzę, że wyszedłbym na tym lepiej. Odnośnik do komentarza
soltys48 20229 Opublikowano 14 Grudnia 2023 1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał: Kielbasa musi miec dodatek dziczyzny np sarny. Nieeeeeeee Ty hodowca to wołowinę a nie dziczyznę dodawaj. A tu trochę słoninki na zasolenie Odnośnik do komentarza
gregor1284 15657 Opublikowano 14 Grudnia 2023 5 minut temu, Chłoporobotnik napisał: Nie musi. To mój wyrób, indycza w 100%. Nie lubię i nie widzę sensu płacić za prosię, rzeźnika - masarza, tańcować przy nim jak będzie przerabiał, chować to ładnych parę miesięcy a potem przymuszać się na siłę aby to zjeść. Za czas chowania świni zrobię ze 3 rzuty brojlerów, odchowam bez problemu, mam mięso dla siebie i dla klientów, którzy to wezmą z pocałowaniem ręki, siedzę w cieple i obrabiam po tyle ile mam zamówień a nie górę mięsa na hura w jeden dzień. I przede wszystkim nie muszę się martwić jakimiś numerami w agencjach, kolczykami i innymi rzeczami. Co do handlowania tym - może coś by sprzedał ale to roboty dużo przy przerobie a nie mam do tego pomocników i nie sądzę, że wyszedłbym na tym lepiej. Wygląd jakiś to ma ale jak to z samego chudego mięsa to wydaje mi się że miałkie to jak trociny Odnośnik do komentarza
Chłoporobotnik 6040 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Przed chwilą, gregor1284 napisał: Wygląd jakiś to ma ale jak to z samego chudego mięsa to wydaje mi się że miałkie to jak trociny I dlatego, że z chudego mięsa to to zjem. I ja chcę mieć miękkie a nie twardziochy i żylaste do mielenia szczękami. Odnośnik do komentarza
JarekBazydlo 2678 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Dla mnie musi mieć dziczyzny inny smak jest;) Znów moja żona taką średnio lubi... Każdy ma jakieś tam swoje smaki... Odnośnik do komentarza
gregor1284 15657 Opublikowano 14 Grudnia 2023 12 minut temu, Chłoporobotnik napisał: I dlatego, że z chudego mięsa to to zjem. I ja chcę mieć miękkie a nie twardziochy i żylaste do mielenia szczękami. Różne kategorie mięsa traktujesz w różny sposób. Coś Ty za kiełbasę jadł? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się