Skocz do zawartości

Wino z pigwy.



Eksperyment. Dziwny kolor wyszedł. Smak też specyficzny.
  • Haha 1

Rekomendowane komentarze

Leszy napisał:

Oczywiście, że z korkiem z dziurką i fifką z wodą. Fermentacja już ustała, a nawet jeśli nie, to w piwnicy ustanie. Do porcji co ma stać dłużej, dolałem też spirytusu do konserwacji. Teraz tylko musi stać i się lepiej sklarować. 

Fermentacja w winie choć jej nie widać może trwać nawet pół roku, jak nie dodasz siarczanów żeby drożdże zabić, to nie ryzykował bym korkowaniem tak młodego i nie wystarzałego wina. Do konserwacji to lepiej dodać wióry drewna palonego np. wiśni czy dębu, doda walorów smakowych a spirytus zmienia mocno smak. A jak nie będzie ci się chciało sklarowac to polecam roztwór wodny żelatyny, na smak nie wpływa a rezultaty świetne (przetestowane na winie z śliwek, a to dopiero twardy zawodnik do klarowania)

  • Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v