Skocz do zawartości

BIN 60 WR



Cytując słowa mamy " W końcu jakiś ładny budynek na tym podwórku. Taki unijny." 😄 Teraz muszę czakać na dmuchawę i w żniwa będą testy.😉 Takie pytanko, jak składaliście wnioski na MR to długo czekaliście na przyznanie płatności?

  • Like 2
  • Thanks 2



Rekomendowane komentarze

Bo z wilgotnością ziarna jest różnie , chodzi o to żeby nie miało powyżej 14 %  najlepiej max 12 niżej wydaje mi się że jest to nie potrzebne , chodzi o to że jak zboże dojrzewa i schodzi naturalnie wilgotność przy badaniu miernikiem na ścisk i pokaże 14% i takie zboże się omłóci i wsypie do silosa to robal będzie raczej na pewno , dla czego? Ponieważ wilgoć z ziarniaka "wyjdzie" na zewnątrz jak byście zbadali wilgotność takiego ziarna świeżo omłóconego za tydzień to wyjdzie pewnie przeszło 15% tu jest myk!

1 godzinę temu, Andrzej24871 napisał:

Bo z wilgotnością ziarna jest różnie , chodzi o to żeby nie miało powyżej 14 %  najlepiej max 12 niżej wydaje mi się że jest to nie potrzebne , chodzi o to że jak zboże dojrzewa i schodzi naturalnie wilgotność przy badaniu miernikiem na ścisk i pokaże 14% i takie zboże się omłóci i wsypie do silosa to robal będzie raczej na pewno , dla czego? Ponieważ wilgoć z ziarniaka "wyjdzie" na zewnątrz jak byście zbadali wilgotność takiego ziarna świeżo omłóconego za tydzień to wyjdzie pewnie przeszło 15% tu jest myk!

to wygląda troszkę inaczej niż opisujesz.

Zboża kosi się gdy są już wystarczająco suche, ale to nie znaczy że są dojrzałe i ustały w nim wszystkie procesy życiowe o czym wielu zapomina, a w świeżo zebranym ziarnie wilgotność będzie się zmieniać gdyż jeszcze będzie trwać dojrzewanie polegające  głównie  na rozpadzie cukrów na wodę i dwutlenek węgla stąd ten wzrost wilgotności, a nie że wychodzi już istniejąca z wewnątrz na zewnątrz. Z resztą jest to na tyle znany proces  iż producenci silosów określaja wentylator słuzący do przewietrzania  składowanego ziarna za  obowiązkowy element wyposażenia silosu


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v