Skocz do zawartości

Rosół z koguta



Jak niedziela to również rosół ;) Z oszalałego koguta tym razem ;) Oczywiście własna hodowla. Gotowany kilka godzin i rewelacja.
Ostatnio zrobiliśmy też rosół z przepiórki. Świetnie wyszedł. Chyba kupię kilkanaście młodych do hodowli. Ma ktoś doświadczenie? Podobno potrzebują dużo ciepła? (nie tego w przenośni) ;)




Rekomendowane komentarze

Sam odchów przepiórki zbytnio nie różni sie od odchowu kurcząt.Jedynie co to że wymagają więcej białka a sam odchów trwa znacznie krócej bo jednak w 6tyg. życia wchodzą już w nieśność.

Na rosoły najlepsze były by przepiórki brojlery,tylko nie wiem czy ktoś je jeszcze w ogóle w kraju posiada(waga na poziomie 350-420g,choć trafiały sie tez większe) 

6 godzin temu, ASZv3 napisał:

A perliki?

atakował trochę ludzi xD ale też siedział w kurniku i jego grupa kur niezbyt chciała wychodzić... tak to zaobserwowałem xD

Perliczki brojlery nabyj. 3 tygodniowe u mnie koszt koło 14zł/szt. Potrzebują na poczatku temperatury około 20 stopni. Do 2 kg mięsa po ubiciu dojdą w jakieś 2,5-3 miesiące hodowli. Ja je mam w zamknięciu i karmię tak samo jak brojlery kurze.

matka kupiła jakąś rase kogutków latem  z białymi uszami rasa normalna , urosły wysokie  a rosołek wyjątkowo niedobry , ma bardzo dużo kolagenu mieso tez niedobre a w smaku czuć jak sie klei uszy takie białe jak u karła holenderskiego  a wzrost normalny nawet wyższy jak normalnej starej rasy czerwonej

Edytowane przez jarecki
  • Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v