Skocz do zawartości

Piec C.O.


prorok

Skoro już jesteśmy w temacie pieców : )
Piec C.O. zrobiony od podstaw :) Metr na pół i do pieca :) Ostatni piec wytrzymał 24 lata..w tym mają palić moje wnuki :) O ile przepisy nas nie wykończą ;)Oczywiście jak zwykle podziękowania dla Szwagra jego Taty i Wujka bo to ich robota :) 




Rekomendowane komentarze

Prorok to ty za 20 lat musisz być dziadkiem, mi się zdaje że ten piec nie wytrzyma tyle co stary, nie ta jakość blachy. 

Odnośnik do komentarza

wytrzyma wytrzyma nawet 30lat ale kwiestia sposobu palenia, czym palisz kolego, węgiel, miał, czy eko, a może drzewo? do drewna musi być blacha odpowiednia, drzewo w trakcie palenia wytwarza kwas który zjada blachę powolutku. kolego drugim czynnikiem dobijajacym piece jest niska temperatura spalania. założenie zbiornika akumulacyjnego do takiego pieca około 1000l dobrze wizolowanej banki zrobi że dajesz na piecu 90st spalanie i dopali się wszystko, związki , smoły i inne rzeczy które przy niskim spalaniu zjadają blachę koledzy. mam wco80 wszklarniach i ma 30lat ale ma zbiornik 5tys zainstalowany i temp.spalania 110st, grzejemy na podwyższonym ciśnieniu 5atm i jest spoko, oczywiście piec zbudowany specjalnie pod takie obciążenia ale nie widać prawie nic ubytku na blasze.

Odnośnik do komentarza

Przy tych cenach węgla ,ekogroszku zastanawiam się  nad przejściem  na ogrzewanie gazem . Palę  teraz owsem i ekogroszkiem i w cholerę  tego  idzie lepiej  w gaz inwestować  :)

Odnośnik do komentarza

pamiętam że jakieś 12 lat temu owies był właśnie po koło 200zł/t i wtedy się zaczął ten buu na palenie owsem, wielu ludziom to "nie teges", kiedyś było poszanowanie dla każdej garści a teraz każdemu się rodzi po 10t i mają w pompce

Odnośnik do komentarza
18 minut temu, tumiwisizm napisał:

Nie wiem czemu ale palenie zbożem wydawało i wydaje mi się lekko mówiąc,, nie teges"

nie teges to nie zarobić na sprzedaży owsa na odpowiednią ilosć opału o porównywalnej wartości energetycznej co sprzedane zboże więc nie miej pretensji do rolników tylko do złodzieji który ten rynek do takich precedensów doprowadzili a w zasadzie to raczej nadprodukcja , do gorszych czasów to by chyba nie doleżało chyba że klęska po urodzaju by szła 

jak będzie dobry rok z konkretnymi plonami i niskimi cenami oraz węgiel nie potanieje to znów więcej zboża pójdzie w komin 

Dnia 14.02.2019 o 23:17, karol6130 napisał:

Prorok to ty za 20 lat musisz być dziadkiem...

żaden problem ,może jest następca w drodze o którym nie wiemy , a jak bedzie równie obrotny to z tym co napisałes nie powinno być problemu:P

 

Odnośnik do komentarza

Zetorlublin to ile powinienem  ustawić na piecu w domu jednorodzinnym 150m2 żeby się ładnie wypalało, i żeby nie lała się smoła na ściankach pieca?

Odnośnik do komentarza

Czyli coś jak przy podłogówce? A ja tu się głowiłem jak to jest że ludziska piec ustawiony na 70 st. i w domu normalna temperatura, będę musiał ogarnąć ten temat bo muszę często piec i komin czyścić .

Odnośnik do komentarza

Nie rozumiem czemu ludzie maja  obiekcje do palenia zbożem, skoro jest to oplacalne? Drzewem ludzie palą i nie maja problemu  a i to i to roslina. No chyba ze ktos zyje jeszcze w sredniowieczu i wierzy w koscielne zabobony xD

Edytowane przez mds212
Odnośnik do komentarza

Wiadomo, mowie tylko wtedy góre bierze ekonomia, lepiej zyskamy jesli spalimy owies niz np sprzedamy go po 40 zl

Odnośnik do komentarza
2 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Nie wiem czemu ale palenie zbożem wydawało i wydaje mi się lekko mówiąc,, nie teges"

Co na to Twój proboszcz? Zdaje mi się, że on nie pyta na stacji paliw, czy w tym co tankuje nie ma biokomponentów. 

A po za tym polecam palenie od góry (oczywiście w piecu z górnym spalaniem). Dosypywanie węgla na żar to jak wrzucanie banknotów do pieca.

Odnośnik do komentarza

Piotr, to jak jedna porcja węgla mi się wypali to jak mam dołożyć żeby nie na żar? Wygasić i od nowa rozpalać?🤔

Edytowane przez GRZES1545
Odnośnik do komentarza

@piotrp88 Świetna riposta o tym księdzu, taka na poziomie. Rynsztoka. 

Do kościoła nie chodzę, takie mam zdanie. Wiadomo że takie czasy, stany magazynowe, pieniądz itd ale to dalej jest pasza i może posłużyć to produkcji żywności. No ale może faktycznie jestem zacofany,ot dożyliśmy czasów że taki ekonomista z d*py na garnuchu unii opowiada że mu się bardziej opyla palić zboże. 

 

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v