Skocz do zawartości

Angusy



Moje stado na pastwisku w ostatni dzień roku



Rekomendowane komentarze

Dokladnie, dopuki, doputy. Każdy rolnik słyszy co roku to samą gadke o barbarzynstwie uboju rytualnego. Poczekaj do polowy roku to trup znowu wyjdzie z szafy. W jaki sposób wiec prowadzic hodowlę i inwestowac jak co roku taka szopka jest. PS. Szkoda takich fajnych zdrowych odsadkow do jakiejś"tuczarni" na kukurydzy i soi.( To jest wlasnie to o czym poruszam temat, ze za taka jakość powinna byc inna cena zywca i miesa oczywiscie jezeli odpas byłby tradycyjny na zwyklej paszy i wolnym chowie).
7 minut temu, Yoda napisał:

O czym Ty piszesz? Ludzie działaja, się rozwijają a Ciebie państwo ma do przodu pchać bo sam nie umiesz iść?

Nie do końca się z Tobą zgodzę bo sam to sobie możesz...nic. stąd akcje "kupuj polskie " "teraz polska " oznakowanie produktów flagami itp itd  państwo powinno tworzyć podwaliny pod takie produkty i społeczna świadomość a reszta należy do nas. Mój kuzyn mieszka w Manchesterze. Dokładnie ostatnia dzielnica. Czyli wiocha totalna. Następna wiocha/miasteczko to juz inna parafia no i pojechaliśmy tam na browara i mini zakupy. Wchodzimy do rzeznika a tam wiadomo. Wołowina, baran, świnka. Praktycznie każdy kawałek mięsa był oznaczony z którego gospodarstwa pochodzi ( nazwa i nr ewidencyjny) oczywiście wszystko z najbliższej okolicy. Drugie pół sklepu to były sery i pieczywo. No sery tak samo oznakowane 

Ja trzymałem opasy na pastuchu. To były nieprzespane  noce także podziwiam za odwagę  :)

Robi się off top ale przecież teraz można ubić w rzeźni swojego byka i go u siebie z podwórka sprzedać. Pytanie tylko czy ktoś to kupi. Nie jest winą rządu, że ludzie kupują w supermarketach a nie na bazarach. Z tego co wiem to prawo przez ostatnie 2 lata mocno uprościło procedury i jak ktoś ma smykałkę do tego to jest to pomysl na dobrą jakościowo żywność prosto od rolnika. Uważam, że więcej nie należy robić chyba, że policja ma stać przed marketem i pałami lać tych co kupują niepolskie.

A co do wypasu byków to nie myslałem, że będą tak grzeczne w pastuchu. Ale kolejna sprawa taka, że jesli chodzi o temperament to jest bydło i są herefordy:)

3 minuty temu, Yoda napisał:

Robi się off top ale przecież teraz można ubić w rzeźni swojego byka i go u siebie z podwórka sprzedać. Pytanie tylko czy ktoś to kupi. Nie jest winą rządu, że ludzie kupują w supermarketach a nie na bazarach. Z tego co wiem to prawo przez ostatnie 2 lata mocno uprościło procedury i jak ktoś ma smykałkę do tego to jest to pomysl na dobrą jakościowo żywność prosto od rolnika. Uważam, że więcej nie należy robić chyba, że policja ma stać przed marketem i pałami lać tych co kupują niepolskie.

A co do wypasu byków to nie myslałem, że będą tak grzeczne w pastuchu. Ale kolejna sprawa taka, że jesli chodzi o temperament to jest bydło i są herefordy:)

A nie, ja to miałem lm  :)

Mysle ze duzo zalezy od nas samych - rolnikow. Ja u siebie rozpoczalem akcje - kup lokalnie u swego rolnika - na razie drobnica - jajka , kozie sery i inne. Nie jest latwo, ale z drugiej strony jak juz klient sie przekona to zostaje najlepszym klientem na swiecie - przyprowadzi innego klienta. Zauwazam bardzo duze zainteresowanie zdrowym jedzeniem wsrod moich klientow - otrzymuje duzo pytan o mozliwosc zakupu miesa. Na pewno w przyszlosci sie tym zajme.

Co do samej akcji - kup lokalnie u swego rolnika - na razie testuje to u siebie, wsrod swoich klientow. Latwo zaczac taka akcje - zainwestowalismy w mala reklame przy domu - tzw. potykacz, wydrukowalem ulotki oraz zamowilem koszulki z logo mojej farmy i napisami odnosnie produktow lokalnych -na razie fajnie sie to kreci.

Gość ozzborn

Opublikowano (edytowane)

https://www.arimr.gov.pl/kontrole-beneficjentow/kontrole-cross-compliance/b-zmiany-w-wymogach-wzajemnej-zgodnosci/warunki-przechowywania-nawozow-naturalnych-oraz-postepowanie-z-odciekami.html

takie oto mamy zapisy :

Możliwe jest czasowe przechowywanie obornika bezpośrednio na gruntach rolnych, jednak nie dłużej niż przez okres 6 miesięcy od dnia utworzenia każdej z pryzm.

W przypadku utrzymywania zwierząt gospodarskich na głębokiej ściółce obornik może być przechowywany w budynku inwentarskim o nieprzepuszczalnym podłożu

W przypadku przechowywania obornika bezpośrednio na gruncie rolnym obornik na pryzmie ponownie przechowuje się w tym samym miejscu po upływie 3 lat od dnia zakończenia uprzedniego przechowywania obornika

Edytowane przez ozzborn

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v