Michal97rolnik 504 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Za to u mnie bydło nie chętnie zjada kiszonkę z żyta. Masz jakiś swój sposób na kiszenie żyta ? Ile dni po koszeniu zwijałeś ? Ja w tym roku pierwszy raz robiłem żyto i nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłem
dakota 112 Opublikowano 23 Czerwca 2016 ja wypraktykowalem po wielu latach ze zbieramy po 5 badz 6 dniach od ścięcia, jak sie weźmie w reke to musi być suche, wtedy sie dobrze prxechowuje i super jedza, a no i oczywiscie koszone zanim sie wykłosi
tomo12 374 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Ja w tym roku także pierwszy raz na próbę kosiłem żyto na kiszonkę. Zbierałem bodajże po 3 dniach. Dzisiaj otworzyłem pierwszą sztukę to zjadają całkiem przyzwoicie. W moim przyopadku jest ono dosyć mokre, można było jeszcze odrobinę odczekać, ale cóż
Skoczek1994 478 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Ja również po raz pierwszy je robiłem. Podczas koszenia było już widać trochę kłosów. Ścięte było, w środę po południu a zebrane w sobotę. Tylko raz przewalane. Jest dość wilgotne, i myślę że suchsze nie powinno być bo wyjdzie słoma po prostu. Bele są naprawdę ciężkie, ale pachnie niesamowicie. Robiłem pierwszy raz, i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jak krowy je jedzą. W tym roku też zasieję może nawet więcej tylko muszę, gdzieś wykombinowac wyki ozimej.
tomo12 374 Opublikowano 23 Czerwca 2016 U mnie pachnie jak kapusta kiszona, dosłownie U mnie to chyba ostatnia zabawa z żytem, bo kukurydza po orce wiosennej wygląda tragicznie
Skoczek1994 478 Opublikowano 23 Czerwca 2016 A u mnie kukurydza odpukać, w nie malowane jak na razie rośnie ładnie.
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się