Jak uniknąć strat przy przygotowywaniu kiszonki?
Technologia produkcji kiszonki polega na stworzeniu i utrzymaniu beztlenowego środowiska do przeprowadzenia fermentacji mlekowej. Pamiętaj, że tlen znajdujący się w kiszonce zawsze powoduje straty ekonomiczne! Podpowiadamy, jak ich uniknąć!
Technologia produkcji kiszonki jest wieloetapowym procesem unikania strat. Nie ma bowiem możliwości „nadrobienia” jakości po ścięciu kukurydzy.
Najczęstszym powodem strat kiszonki jest rozwój grzybów pleśniowych i bakterii gnilnych. Najczęściej obserwujesz zepsutą kiszonkę albo w wierzchniej części, albo przy ścianach. Są to błędy wynikające z nieszczelności lub niepoprawnego sposobu okrywania.
Musisz zatem zadbać, aby Twój silos był szczelny! Pierwszy skuteczny sposób uzyskania szczelności to podwójne zabezpieczenie kiszonki folią podkładową i okrywową, np. stosując folię COMBI-SILO+ lub folie DEMETER 120 + DEMETER 40. Drugi sposób to folia barierowa SILO2BLOCK. Na tym jednak nie koniec! Obejrzyj slajder i dowiedz się więcej!

0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się