Skocz do zawartości

Mini galerie

Zaloguj się, aby obserwować  
  • 84
  • 187
  • 403080

Jak uniknąć strat przy przygotowywaniu kiszonki?

Zaloguj się, aby obserwować  
agrofoto

4696 wyświetleń

blog-jak-uniknac-strat_1477576831_153152_5812087f5ac80.jpg

Technologia produkcji kiszonki polega na stworzeniu i utrzymaniu beztlenowego środowiska do przeprowadzenia fermentacji mlekowej. Pamiętaj, że tlen znajdujący się w kiszonce zawsze powoduje straty ekonomiczne! Podpowiadamy, jak ich uniknąć!

8 slajdów
  1. Jak uniknąć strat przy przygotowywaniu kiszonki?
  2. Jak uniknąć strat przy przygotowywaniu kiszonki?
  3. Jak uniknąć strat przy przygotowywaniu kiszonki?

Technologia produkcji kiszonki jest wieloetapowym procesem unikania strat. Nie ma bowiem możliwości „nadrobienia” jakości po ścięciu kukurydzy.

 

Najczęstszym powodem strat kiszonki jest rozwój grzybów pleśniowych i bakterii gnilnych. Najczęściej obserwujesz zepsutą kiszonkę albo w wierzchniej części, albo przy ścianach. Są to błędy wynikające z nieszczelności lub niepoprawnego sposobu okrywania.

 

Musisz zatem zadbać, aby Twój silos był szczelny! Pierwszy skuteczny sposób uzyskania szczelności to podwójne zabezpieczenie kiszonki folią podkładową i okrywową, np. stosując folię COMBI-SILO+ lub folie DEMETER 120 + DEMETER 40. Drugi sposób to folia barierowa SILO2BLOCK. Na tym jednak nie koniec! Obejrzyj slajder i dowiedz się więcej!

Oglądaj galerię

Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×