Do mieszania TMR-u wystarczy "zwykła 60-tka" - tak, o poziomym wozie paszowym z czterema ślimakami Blattin King, mówi hodowca z wielkopolski Sebastian Sulikowski.
„Od niespełna roku jestem użytkownikiem wozu Blattin King 11 NT. Maszyna charakteryzuje się bardzo dobrym systemem mieszania i wysoką jakością cięcia balotów i sianokiszonki. Zwykła 60-tka daje sobie z tym spokojnie radę. Miałem do tej pory wóz paszowy pionowy. Wydawało mi się, że to jest super system mieszania TMR-u, ale okazuje
Bartosz Kłos, Blattin Polska W poprzedniej części opisane zostały elementy związane z kondycją krów, porodem, żywieniem krów i cieląt w produkcji bydła opasowego. W tym numerze kontynuujemy temat cieląt ras mięsnych.
System utrzymania i warunki zoohigieniczne W celu zapewnienia optymalnych warunków do wzrostu i rozwoju cielętom, w strefie klimatu umiarkowanego zaleca się następujące systemy utrzymania: a) w zimowym utrzymaniu - bez pomieszczeń inwentarskich- dla stad bydła mięsnego ras
Andrzej Mirek Blattin Polska Wysokowydajne krowy mleczne potrzebują optymalnego mikroklimatu w oborze. Na mikroklimat w budynku inwentarskim wpływają następujące czynniki: wentylacja, temperatura, koncentracja gazów szkodliwych, oświetlenie. Właściwa wentylacja polega na ciągłej wymianie powietrza, czyli wprowadzeniu świeżego powietrza z zewnątrz, a jednoczesnym usunięciu powietrza „zużytego”. Warunki termiczne panujące w oborze mają bardzo duży i istotny wpływ na zdrowotność i wydajność kr
Bartosz Kłos, Blattin Polska Sp. z o.o Często można usłyszeć od hodowców stwierdzenie – „Chcę mieć krowy mięsne, ponieważ nie ma przy nich żadnej pracy. Krowy cielą się same, baza paszowa nie musi być najwyższej jakości i wartości, koszty budowy i eksploatacji budynków inwentarskich nie należą do wysokich”. Nic bardziej mylnego. Tu także, jak w każdym podejmowanym przedsięwzięciu, należy wykazać się dużą wiedzą, zapałem i poświęceniem. W hodowli bydła mięsnego podstawową zasadą jest uzyskani
W dniach 13-16 listopada br. w Hanowerze odbyła się Wystawa EuroTier. EuroTier jest największą w Europie i wiodącą na świecie wystawą dla profesjonalistów z branży hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Wystawa stale rozwija się, ale tegoroczna ściągnęła rekordową liczbę 2445 wystawców z 51 krajów, w tym 22 z Polski. Była ona także bardzo bogata w nowości, bowiem aż 182 wystawców z 23 państw zgłosiło łącznie 300 nowości, co stanowi nowy absolutny rekord. Jak spodziewali się organizatorzy korzys
Paweł Baliński
Blattin Polska Sp. z o.o.
Hiszpańska Sjesta Pod koniec czerwca br. doradcy żywieniowi Blattin mieli okazję szkolić się w Hiszpanii. Wyjazd obejmował między innymi zwiedzanie hiszpańskich gospodarstw oraz szkolenia teoretyczne z zakresu żywienia prowadzone przez dr Alexa Bacha z ośrodka badawczo-naukowego IRTA oraz Jerzego Kosieradzkiego z American Soybean Association. Z szybkiej rewizji terenowej okazało się że Polskie i Hiszpańskie rolnictwo ma ze sobą wiele wspólnego…
Aktywne żywe drożdże i ich wpływ na żywienie bydła mlecznego
Dr inż. Krzysztof A. Białoń Wysoka produkcja mleka, wymaga doskonałej wiedzy żywieniowej pod względem zoptymalizowania składu dawki pokarmowej. Z drugiej strony nie należy zapominać o zapewnieniu zwierzętom optymalnych warunków funkcjonowania żwacza. Rodzi to potrzebę stosowania dodatków usprawniających metabolizm żwacza, co daje w efekcie lepszą zdrowotność zwierząt, wyższą strawność włókna oraz polepszenie fermentacji poprzez
Andrzej Mirek Blattin Polska Wielu hodowców podchodzi do odchowu cieląt bardzo profesjonalnie i stawia przed sobą takie cele, jak: szybki wzrost zwierząt, wczesny rozwój przedżołądków, prawidłowy rozwój gruczołu mlekowego, szybkie zacielenie, a co za tym idzie skrócenie wieku pierwszego wycielenia. Dlaczego powinniśmy w ten sposób podchodzić do tego zagadnienia? Wprawdzie obecnie mleczarnie płacą całkiem nieźle, ale zawsze warto szukać oszczędności oraz nowych źródeł dochodu. Czy tym źródłem n
Andrzej Mirek Blattin Polska Obserwując wiele gospodarstw w Polsce, począwszy od 20-30 krowich do bardzo dużych firm mających 3000 i więcej sztuk, możemy stwierdzić, że ostatnie lata to wielki postęp w produkcji kiszonek z traw i lucerny. W wielu firmach poprzez przygotowanie bardzo dobrej jakościowo kiszonki podniosła się wydajność krów nawet o 500 – 1000 kg mleka i obniżyły się koszty żywienia. Pada pytanie, co robić, aby mieć doskonałe kiszonki o wysokiej strawności i z wysokim udziałem bia
Artur Turek Blattin Polska Żywienie loch luźnych, prośnych i karmiących jest bardzo ważnym elementem produkcji, a skutki zaniedbań mogą przysporzyć wiele kłopotów i, co gorsza, mieć konsekwencje wykraczające daleko poza sektor rozrodu. Spójrzmy na kilka faktów potwierdzających tę tezę. Podstawowa idea żywienia loch niskoprośnych to utrzymanie zwierząt w odpowiedniej kondycji, z założeniem powolnej odbudowy utraconej w czasie laktacji masy ciała oraz zapewnienie odpowiednich warunków fizjologic
Antoni Sikora Specjalista ds. żywienia Blattin Polska Prawidłowe żywienie krów mlecznych powyżej dwusetnego dnia laktacji i w tych dwóch zasuszonych to preludium do uzyskania efektywnej produkcji oraz prawidłowej zdrowotności stada w następnej laktacji. Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej charakteryzują się wysokim zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe takie jak: białko, energia oraz makro- i mikroelementy, a ich wydajność nierzadko przekracza dziesięć tysięcy kg mleka za 305 dni laktacji. P