Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki mały dylemacik posiadam JD6630 z 2007 r jakieś 2 tyg temu uległa uszkodzeniu skrzynia biegów (auto power)

serwis wycenił naprawę na około 70 tys zł +vat (wymiana całej skrzyni ) i jak dla mnie dramat kompletnie nie wiem czy pchać się w naprawę

czy sprzedać wrak traktora i kupić coś nowego (wczoraj wylosowano mój wniosek) myślę o jakiejś valtrze co myślicie o takiej zamianie i ogólnie co radzicie

dziękuje z góry za wszelakie podpowiedzi

Opublikowano

Spróbuj zwrócić się do centrali JD-2 lata to nie jest okres czasu po którym skrzynia powinna padać-wiem że takie przypadki miały miejsce w Niemczech (nie tylko w JD :P)-i firmy szły na rękę...-tyle że u nas są trochę inne realia niestety :)

Opublikowano

Koledze też sie zepsuła i na gwarancji naprawiali, a po zaczeły sie problemy, bo już nie chcieli. A nie mógł sprzedać bo agencja nie wyrażała zgody, ale jakoś sie pozbył. Mam pytanie kupowałeś jako nowy czy z okolic Poznania jako używany, bo może to ten sam.

Opublikowano

Sprawa mi już dobrze znana bo z kolegą gadałem na GG. Skrzynie AP w 6020 i 6030 są bardzo awaryjne bo mam znajomych co w 6920 i w 6920 S mieli naprawianą, ale koszt był niewielki.

Można byłoby zrobić ciągnik, złożyć skrzynię i dopiero sprzedać. Jeśli masz dużo mtg to liczniczek do tyłu, bo pewnie po gwarancji już nie był serwisowany.

Chyba że nie masz kasy to oczywiście sprzedać do remontu, obniżając cenę o wartość nowej skrzyni i kupić coś innego.

Pewnie bezstopniówki już nie weźmiesz? Jednak skrzynka z półbiegami nadal góruje nad bezstopniówką. No może mam mniej możliwości ale to nic :P

Opublikowano

@sinek a weź się rozejrzyj za firmami co naprawiaja automaty (skrzynie od samochodów). Rydzyk-fizyk, skrzynia i tak juz przeznaczona na złom, a nuż widelec. Bo serwisy fmowe to ida po najmniejszej lini oporu. Co szkodzi spróbować.

A w poznaniu jest chyba dosyc mocna f-ma w automatach.

Opublikowano

ja na twoim miejscu bym tego ciagniak juz na oczy nie chcial widziec a cena skrzyni kosmiczna a nie wiadomo ile nowa wytrzyma jesli istniala by taka mozliwosc to wziolbym jakiegos magika sklecilbym skrzynie i do sprzedalbym

co do kupna Valtry mysle ze to dobry pomysl poniewaz moj znajomy posiada Valtre T140 eco power (ma ja jakies 3 lata)i teraz kupil model z serii N chyba cos okolo 100 km z turem wiec musi byc zdowolony wiec polecam ta marke

a co do trwalosci JD to juz nie raz pisalem ze nie sa to jakies super bolidy wykonane w kosmicznej technologii nieznanej innym firmom lecz zwykle maszyny ktore poptrafia sie popsuc tak jak kazda inna maszyna

Opublikowano

a wiecie co potrafi zrobić temperatura z niektórymi elementami a więc morze będzie działać a morze nie lepiej sprzedaj i kup nówkę.Raz w życiu miałem okazje jechać ciągnikiem z pół biegami jechało się super ale my możemy ci tylko podpowiadać wybór należy do ciebie

Opublikowano

To autopower nie da się naprawiać tylko wymienia się całą skrzynię? W vario jest chyba podobna sytuacja. Na sprzedaży uszkodzonego ciągnika duzo możesz stracić. Pokombinuj trochę, podzwoń po serwisach. Ewentualnie spróbuj się skontaktować z firmą która produkuje te skrzynie biegów.

http://farmingforum.co.uk/forums/showthread.php?p=165409

Problem dosyć częsty jak widać. Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem ale ZF daje na swoje skrzynie biegów gwarancję 5 lat lub 6k mtg:

"Thirdly those gearboxes are fully gaurenteed for 5 years 6000 hours from ZF unofficaly so speak to your jd dealer and tell him your situtation as it has most lightly been done before at some point in its life and could be under warrenty and you might just get a gearbox for very little money but you will have to pay the labour"

Opublikowano

sinek@ są trzy opcje:

- wymieniasz skrzynie na nową, polecałbym tym razem nie pchać się w AP tylko zwykłą skrzynie z półbiegami... (cena też napewno będzie mniejsza)

- szukasz używanej skrzyni, taka która będzie pasowała (już niezależnie jaki to rodzaj...) lub próbujesz naprawić tą w jakiejś firmie

- sprzedajesz cały ciągnik po niższej cenie i dokładasz do nowego... :P

Ja osobiście wybrałbym tą 3 "opcje" (jeżeli oczywiście byłyby $$$), myśle że na dołożenie na nowy ciągnik podobnej klasy i mocy (np. wspomniana valtra) potrzebne by było (przy dzisiejszych cenach maszyn) ponad 100tyś zł, a to już jest "troche" pieniędzy... :)

Opublikowano

Koledze jak zatarła sie pompa paliwowa w JD to serwis z chemirolu chciał wymienić na nową za 13,5tysia. Kumpel pokombinował wykręcił zawiózł do Kostrzynia i mu naprawili za 3tysie, mało tego powiedzieli że chemirol u nich regeneruje. Tak że jak już ktoś pisał nie opieraj sie tylko na opini serwisu. Może pogadaj z jakimś bystrym mechanikiem, przecież to tylko ludzie robią, może sie da naprawić.

Opublikowano

Ok jak narazie czekam na wycenę całego traktora zobaczymy ile będzie wart z uszkodzoną skrzynią wtedy podejmiemy decyzje co robić

a co myślicie o samej przesiadce na valtre ??

Opublikowano

Valtra naprawde super maszyna... Jak już to chyba raczej interesowałaby Cię seria T a dokłednie T131...

Ciągnik godny polecenia, występuje w 3 wersjach, wymienie od najuboższej : Classic, Hi-Tech i Advence...

O porównaniu komfortu JD do wersii advence można zapomnieć, ponieważ Valtra jest o wiele lepsza... :P (przynajmniej w tych wersjach, chodziaż JD również można doposażyć, ale i tak sądze że w Valtrze jest lepiej)

Parametrów technicznych nie będe wymieniał i porównywał , bo to raczej zbędne teraz... Napisze ogólnie tak o Valtrze...

Valtra to fiński ciągnik, także o jakość wykonania można być spokojnym. Spalanie silnika SISU napewno pozytywnie zaskoczy, a zwłaszcza jeżeli użytkowało się poprzednio JD. Reszta rzeczy takich jak serwis, ceny części itd są porównywalne do JD, więc w tej kwestii za dużo nie ma co pisać...

Jeżeli interesowałaby Cię szczegółowa opinia na temat tych ciągników to możesz napisać do użytkownika Piotr93@; farmer40@ czy też silver95@ :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

o przesiadce myślę tak jakby zęby (Janek) zamienić na sztuczną szczen kę (valtra) oczywiście valtry to znane maszyny ale Janków jest o wiele więcej i myślę że są bardziej trwałe oraz proste w obsłudze i przede wszystkim wiele ładniej wyglądają

Opublikowano

Właśnie najdziwniejszy jest fakt że skrzyni nie można naprawić, jak to? Czyżby tam wszystko się wydarło po tak małym przebiegu? :P Wiadomo mamy takie serwisy w naszym pięknym kraju. Wymienić na nową jest najłatwiej, zresztą to najczęstsza opinia "serwisów"

Do 7030 i 8030 zakładają inny AP, który spisuje się rewelacyjnie a do mniejszej serii "wynalazek" ZF-a który psuje tylko opinie marce. Pewnie jest dużo tańszy i księgowi tak zadecydowali :)

Opublikowano

robertbara- zgadzam sie z Tobą ja w JD 7920 mam AP i spisuje się rewelacyjnie, choc dopiero ma 1500 godzin zobaczymy pózniej.Co do tematu jak by się dało sprzedac go za dobre pieniądze bez remontu to bym tak zrobił i kupił inny

Opublikowano

Nie wiem dlaczego, ale za valtrą nie przepadam kumpel ma serie A i mówi że jest tak sobie :P:) Ja bym postawił na SDF u mnie mają i bardzo chwalą zwłaszcza oszczędnośc, a z silnków deutza korzysta nawet fendt :)

Opublikowano

tak jesli chodzi o dobry sprzet to koncern SDF ma do zaoferowania konkretne maszyny tez nie ma co marudzic sa to dobre ciagniki majace opinie trwalych i oszczednych a co do silnika to ze Fendt stosuje silniki Deutza mowi samo za siebie

co do Valtry to jezeli chdzi o ta marke to polecam serie T z silnikami eco power mozna byc zaskoczonym moca od najnizszych obrotow i niskim zuzyciem paliwka