Skocz do zawartości

wybór prasy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam claas i jestem zadowolony. Zagęszczanie x2 w porównaniu do polskich lancuchowych. Wymaga dosyć mocnego ciągnika -miałem 100km i z nożami w kiszonce ciągnik dostawał siodmych potów. Teraz współpracuje z 180 i belki wychodzą jak malowane. Tak żeby było ok trzeba do kiszonki z trawy około 120 km do słomy 100km.

Opublikowano (edytowane)

Ja również mam varianta 180 i moim zdaniem do tego aby wykorzystać prase w 100% potrzeba ciągnik 130-150 koni w średnio pagorkowatym terenie. Prasa w porównaniu do sipmy to tak jak byś kosil kosa a rotacyjna:-)
Polecam claasa

Ps belka po classie to dwie belki sipmy i to szczerze...

Edytowane przez Patryk1222
Opublikowano

u mnie przy 592 chodzi 90KM bez najmniejszych problemów. Czy to słoma czy kiszonka bale ustawione na 135cm, kilka na próbę zrobiłem największych słomy to miały po 190cm i też dawał radę ale już miał ciężej i raczej bym nie pogonił. Prasa bez noży i rotora

Opublikowano (edytowane)

Witam odgrzeje temat. 

Claas variant 180 czy John deere 590? Wszystkie za i przeciw. 

Czy może inny model 

Wymagania to pasowa, szeroki podbieracz, owijanie siatką, rotor. Do 30 tysięcy 

Prasa będzie pracowała z ciągnikiem 110 koni 6 cylindrów 

Przeczytałem już kilka tematów i mam dylemat. 

Jak z dostępem do części i kosztami utrzymania? 

Edytowane przez Prezesszef

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Szymonlachu
      Witam posiadam prasę Gallignani i mam problem z podawaniem sznurka, ciężko ma ruszyć sznurek. Gdy pociągnie się sznurek ręcznie to już startuje co może być nie tak?
    • Przez Ssyfjfjd
      Claas variant 280 

Witam po włączeniu wałka WOM pasy stoją w miejscu po dociśnięciu klapy hydrauliką ciągnika, pasy zaczynają powolutku ruszać gdy zabierze się materiał (słoma siano) pasy normalnie pracują ale na sucho pasy stoją w miejscu, ślizgają się 

Pomocyyy
    • Przez mateusz251234
      Witam co zrobić żeby w prasie nie odklejały się rolki jak prasuje zielonkę w instrukcji są jakieś zgarniaki tylko nie wiem czy moja to ma bo kupiłem używaną i nie wiem jak one wyglądają może ktoś ma i pokaże co i jak
    • Przez kacpert120
      Witam, stoję przed wyborem prasy rolującej. Wpadła mi w oko Krone Fortima f 1250 mc. Może ktoś ma i powie jak się sprawuje oraz czy były jakieś problemy z nią. Będzie robiła około 800-900 bel rocznie, głównie słoma ale też żyto i trawy na kiszonkę. 
    • Przez Tom93
      Witam mam problem z prasa unia famarol walcowo łańcuchowa po włączeniu walka wom prasa dziwnie podskakuje. Widać na kołach i na całej prasie dodam że chodzi na pusto. A przy robieniu beli jeszcze bardziej az do wypuszczenia z Komory. Spotkał się ktoś z czymś takim. 
  • Dodaj nową pozycję...
v