Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

stary typ tez jest łatwo ustawic tylko trzeba miec podpisane otwory i jak juz obczaisz ile ci wysiewa to tylko otwierasz i zamykasz i juz nie musisz nic zmieniac, tyle ze te łopatki pólokragłe nie rzuca na 12m. lepsze sa te kwadratowe i dłuższe, jakie długie łopatki macie w swoich zaf ? od jakiego modelu założyc aby rozsiewały na 15m?

Opublikowano

Witam

Planuję wysiać saletrę kędzierzyńską rozsiewaczem za-f 603. Na boku jest tabela wysiewu do niemieckich nawozów. Niestety nie wiem który z nich parametrami (gęstość nasypowa i wielkość granul) odpowiada naszej saletrze ? Ktoś mi może pomóc ?

Opublikowano

Witam! Kupiłem niedawno rozsiewacz ZA-F 402, będzie chodził z C330M, w związku z tym mam kilka pytań: ile powinno być oleju w przekładni, z tyłu jest oczko i widać, że olej sięga nie więcej niż do połowy oczka - jest ok czy za mało? Którędy się wlewa olej bo nie mogę znaleźć korka wlewowego (jest tylko pokrywa skrzynki przekładniowej między talerzami) ani spustowego oleju?

Opublikowano

Właśnie zapomnieli o spuście i wlewie oleju. Żeby zrobić i jedno i drugie trzeba niestety wyjąć cała skrzynię i odkręcić dekiel z góru. Ewentualnie można samemu zrobić otwory spustu i wlewu (też trzeba wyjąć skrzynię). Jak jest do połowy to nie jest najgorzej jeszcze, ja teraz zmieniałem olej bo łożysko się rozsypało to zalałem tak że oczko jest całe zakryte olejem.

Opublikowano (edytowane)

kolego nie trzeba wyjmowac calej skrzyni z tyłu po lewej stronie zaczepu masz otwór do sprawdzania stanu oleju i przez nie mozna wlewac olej najlepiej strzykawka do oleju mozna takie cos zrobic z butelki i weżyka...

oczywiscie rozsiewacz trzeba troche przechylic

Edytowane przez wsiok
Opublikowano

Dzięki za info, a możecie podpowiedzieć mi na jaką wartość na skali go ustawić żeby wysiać nie mniej niż 150kg i nie więcej niż 200kg saletry puławskiej, jakim biegiem i na jakich obrotach jeździć, będę siał C-330M.

Opublikowano

Tego nikt nie powie,na każdym rozsiewaczu będzie inaczej w zależności jak są wyregulowane cięgna.

U mnie na przykład żeby wysiać 150kg/ha saletrzaku ustawiam na skali "13".

Jeżdżę C-360 IV bieg 16000rpm,wałek zależny od silnika.

Opublikowano

tak jak kolega napisał wszystko zależy jak masz cięgiełka rozkręcone.Ja np na 6 wysiewam200 kg saletry anwilowskiej na 9 200 kg saletry kędzierzyn, na 8 300 kg saletry anwil na 10 300kg polifoski 5 lub 6 lub 300kg saletry kedzierzyńskiej itd każdy bedzie wysiewal inaczej, musisz sam do tego dojśc. Ja jak będę mial chwilę to muszę to pozmieniać tak żeby te ilości nawozu były wysiewane na wyższej cyfrze na podziałce. A i wżna też jest szerokośc siewu ja sięję na szerokość 10m bo taki mam opryskiwacz. C 330 4 bieg 2000 obrotów i nie ma żadnych mijaków nawóz ładnie nachodzi na siebie.

Opublikowano

przylacze sie do tematu, wlasnie zakupilem rozsiewacz Amazone ZA-F 1003 i jetem ciekawy opini na ten temat, nie mialem okazji go wyprobowac bo zima nie odpuszcza;/ przed sezonem chcialem go jeszcze odswiezyc, mam zamiar zdjac kosz i zastanawiam sie jak zdemontowac mieszadla, one sie trzymaja na tym zabezpieczeniu co talerze? czy po prostu probujac zdjac skrzynie one wysuna sie z tulejki? wszystkie informacje beda cenne:)

Opublikowano

Witam kupiłem Amazone 604 z płynną regulacją tylko niewiem jak ustawić na skali sianie saletra puławska 200 kg\ha ,polifoska 300 kg\ha itd.itp z góry dziękuje.

Opublikowano

Też posiadam rozsiewacz za-f i mam pytanie gdzie dolewa się w nim olej do przekładni ??? Z tyłu jest taki "judasz" przez który widać stan oleju czytałem gdzieś że koło niego odkręca się śrubę i tam dolewa, niestety u mnie ta śruba się obraca nie chce się nawet wykręcić ani zakręcić, natomiast po drugiej stronie można ją poluzować i do kręcić ale tez nie da się do końca wykręcić. Do czego służą z tyłu te dwie śruby ?? i gdzie dolewa się olej ??

Opublikowano

Wczoraj kupiłem ZA-F 803 w całkiem ładnym stanie z nowymi kompletnymi talerzami dziś podpiąłem do ciągnika, jak głośna powinna być przekładnia ? Cały lekko drży no i hałas okropny czy one tak mają? Widać że ktoś coś tam dłubał zamiast oleju jest rzadki smar lub smar z olejem. Chyba powinien być olej?

Z tego co widziałem olej dolejesz właśnie przez judasza jak nie to zdejmij dekiel i dolej, 2 śruby z przodu i z tyłu trzymają oprawy łożysk wałka poprzecznego

Opublikowano

rafto tymi otworami na pewno nie dolewa się oleju tak ja pisze maniek te śruby trzymają oprawy łożysk a jak wykręcisz śrubę to nakrętka wpadnie do środka i nie wiem jakim sposobem ja zakręcisz jedynie talerz ściągnąć no chyba ze jakimś mega innym sposobem ja jak kupowałem swojego 604 r 2 tygodnie temu to gościu powiedział żeby nie ruszać tych śrub bo ktoś kiedyś je wykręcił i przekładnie rozwalił a co do oleju tez jakiś czarnawy w tym okienku był siewnik cały w oryginale nic nie cudowane ale nie wiem co tam wlać wiec obdzwoniłem kilka składnic i proponowali mi fuscha ls 90 cena od 129 zl za 5l dzwonie gdzie indzie jakiś przekładniowy aż w końcu któraś składnica poleciła smar 1500 tzw olej półpłynny mam taki w czeskiej kosiarce i chodzi ona 24 lata wiec i tu powinno być dobrze 12zl za 1l a co do pracy przekładni tez jak maniek pisze lekko drży rozsiewacz i trochę głośno chodzi jak na amazone im szybsze obroty tym ciszej ale jak sialem wapno było cicho wiec może jak dostanie nowego oleju wszystko wróci do normy sąsiad kupił tydzień po mnie tez 604 i u niego widać ładny olej w okienku ale jeszcze nie podczepiał do ciągnika jak przetestuje to dam znać co i jak u mnie po wymianie oleju i u sąsiada

Opublikowano

Z boku rozsiewacza jest taki dekiel przykręcony na 4 śróbki odkręć go i przez ten otwór wlej, to jest chyba jedyny sposób na dolanie oleju tez mam 604 r.