Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam rozsiewacz za-f 603 i na jednym talerzu ucieka nawóz, jest szczelina pomiędzy koszem a zasuwą plastikową, jest jakaś możliwość, aby tą szczelinę zlikwidować i jak można zlikwidować szczelinę pomiędzy mieszadłem a koszem bo tam też ucieka

Opublikowano

Ja miałem podobny problem u siebie wyjąłem tą zasuwe i po prostu nagiąłem ją w drugą stronę bo się skrzywiła i nie dolegała i leciał nawóz. Po spotkaniu z młotkiem i kowadłem przylega jak nowa ;) Chyba ze masz już tak wyrobioną tą zasuwe to tylko nowa

Opublikowano

mam rozsiewacz za-f 603 i na jednym talerzu ucieka nawóz, jest szczelina pomiędzy koszem a zasuwą plastikową, jest jakaś możliwość, aby tą szczelinę zlikwidować i jak można zlikwidować szczelinę pomiędzy mieszadłem a koszem bo tam też ucieka

Musisz ściągnąć mieszadło od góry i włożyć nową uszczelkę zrobioną np. z kawałka gumy.

Opublikowano

Witam kolega kupił amazone za-f 604 i ta wajcha od zamykania otwierania jest ciągle opuszczona na dół przez co są otwarte otwory od zsypywania nawozu co zrobić żeby ta wajcha trzymała sie u góry

Opublikowano

witam zakupiłem niedawono rozsiewacz nawozu amzone 500 kg to jest chyba amazone zaf-603 i mam takie pytanie będe ten rozsiewacz czepiał do zetora 5211 i chciałbym rozsiewać 3 biegiem a w tym rozsieaczu mam skale i niezabardzo wiem jak co na nie j nastawiać i na ile naprzeykła chcę siać saletry 150 kg i saletrzaku tyle samo ta na skali ile wychodzi proszę o odpowiedzi pozdrawiam

Opublikowano

Witam Panowie!

No i nikt nie napisał jak ściągnąć to mieszadło i talerze, bo też mnie to bardzo interesuje ponieważ kupiłem amazonke za-f 603 i talerze mają luzy w skrzyni i muszę wymienić tam łożyska a nie wiem jak się za to zabrać. Podpowiedzcie jak to zrobić!

Opublikowano

No dobra dzięki za podpowiedź. A co dalej? Pewnie palnik, dobry młotek i to jakoś zbijać z tego wałka? Bo pewnie w inny sposób to to nie zejdzie? Chyba, że ma ktoś jakiś sprawdzony sposób

Opublikowano

U mnie żaden wybijak nie pomógł i musiałem przewiercić. Bierzesz wiertło widiowe odpowiednio ostrzysz i idzie bez problemu, jak już wybijesz te kołki to przecinakiem wbij się pod te grzybki mieszające jest tam takie miejsce, wyjdą one do góry i wtedy będziesz mógł ściągnąć kosz może to ułatwi zbicie talerzy bo ściągaczem to je tylko pogniesz. Mi niestety mimo licznych zabiegów ściągnięcie talerzy się nie udało... W sumie to popatrz się w katalogu części czy aby na pewno te talerze trzeba ściągać.

Opublikowano

Spróbuje wybijakiem jak pójdzie to pójdzie a jak nie to będę musiał rozwiercić, ale poczekam jak się trochę cieplej zrobi na dworzu bo i w garażu zimno. Niestety nie mam katalogu do tej siewki, ale kiedyś wymieniałem łożyska w tej małej amazonce 300 litrowej no i musiałem wszystko ściągać żeby się dostać do łożysk. Więc myślę, że tutaj będzie tak samo. Jak nie pomoże żaden odrdzewiacz to spróbuję to nagrzać i mam nadzieję że wtedy to wszystko zejdzie

Opublikowano

Na stronie amazona masz katalog online, na pewno będziesz musiał odkręcić boczne pokrywy w przekładni i wybić kołki rozporowe z zębatek czy będziesz miał ściągnięte talerze czy nie. Teoretycznie powinno dać się wyjąć wałek z talerzami choć nie wiem jak się będzie wałek przeciskał przez łożysko.

Opublikowano

Spróbuje wybijakiem jak pójdzie to pójdzie a jak nie to będę musiał rozwiercić, ale poczekam jak się trochę cieplej zrobi na dworzu bo i w garażu zimno. Niestety nie mam katalogu do tej siewki, ale kiedyś wymieniałem łożyska w tej małej amazonce 300 litrowej no i musiałem wszystko ściągać żeby się dostać do łożysk. Więc myślę, że tutaj będzie tak samo. Jak nie pomoże żaden odrdzewiacz to spróbuję to nagrzać i mam nadzieję że wtedy to wszystko zejdzie

Katalog masz np tutaj : http://www.agromix.agro.pl/katalog_czesci/katalog_amazone/10.144.117.122/default_offline.html

Aby wymienić łożyska jest sposób bez ściągania talerzy z osi: odkręcasz dekle boczne, wybijasz 3 kołki sprężyste z koła zębatego(3 kołki w jednym) dalej wybijasz talerz wraz z osią, łożysko seger jak zimering zostają w przekładni, dopiero bo wybiciu talerza z osią wymieniasz łożysko

Opublikowano

Ja też przerabiałem na jesień wybijanie i nie jest to proste szczególnie gdy nie było ruszane. Mieszadła wraz z talerzem trzyma dwa kołki sprężyste jeden w drugim. Żeby wybić musisz mieć naprawdę firmowy wybijak bo kawałek pręta czy śruby nic nie da. Mi się udało ale ucierpiały na tym dwa wybijaki. Jak już wybijesz to żeby wyjąć musisz zdjąć minimum mieszadła. Ja zablokowałem je w środku i kręciłem przekładnią tak aby się zruszyło potem już nie pamiętam co zrobiłem ale jakość zdjąłem. Reszta to bajka.

Opublikowano

Zakupiłem tydzień temu Za-f 603, przyklejona jest tabela wysiewu i według niej to mocznik wysiewa tylko na 10m:( a ja potzrebuje na 12m siać bo takie mam ścieżki... co robić żeby siał na 12m czy to jest w ogóle możliwe?