Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
darek16

Zapłodnienie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
darek16    3

Czy można zapłodnić krowę tak żeby z cielaka(jałoszki)zrobić dobrą krowę.

 

Może trochę źle ujełem jeśli jest taki temat to proszę o link


AF - to Jest To:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsk125ccm    11

Pewnie chodzi ci o to, żeby ze słabej krówki była wysokomleczna krowa. Niestety tak łatwo nie jest i aby do tego dojść potrzeba lat i starań. Najlepiej jest krowę inseminować bardzo dobrym gatunkowo bykiem i tak przez kilka pokoleń można do czegoś dojść :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darek16    3

chodzi mi oto jak z dobrej krowy dostać jałoszkę która też została by dobrą krową.


AF - to Jest To:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

thecook    0
chodzi mi oto jak z dobrej krowy dostać jałoszkę która też została by dobrą krową.

 

Nie rozumiem, chcesz mieć dobre potomstwo czy polepszyć tą krowę?

Dobre potomstwo: kup nasienie sexowane bardzo dobrych byków i działaj, patrz post @wsk125ccm

Chcesz z krowy zrobić jeszcze lepszą? Jak jest genetycznie kiepska to po grzybach, sprzedaj ją i kup lepszą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darek16    3

chcem zapłonić krowę tak żeby była jałoszka i ją(jałoszkę) chcem trzymać na krowe, kumasz?"


AF - to Jest To:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
artur6180    0

oczywiśce że sie da ja naprzykład tako średnio krowe inseminowałem bykiem (to jakaś amerykańska rasa była) teraz ta jałoszka od tej krowy jest najlepszo krowo w moim stadzie :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to jest dobra krowa to wystarczy bardzo dobrym nasieniem zapłodnić i jeżeli nie będzie żadnych komplikacji i krowa będzie odpowiednio karmiona podczas ciąży to powinna być dobra jałówka. Chyba, że urodzi się byk to wtedy też dobrze bo będziesz miał dobrego buhaja i co za tym stoi dobre cielaki :)


Pozdrawiam JohnDeere8320 ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darek16    3

tylko że zawsze rodzą się u mnie mięsne


AF - to Jest To:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To pokryj mlecznym, np jakimś HF-em dobrym :)

 

No chyba, że chcesz mięsne to charolaise, albo simentaler (czy jakoś tak)


Pozdrawiam JohnDeere8320 ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez tycha
      Jakie najlepiej buhaje polecacie? Interesują mnie szczególnie HF czerwony.Piszcie jakimi buhajami zacielacie swoje hf .Wiem ,że każdy ma swojego już sprawdzonego i zaciela wszystkie nim.Dodawajcie fotki swoich nowo narodzonych eksperymentów.
    • Przez domi113
      Proszę o pomoc czy ktoś wie gdzie można kupic rasę bydła Montbeliarde. Proszę o dokładne namiary firm imortujących tą rasę oraz krajowych hodowców. interesuje mnie też cena za jaką można nabyć owe zwierzatka oraz opinie hodowców
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez fioletowy
      Witam, zwracam się do was z pytaniem. Być może to pytanie przewinęło się już przez to forum 100 razy, ale nie chce mi się szukać podobnego wątku. zamierzam hodować byki mięsne (myślę o ok 50 sztukach) luzem na głębokiej ściółce, jaka rasa byłaby najlepsza dla mnie, będą dostawały sianokiszonkę, siano i kiszonkę z kukurydzy do jedzenia, a trzymane będą w przebudowanej stodole (dwie ściany murowane, dwie drewniane, dach kryty blachą). Myślałem o rasie limousine ale nie jestem pewien. Która rasa będzie rosła w miarę dobrze na takiej diecie, a jednocześnie nie przeszkadzałyby im niskie temperatury? no i dobrze byłoby, gdyby były dość spokojne. wybieg też mam w planach
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.