Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja bym polecił szynowy(liniowy)mój sąsiadma taki,sprawuje sie super,praktycznie jest bezawaryjny,nie pożałujesz jak go kupisz,a co do liny to mysle ze lepsza bedzie stalowa,jakoś do plastikowej nie mam przekonania

Opublikowano

panowie jesli chodzi o zgarniacz obornika to nie ma lepszej maszynki jak zgarniacz hydrauliczny z prasa na koncu to jest bezobsługowe bezpieczne bo zadna lina si enie urwie i nie stworzy zagrozenia przy pracy. jest on troche drozszy ale jamam i palcem nie dotykam no moze tylko włacznik firma alfalaval

Opublikowano

To normalne że hydrauliczny jest lepszy ale chodzi o kase. Z tym zagrożeniem to nie przesadzajmy,lina nie może się urwać bo np. o średnicy 12 mm ma wytrzymałość 10 ton(wątpie żeby przekładnie to pociągneła)

Opublikowano

moj kosztowła 25 tysiecy na obore 33 metrów. pavel jak psuje jakosc obornika?? własnie nie psuje bo obornik jest wypychany od dołu i sie nie spala. na koncu jest sprasowany. siła wypychu jest 8 ton tłoka od prasy wiec niejest to mało. ciagniesiłwonik jeden cała obore i hałde wypych od dołu do góry ze hej. jedyna wada to cena w porównaniu z lina. ja znam prypadki zelina sie przerwała i przeleciała koło głowy

Opublikowano

"włąsnie sie nie spala"? no myslałem ze obornik musi się przepalić, struchleć-a obornik po krecie zakwasza ziemie bo ciągle prusza kopiec i nie zdaza przegrzac się obornik

Opublikowano

@ Pavel po hydraulicznym jest sporo mniej gnoju i jakość jest OK ale nie jest tak że on będzie pchał nie wiadomo ile ja od swojego odgartuje turem 2x / tydzień przy -30 jak zamarznie wypchany to nieraz nie dawał rady wypchnąć

mam alfa laval od 1996 roku teraz musze wymienić prase bo powycierały się blach i tłok mi blokuje 8000 zł sru i nie ma

@ atomik masz z klapą w tłoku z góry mocowaną czy ten z boku z tą szyną ???

Mój nawalał wiele razy i nawet wczoraj sią popsół i dzisiaj musiałem taczuszką wywozić :angry: ale już zrobiłem

Opublikowano
@ Pavel po hydraulicznym jest sporo mniej gnoju i jakość jest OK ale nie jest tak że on będzie pchał nie wiadomo ile ja od swojego odgartuje turem 2x / tydzień przy -30 jak zamarznie wypchany to nieraz nie dawał rady wypchnąć

czyli nie jest taki zaraz bezobsługowy, wiem że trzeba odgarniać widziałem sporo takich Kretów w pracy:)

Opublikowano

noja tez nie odgarniałem jeszcze obornika bo dawał rade i zmia tez.musi byc tylko przy prasie jak si emontuje kratka odprowadzajac gnojówke bo jak bedzi jej duzo i zamarznie to moze tlok skrzywic

Opublikowano

Ja tak jak napisałem odwalam jest jeszcze 1 rzecz jaką masz szerokość zgarniaka bo ja mam chyba 60 cm

Jak był nowy to faktycznie lepiej pchał ale wtedy był siłownik o większej średnicy ale nie wytrzymał tego aż tłoczysko się wygieło i teraz mam 2 siłownik o mniejszej średnicy ale za to szybciej pracuje

Możliwe że te z tą szyną są lepsze ja teraz też na taką prase będe zakładał

W okolicy wszyscy co mają takie zgarniaki to odwalają

Opublikowano

własnie-ostatniej wystawy spotkałem sie ze zgarniaczem na dwa siłowniki-jak twierdził producent klapka sie wyginała na jednym. pytałem sie jaki boze byc maksymalny na szerokosci to odpowiedzieli, że 75cm, o najweższy nie pytalem, ale wiem ze mój kolega ma taki 45cm szeroki

@piootr to na co ty masz jak nie na szyne?

Opublikowano

Ja mam zwykły linowy dwie liny w powietrzu są a kanałem idą widły zapłaciłem za niego 4tyś jestem zadowolony lepszy taki niż łapami wywalać. pracuje on u mnie na 30 metrach. pozdrawiam

Opublikowano

no wiem, że ten jest z szyną, ale w koncu nie wiem jakiego Ty masz myslałem, że innej opcji nie ma hydraulicznego (nie licząc delty). to jak się zamyka z góry to jakis inny siłownik jest?

tak jak na załaczonym obrazku na tamtej stronce chodzi mi tez o nową wersje, która ma dwa siłowniki po obu stronach kanału, bo ta klapa sie inaczej wiginała-to lepsze nie bardzo widocznie są

Opublikowano
Ja mam zwykły linowy dwie liny w powietrzu są a kanałem idą widły zapłaciłem za niego 4tyś jestem zadowolony lepszy taki niż łapami wywalać. pracuje on u mnie na 30 metrach. pozdrawiam

mój wujas ma dokładnie zrobiony jak opisales.. tyle ze on sobie go sam zrobił.

ale juz ma w planach kupic nowy...no zobaczymy.

i masz racje lepszy najgorszy wyciąg niz widłami machac :lol:

• Like 1