Polecane posty

piotrb14    189

Witam. Może ktos z was jest obcykany w elektronice i orientuje się w tym temacie. Mam przerobiony podnosnik w ciągniku na elektryczny. Przyciskiem mogę go podnieść i opuścić, przy czym rozłącza silnik przy tym jak wajcha dojdzie do max dół albo max góra. I w związku z tym mam pytanie, oglądałem gdzies na filmikach, widziałem schematy podobnych rozwiązan gdzie są zamontowane dodatkowo 2 potencjometry ktorymi mozna ustawic zakres miedzy ktorymi bd pracował podnosnik ( granica do ktorej opadnie albo do ktorej podniesie sie podnosnik) Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to za czujnik położenia? jak to działa i jak można by to zrobić? za wszelkie rady serdeczne dzięki

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
romek6340    206

dokładniej to marian 3p ;)

Coś może doradzi lub u niego nabędziesz bardziej funkcjonalny zestaw jeśli taką opcję przewidujesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Dokładnie, napisz do kolegi @marian3p i sprzeda Ci wypróbowany zestaw. Bo z Twoim poziomem wiedzy nie radzę pakować się w sterowanie elektrohydrauliczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez Lewy91
      Witam mam problem z opryskiwaczem krukowiak heros a mianowicie problem dotyczy czujnika prędkości podczas oprysku prędkość spada o połowę a zachwile rosnie. Czujnik wymieniony na nowy więc nie wiem czy to wina czujnika? 
    • Przez xazzer
      Witam, nabyłem owijarkę do kostek Taarup kverneland 7664 z 2003 roku, niestety jak się okazało - nie sprawną.
      Tak jak w temacie problemem jest prawdopodobnie sterownik, a mianowicie po podpięciu przewodu zasilającego do gniazdka 12v na płytce sterującej znajdującej się na owijarce zaświeca się dioda, po podpięciu wtyczki do pulpitu wyświetlacz podświetla się ale nie pokazuje żadnych danych.
      Multimetrem pobadałem płytkę na owijarce i główne "wiązki" przewodzą, jednak jest tak tyle tych elementów, że dalej nie wiem zbytnio co do czego i na jakiej zasadzie to działa dokładnie. W samym sterowniku też niby przewodzi płytka. 
      Do sterownika wychodzą 4 przewody, Kabel do sterownika był łączony, wygląda na to, że był przerwany i połączony na nowo, jednak kolory są pomieszane... połączyłem je na nowo najkrócej jak się dało, posprawdzałem multimetrem, prąd idzie do sterownika a dalej nic się nie dzieje, zapisałem sobie jak było to połączone i postanowiłem połączyć kable według kolorów i teraz nic nie odpowiada nawet jak powróciłem do połączenia pierwszego.
      Przy prądzie z gniazdka zapalniczki o napięciu ok 14v  na sterownik z jednego kabla (brązowy (D) "wychodzi" ok 13.6V, drugi (zielony z żółtym) prawdopodobnie masa, trzeci (biały) wychodzi ok 3,8v oraz czwarty wychodzi koło 2,4v
      Nie jestem specjalnie obeznany w takich elektronicznych sprawach więc zwracam się do Was, może ma ktoś pomysł co jest winowajcą tego. wydaje mi się że to ten sterownik chociaż sama owijarka w jednym miejscu jest spawana i może przez to coś się spaliło w układzie. Jakby ktoś znał się na takich układach proszę o komentarz poradę, lub może ktoś podjął by się ewentualnej naprawy, bo nie znam tego typu fachowców a zwykły elektryk nie wiem czy poradzi.
      Dołączam parę zdjęć poglądowych oraz prosty schemat który znalazłem w internecie.
       






       
    • Przez wojmaj29@wp.pl
      Witam
      Mam problem w rozrzutniku brochard dragon model  2001 04r.Rozrzutnik jest na własnej hydraulice i mam sterowanie klapy i posuwu ze sterownika. Problem polega na tym że jeżeli wyreguluje pokrętłem od szybkości posuwu to (jeśli ustawię na max)  to klapa unosi się bardzo szybko.  Jeżeli ustawię pokrętło na min czyli 1 to klapa w ogóle się nie unosi. A posuw w jednym i drugim przypadku działa ale cały czas na jednej szybkości. 
      Czy ktoś może wie co zrobić? 
    • Przez Karola443
      Mam problem z komputerem wyskakuje błąd E402 z sygnałem dźwiękowym. Co on oznacza i jak można to usunąć? Proszę o pomoc🙂
    • Przez yacenty
      kupiłem używany opryskiwacz hardi. jest on na sterowniku lh agro 4000. pierwszy problem jaki z nim mam to brak wskazania prędkości jazdy. do tej pory miałem bravo 180 i tam czujnik prędkości czytał łby szpilek w kole. na każdej szpilce czujnik mrugal na czerwono. tutaj jest podobny wielkością czujnik prędkości i do tego 4 magnesy ze srubkami. zacząłem od wymiany czujnika na ten od lh i czytanie lbow szpilek. nie wskazywał prędkości. na łeb szpilki założyłem magnes i dalej nie czyta. próbowałem zdjąć czujnik i pomachac magnesem co klika sekund. dalej nie pokazuje prędkości. czyżby miało znaczenie w którą stronę jest ustawiony ten magnes? są one oznaczone s i n. jakieś doświadczenia? pomysły?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.