Koniec wcześniejszych emerytur w rolnictwie?
-
Podobna zawartość
-
Przez AsToNeK_LwG
Witam
Mam do was pytanie drodzy użytkownicy
Moja mama w czerwcu 2014 roku będzie miała już 60 wiosen i w praktyce mogła by przejść na emeryturę ale na jakich zasadach miało by to wyglądać czy trzeba opisać na kogoś gospodarstwo? Czy tą osobą mógłby być nieletni (16 lat)? A może gospodarstwo mógł by przejąć gospodarz czyli mój ojciec gdyż on ma jeszcze 62 i 3 lat mu brakuje a mam niepracowała by i pobierała by emeryturę zresztą zasłużoną w 100%!
Czekam na odpowiedzi;)
PS: Niewiedziąłem gdzie dokładnie napisać więc można przenieś wrazie czego.
-
Przez Bartys12
Witam Jeśli sąsiadka dzierżawiła mi ziemię przez 10 lat i teraz w grudniu kończy 60 lat i chce przejść na emeryturę z krus to może mi nadal wydzierżawić na 10 lat? czy może musi przepisać ziemię na syna lub córkę?
-
Przez qtasiarz
Czołem, zastanawiam się nad pewną możliwośćią i chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z Was mógłby mi pomóc to rozegrać.
Mianowicie, mój ojciec ma 38ha dzierżawy od ANR i od kilkunastu lat jest na rencie, ale jako że jest czynnym rolnikiem, to dostaje tylko mały procent tej renty (200 zł/mies). Teraz ja skończyłem szkołę i chciałbym przejąć całe jego gospodarstwo, a jego wysłać na pełną rentę, ale on twierdzi, że nie można przenieść na mnie gospodarstwa z uwagi na tę dzierżawę z ANR, że jej niby przepisać nie można.
Mieliście podobną sytuację? Jest możliwe przepisanie na mnie ziemi z ANR z całym gospodarstwem?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Do ilu dobijacie słomę ursuse/warfamą
Emerytura rolnicza z KRUS będzie wyższa!
Rzepak Derrick