Skocz do zawartości
lmc

Problem z podnośnikiem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
lmc    0

Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Przejdźmy to tematu, mam problem z podnośnikiem w zetorze 6011. Mianowicie podnosi tylko gdy wajcha jest w maksymalnym wychyleniu, przy ustawieniu jej na połowę czasem podniesie ale wystarczy nogą stanąć i opada. Jak dam ją na maksa to podnosi normalnie, z obciążeniem ale skacze jak dojdzie do końca. Czasem tak jakby się blokowało i w ogóle podnieść nie chce, nieważne czy olej ciepły czy zimny. Dodam że pompa nowa, wszystkie oringi nowe, nowy tłok i uszczelniacze. Problem występuje na wszystkich 3 ustawieniach pracy podnośnika, wałek i kiper pracują normalnie. Czy to oznacza rozdzielacz do wymiany, czy tylko tą całą "iglice"(czy jak to się zwie) w części odpowiedzialnej za podnośnik można wymienić. Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowano przez lmc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KamilBugdol    1

kiedyś miałem coś podobnego czasami tylko mi tak skoczyło ale działał i nie wnikałem po jakoś 2 latach przestał działać jak należy czyli podnośił do połowy jednym słowem kąbinacji było w cholere raz działał raz nie.Potem w całości czyli obudowa, cylinder, rozdzielacz itp. daliśmy to całe to sprawdzenia od razu powymieniali uszczelniacze z tłoka i mówili że to było całe rozregulowane no i podnośnik nie do poznania ale po czasie znów nie chciał dzwigać zaś odaliśmy go i teraz już jest spokuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    59

Kolego ,moim zdaniem to albo dźwignia od ustawień (D M P) się rozpięła i niezależnie od ustawienia jest w pozycji D lub M   albo  ......... musisz ściągać plecak i szukać przyczyny w tym całym ustrojstwie połączonym z dźwignią o regulacji tych ustawień


nowy

 
 
 
 
 
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

lmc    0

Dzięki za odpowiedź, zetor chyba pójdzie do mechanika bo plecak to już z 20 razy był zdejmowany. Nie mam już siły do niego, a głupio byłoby wydać 1500 zł na nowy rozdzielacz jak nie jestem pewien czy to jego wina. A czy może być kłopot z brakiem filtra magnetycznego. bo widocznie poprzedniemu właścicielowi potrzebny nie był? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    59

mam 5011 i też rozdzielacz przepuszczał ,ale nigdy nie było takich  problemów jak u Ciebie choć traktor z 1984 roku.

Tylko daj do dobrego zakładu naprawiającego podnośniki bo zwykły mechanik to ......nie będę kończył .

Koszt nowego rozdzielacza  do 7211 do 900zł bruto  ,ale jest inny niż w 6011


nowy

 
 
 
 
 
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez michal70920
      Witam
      Mam własnie taki problem a mianowicie mam ciagle zapowietrzony układ hydrauliki siłowej zetor 8540 i jak go  odpowietrzyc.
    • Przez Vincero
      Witam
      Nie wiem czy w dobrym miejscu dodaje temat ale mam problem z wspomaganiem w moim Zetorze 7211
      Otóż od pewnego czasu zapalam ciągnik a koła samoczynnie same się zakręcają w lewo .. po chwili działa wspomaganie odkręcę i działa wszystko lecz za jakiś czas znowu nie mogę w prawo ciężko idzie kierownica ..
      z tym problemem zajrzałem do filtra ewidentnie do wymiany olej brudny i lekkie drobinki metali widzę pływają , dodam jeszcze że było go stanowczo za mało ... mam zamiar wlać nowy olej dokładnie Boxol 26 czytałem że może być lecz nie wiem jak z całego układu pozbyć się starego oleju ... ?
      Jak ktoś miał podobne problemy i wie jak szybko i skutecznie naprawić ten problem proszę o pomoc .
      A może jakiś inny wlać ? jaki używacie ?
    • Przez Majes897
      Witam. Dziś podczas orki po dłuższej pracy podnośnik zaczął mieć problemy z unoszeniem. Na koniec, gdy już robiłem poprzyczniak ledwie co już poradził pług 3 skibowy ( likwidacja ugoru na górach, żeby później nie było dlaczego tylko 3 skiby ). Zauważyłem również że jak już na koniec chciałem podnieść to tak jak by podnośnik próbował unieść ( tak jak by unosił lekko i opuszczał ). Olej jest, stan się zgadza. Co może być tego powodem ? Dodam że pompa była wymieniana rok temu.
       
      Z góry dziękuję, pozdrawiam.
    • Przez radek1996
      Witam, jestem posiadaczem takiego zetora mam problem z turem (tur 3 sekcje)wolno podnosi  wymienilem pompe na niby wydajniejsza (42l/min) zawór podkrecilem ale to i tak nic nie daje róznica miedzy ta pompą a starą jest niewielka i nurtuje mnie ciagle to ze gdy nie obsługuje tura a jest wlaczona pompa to ona wyje  do tego stopnia ze jest to odczuwalne tak jakby traktor dusilo dodam ze tur jest wpiety w wyjscie hydrauliczne . Filterek i magnez obok pompy czyszcze co dwa tyg okolo, filtr hydrauliki wymieniony . Dodam ze gdy podpiąłem weze do innego traktora wydajnosc okolo 50 l tur zeby was  nie sklamac bardzo szybko dzialal nawet chyba za szybko. 
       
       
      Czy da sie wpiac tak tura zeby nie byl pod wyjsciami hydraulicznymi ??
       
       
      Czy ma ktos z was moze w takim traktorze pompe na wom ? jak to działa
       
       
       
    • Przez Mares
      Witam. Obecnie mam podłączonego tura pod tylne wyjścia hydrauliki i jak chce używać innej maszyny to trzeba wypinać węże od tura i w te miejsce podpinać maszynę. Chce mieć z tyłu 4 szybkozłącza gdzie pod dwa będzie wpięty tur a pozostałe dwa gniazda będą do maszyn. I mam pytanie, zawór odcinający tura musi być na zasilaniu i na powrocie czy tylko na zasilaniu wystarczy ? Poniżej zamieszczam rysunek z tym o co mi chodzi.
      PS. Czy lepiej dać zawory 3 drożne ?

×