Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

 

Kupiłem cieleta z Włoch, podobne do simentali. Cielęta nie choruja dobrze zra ale nie rosna. Czy spotkal sie ktos z takim przypadkiem.

Słyszalem od jednego czlowieka ze jest taka rasa wlasnie we wloszech ktora rosnie do 300kg czy to prawda??

 

Opublikowano (edytowane)

też kupiłem jednego na próbę żeby zobaczyć co i jak i dobrze że tylko jednego albo o jednego za dużo Na szczęście mi nie chorował i wszystko z nim ok ale przyrosty słabe jak do 500 kg dojedzie w dwa lata to będzie szał A swoją drogą to trochę dziwie się że mało kto tu pisze bo swego czasu było dużo zdjęć z tymi cielakami w galerii i to nie po jednej sztuce Czyżby nikt nie chciał się przyznać że to porażka Może powinniśmy je karmić pizzą i makaronem

Edytowane przez mikcom20
Opublikowano

Ja miałem też te miniaturki doszły w rok do 180kg Normalnie SzAł:D
Polskie raz większe kupione razem i chowane a po roku miniaturki poszły bo poprostu nic nie rosły trzymalem je rok czasu za Free

Opublikowano

Witam! Ja też kupiłem bydło z Włoch 2 sim. oraz  6 mieszanek mięsnych. A dokładnie byłem tu FIRMA EKO-IMPORT

Strzyżewo Paczkowe 19 62-200 Gniezno. Było to 30.12.2015.

Po roku mogę powiedzieć iż mięsność mają bardzo dobrą ale gorzej rosną od naszych dobrych MM. Za 1,5 miesiąca będą miały 1 rok i mają-SM ok 300kg

Mieszańce ok 270kg.  Simentale wyglądają dużo lepiej i myślę że wagę będą miały dobrą. Dodam, iż jak je kupiłem były małe wszystkie w granicach 42 kg.

Wygląd MM włoskich to całe czarne, bądź całe brązowe, bardzo przypominały nasze LM.  Mają pomarańczowe kolczyki i napis na nich "SVI"

Opublikowano

Tak każda sztuka ma mięsność bardzo dobrą ale widać różnicę pomiędzy naszymi mieszańcami a włoskimi w wysokości. No myślę że w rok każda sztuka będzie miała te 300kg. Ale co dalej...? Dziś wstawię zdjęcia.

Opublikowano (edytowane)

Widzę że cielaki z Włoch nadal krążą po okolicy...

Tak tylko w celu przypomnienia znalazłem swój temat:

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/87968-dziwny-objaw-chorobowy-u-cielak%C3%B3w/

 

Nie napisałem w temacie co wyszło a w końcu po straceniu masy forsy zarówno z mojej strony jak i kolegi - rolnik nam nie płacił już bo chcieliśmy już sami dojść co się stało i doszliśmy ... Wtedy chyba z 20 cielaków zostało 12.... Wyszła choroba białych mięśni czyli zanik selenu. Ogólnie specyficzna choroba która objawią się ok. 3 miesiąca a nie u dwutygodniowego cielaka... 

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

To są te moje Włochy Simentale i mieszance. 20 grudnia będą miały rok no i myśle, że ich waga będzię wtedy wszystkich ok. 300kg. Pytanie ,czy będa dalej tak rosły. Jeżeli tak do nie ma bólu niech mają te 650-700kg w 2 lata to tragedii nie ma. Ktoś trzymał takie byczki 24-m-cy?

post-184203-0-03754900-1479205657_thumb.jpg

post-184203-0-29574000-1479205662_thumb.jpg

post-184203-0-51923600-1479205667_thumb.jpg

post-184203-0-21066200-1479205672_thumb.jpg

post-184203-0-09368000-1479205678_thumb.jpg

post-184203-0-74114400-1479205682_thumb.jpg

post-184203-0-80655400-1479205686_thumb.jpg

Opublikowano

tez mi sie wydaje ze tragedi nie ma ale będą takie małe korbolowate wagi jakiejś super to raczej nie zrobią


chociaż potrzymajcie je do tych przysłowiowych 24 msc to sie okaże może wcale nie będzie tak żle nabite na pewno są

Opublikowano

Co ciekawe małe cielaki z Włoch do polski a później duże byki z Polski do Włoch, oczywiście nie zawsze chociaż widziałem takie przypadki. Tania siła robocza :)

 

Czemu one tak słabo rosną?? Jest jakaś rasa co przypomina Sm a Sm nie jest. Po za tym jest dużo mniejsza.(nie wszystkie) Osobiście nie miałem Włochów rumunów Austriaków itp. i raczej nie będę miał, lepiej jest pojechać do prywaciarza (nie z netu, ani handlarza czy z gazety) lub do jakiejś porządnej firmy (nadal nie handlarz). Co mają zbyt i ciężko jest się dopchać ale wtedy wiadomo że to jest cielak. Bydło co waży nie musi być wysokie może być szerokie i tak na przemian...

Opublikowano

Jak maja te 24 m-ce to dopiero zaczynam myśleć o sprzedazy. Młodszych nigdy nie sprzedaje 

 

No tak tylko pytanie, czy jest  sens go trzymać na 24-mcy, skoro np 1.5 roku ma 500 i dalej nie rośnie, jak to może być w przypadku tej rasy.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v