Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, tom50 napisał:

U nas zaczynają obniżać cene za mokrą , na początku dawali 500 a teraz już tylko 480 . Mimo suszy plony nie są tragiczne

A nie mówiłem na przyszły tydzień jeszcze większe spadki będą

Opublikowano

torpedo napisał:

Czyli w Twoim rejonie @dawcio2218 nie było ekstremalnej suszy? A jak płacą inni? Też powyżej 500zł/t?

U nas (Łowicz/Kutno) wszyscy mają w cenniku 470 netto. Jedni +/-6 zł, inni +/-8 zł/ Cargill w Dobrzelinie jeszcze nie ruszył - obserwują sytuację. Przynajmniej do wczoraj nie było decyzji z centrali.

Cena wszędzie bardzo podobna - 10 +10. Była susza okropna tak do końca czerwca. Później popadało dość solidnie a teraz znów pustynia. Na 4a plon pokazywało koło 15 t niestety mam straszne mozaiki i z pół hektara byla slabiutka i połamana. Jeśli chodzi o fotki to w galerii jest.

Opublikowano (edytowane)

Ja tydzień temu mierzyłem 27 % i dziś tyle samo :/  I dziś jakby była wilgotna w dotyku nawet kolba czyżby oddawała wodę ? Myślałem ze przy takiej pogodzie dwa procent w tydzień spadnie

Edytowane przez Damian24424
Opublikowano

Trochę szkoda tej masy, która poszła w powietrze.

A czy to prawda, że w FDW dopłacają 7,5 zł do samego dołu, czyli do 15%? Tak mi wczoraj tłumaczył pan z Kleczewa. Czy ktoś może to potwierdzić? Wprawdzie kolejki mają konkretne, ale z suchą warto się wtedy do nich pofatygować. Podstawowa cena u nich to 530 zł/t.

Cargill dzisiaj już rozpoczął suszenie, ale na razie tylko kontrakty. 

Opublikowano
3 godziny temu, Murphys napisał:

Dobre jest, tylko trzeba dodać 2-5% jak przeleci przez kombajn zalezy jak zielona qq 

Jemu chodziło o metodę badania. I faktycznie ma rację. Pomiar na zmielonym ziarnie jest znacznie bardziej dokładny niż opr napięcia stawiany przez całe ziarenka.

Opublikowano

No murphys całe ziarno wilgotnosc 22% po kombajnie 29.2-30.5% za kombajnem i nad nim siwo lodyga sucha w 90% na 4 klasie lokata bagno ok 40% wilgotnosc nawet nie mierzyłem bo czuć gołą reką. W te 17% prosto z pola cieżko uwierzyć jakoś

Opublikowano
13 godzin temu, torpedo napisał:

A czy to prawda, że w FDW dopłacają 7,5 zł do samego dołu, czyli do 15%? Tak mi wczoraj tłumaczył pan z Kleczewa. Czy ktoś może to potwierdzić? Wprawdzie kolejki mają konkretne, ale z suchą warto się wtedy do nich pofatygować. Podstawowa cena u nich to 530 zł/t.

Tak to prawda 

Opublikowano
15 godzin temu, torpedo napisał:

W FDW kolejki może i konkretne ale do Cargilla bez kontraktu to chyba wogóle się nie dostaniesz. Poza tym okres od podpisania  do ustalenia  terminu dostaw przez logistykę to teraz pewnie z 2tyg :)

Opublikowano

U mnie ukosiłem w piątek  7 września niecałe 14t odmiana Ambrosini wilgotność 31% poszła na suszarnie i będzie do bydła w gospodarstwie.  Później kosiłem 12 września odstawione do Wipaszu wilgotność 25% i w w ten poniedziałek skoszona reszta wilgotność 22,9- 23,5% .  Gleba 4 klasa  wydajność ok 8 . Cena 500 +/-10zł

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, EdwardC360 napisał:

pionieer p8523 mlócony we wtorek. około 10t z ha wilgotność... uwaga 14 %!

😀😀

Edytowane przez konrad82
to suszy nie trzeba
Opublikowano
3 godziny temu, EdwardC360 napisał:

pionieer p8523 mlócony we wtorek. około 10t z ha wilgotność... uwaga 14 %!

Daj wilgotnościomierz do naprawy 🤪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v