Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, tom50 napisał:

Dzisiaj próba odmiana Ravello 2,5 ha   24 tony  wilgotność 22%  kujawsko - pomorskie. Sprzedane po 550 / 1t

Kto to tyle daje ?Niezłe plony jak na kuj pom oby cena się utrzymała też ruszam po niedzieli myślę że plon podobny

Opublikowano

Dziś podwyżka na skupie o 10 zł 530 netto + 6zł za każdy procent poniżej 30. Cedrob nawet więcej dopłaca , ale mają problemy techniczne i chyba nie biorą. Jedni podnoszą inni opuszczają pewno przez podpisane wcześniej kontrakty , sporo większych rolnikow odstawia po 400 z groszem.... Te ich miny... Tam gdzie woziłem to mówił że plonu nie ma kosza po 5 ton przy wilgotności 16% nawet. U mnie wyszło dziś 20% 9t z ha na cięższej ziemi.

Opublikowano

Mam Tiberio 230/240 i schnie jak głupia przy tych warunkach pogodowych ale pewnie też trzeba poczekać. jak pobrać kolby do próby wilgotności z pola z końca początku i srodka?

Opublikowano

Z 10 m od brzegu minimum no i z początku, końca i środka po 2 kolby.

Wyłuskać wymieszać i gotowe.

Opublikowano

dzisiaj zerwałem kilka kolb tak jak napisaliscie -fao 230 wilgotnosc 21-22% zbiory ruszyły i 20 pln wdół  poczekam jeszcze bo nic nie dopłacają ani nic nie potrącają za wilgotność  to już nie spryt a potocznie zwane chamstwo...

Opublikowano

Benny u nas nie biorą suchej, bo wiedzą, że kupując mokrą zarobią dwa razy. Raz na cenie, a dwa na opale. Dlatego chłopy suszyć ile się da

Opublikowano

20 zł w dół, ale od jakiej ceny? I skąd jesteś, że u Ciebie tak lecą w kulki? Może jednak warto wysupłać kasę na transport i zawieźć w jakieś uczciwsze miejsce?

Opublikowano

Jeden doradca z dużej firmy mówił mi ostatnio, że okolice poza Wrocław to w tym roku istna tragedia. 3t pszenicy, a kukurydza wielkości najmniejszego palucha u ręki. Także wiedząc co się w tym roku święci, chcą ugrać jak najwięcej. Mówicie, że gdzie indziej dostajecie więcej, pała im zmięknie.Szczególnie jeżeli w okolicy są słabe kukurydze

Opublikowano (edytowane)

no więc po kolei podlasie jeszcze w poniedziałek było 510 w srode 500 a dzisiaj 490 i tak jak pisałem bez potrąceń nawet powyżej 30% kukurydze przynajmniej w moim regionie kto nie żałował pod korzeń to rokuje dobrze kolby ładnie zaziarnione 20-25 cm długie aże pierwszy rok mam kuku to plonu nie podam bo nie wiem czego się spodziewać kuku ładna równa na całym polu choć piachy z piachów.też cos myśle podzwonić to ktoś auta podstawi i lepiej zapłaci...

najgorszy plon jaki obił mi się o uszy w pobliżu to 7t 26%. u nas opadów jak na lekarstwo było ale w dobrych momentach dla kuku. pszenice kosiłem po 2t- 3t z ha pszenzyto po tonie wiecej  susza jest i u nas ale tak jak pisałem kuku dostało wody w newralgicznych momentach...

Edytowane przez BENNY82
Opublikowano
57 minut temu, BENNY82 napisał:

no więc po kolei podlasie jeszcze w poniedziałek było 510 w srode 500 a dzisiaj 490 i tak jak pisałem bez potrąceń nawet powyżej 30% kukurydze przynajmniej w moim regionie kto nie żałował pod korzeń to rokuje dobrze kolby ładnie zaziarnione 20-25 cm długie aże pierwszy rok mam kuku to plonu nie podam bo nie wiem czego się spodziewać kuku ładna równa na całym polu choć piachy z piachów.też cos myśle podzwonić to ktoś auta podstawi i lepiej zapłaci...

najgorszy plon jaki obił mi się o uszy w pobliżu to 7t 26%. u nas opadów jak na lekarstwo było ale w dobrych momentach dla kuku. pszenice kosiłem po 2t- 3t z ha pszenzyto po tonie wiecej  susza jest i u nas ale tak jak pisałem kuku dostało wody w newralgicznych momentach...

Dużo tego masz? Na podlasiu zimą sprzedasz spokojnie po 800 zł/netto. Więc może warto pomyśleć o suszeniu.

Opublikowano
13 godzin temu, Mari82 napisał:

Ja wczoraj kosiłem lokate plon 11t fao220 wilgotność 25% kws kwins 26% plon 10,jestem zadowolony w tym roku,poszły po 560 brutto.płacą od 520 przy30% +- 1% 10zł

no przestań polskie kukurydze tak nie sypią 🤔

Opublikowano (edytowane)

Widocznie sypią,a czy 11t to tak dużo,jak niektórzy podobno na forum po 16t z zachodnich wyciągali i to do 240fao.

W tamtym roku lokata dała 12,5ale wilgotność 34.dlatego ją na próbe zostawiłem i w tym.

Edytowane przez Mari82
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v