Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Tomasz78 napisał:

Ja jeszcze nie Chemirol 380 ,ciekawe ile da Darchem  

Jak nie będzie dobrej oferty to wywioze do Gasiorka

Skad jesteś?

U Gasiorka przeraziły mnie te kolejki w 2017 :/

Opublikowano

Gosiorek w 2016 kombinował z ceną i wilgotnością wiec stracil pewnie sporo sprzedających

,w ubiegłych  latach   nie miałem QQ lecz obserwowałem rynek ,

Beger z Nekli  też pewnie kupi ,ale cena będzie nizsza

Opublikowano
23 godziny temu, warchest napisał:

witam a w mazowieckim powiat plocki i okoliczne powiaty gdzie teraz mozna jeszcze podpisac umowe na mokra kukurydze i jak cenowo ? 

Olewnik może jeszcze piszę, Cedrob w Raciążu 380 netto ma ale jak będzie w czasie zbiorów więcej to i więcej zapłacą ;)

Opublikowano
Dnia 14.07.2018 o 11:32, EdwardC360 napisał:

miesiąc temu podpisałem 400 zł. Wawrzyniak Tursko wielkoplska. ale patrząc na suszę to nie wiem czy dobrze zrobiłem

Ja w tym roku na razie czekam. Ceny kontraktów na matifie szaleją. Pszenica już przekroczyła 200 Euro/t, kukurydza podąża jej śladem. W ubiegłym roku przy stabilizacji cen pszenicy wokół 700 zł/t kontrakty po 400 na mokrą qq wydawały się atrakcyjne. Teraz otoczenie wygląda zupełnie inaczej. Plony rok temu były rewelacyjne, w tym wiele plantacji wygląda mizernie. Jeżeli do żniw kukurydzianych pszenica otrze się o 900 zł/t to jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby cena 400 zł się utrzymała. Pożyjemy, zobaczymy...

Dnia 15.07.2018 o 12:53, RolnikTivi napisał:

Olewnik może jeszcze piszę, Cedrob w Raciążu 380 netto ma ale jak będzie w czasie zbiorów więcej to i więcej zapłacą ;)

Jak wygląda taka renegocjacja ceny? Zrównują z aktualną ceną skupu? 

Opublikowano
Dnia 25.07.2018 o 19:05, torpedo napisał:

Ja w tym roku na razie czekam. Ceny kontraktów na matifie szaleją. Pszenica już przekroczyła 200 Euro/t, kukurydza podąża jej śladem. W ubiegłym roku przy stabilizacji cen pszenicy wokół 700 zł/t kontrakty po 400 na mokrą qq wydawały się atrakcyjne. Teraz otoczenie wygląda zupełnie inaczej. Plony rok temu były rewelacyjne, w tym wiele plantacji wygląda mizernie. Jeżeli do żniw kukurydzianych pszenica otrze się o 900 zł/t to jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby cena 400 zł się utrzymała. Pożyjemy, zobaczymy...

Jak wygląda taka renegocjacja ceny? Zrównują z aktualną ceną skupu? 

Tak, tyle ile będzie na daną chwilę zapłacą 

Dnia 15.07.2018 o 17:42, warchest napisał:

z tego co slyszalem to olewnik podobno juz nie a mozna prosic o jakis numer tel do niego nawet na priv a i do cedrobu u kogo kontraktowac tez mozna prosic o numer tel ?

692413477 Cedrob  a do Olewnika nie mam

Opublikowano

w tamtym roku plon 13t/ha przy 22% wilg. W tym jak bedzie 7ton to bedzie dobrze, ziemia 1/2klasa. 

Nie podpisujcie kontraktow na 400 netto. 480-500 musi dobic w zniwa..

Opublikowano

RolnikTivi nie mów hop do puki nie podskoczysz. U mnie kukurydza także piękna kolba, nawet po dwie, ale co z tego jak w sierpniu przypali to wraz plonu nie będzie.

Co prawda liczę że popada i będę miał jakieś rekordy w zbiorach kukurydzy, ale ogólnie w całej PL kukurydza jest bardzo słaba. Kujawsko pomorskie, WLKP, pomorskie, tam jest tragedia z kukurydzą.

Jedynie na południowym wschodzie jako tako.

Ale zważ na to że we wfrancji, niemczech i anglii kukurydza w tym momencie tak dostała po d... Zmiarniała w oczach od tych upałów tam panujących i tam plonu już nie będzie.

Ty się módl abyśmy ty i ja byli w takiej sytuacji że u nas fartem będą rekordowe plony, bo to że kukurydzy w UE będzie mało to już jest wiadome teraz. My we dwóch nie nadrobimy statystyk i to pod warunkiem że w sierpniu u nas nie przypali..

Opublikowano

W Niemczech nie podlewana kukurydza zdycha, ledwo zipie do pasa jest. Najwazniejsze dla qqrydzy to na przelomie czerwca/lipca i lipca/sierpnia. Ja w tamtyk roku mimo zero opadow w lipcu i sierpniu nakosilem 13t

Opublikowano
kukurydzaw tym roku będzie droga nawet bardzo. jak wcześniej pisałem podpisaliśmy kontrakt na kukurydze na 400 zł za tonę w czerwcu... a przedwczoraj dostaliśmy aneks do umowy..... z podwyżką na 440 zł za tone. bedzie malo kukurydzy i bedzie droga skoro skupujący sami z siebie podwyższyli cenę
Opublikowano

440 to i tak mało ja w piątek miałem propozycję 460  a jeszcze miesiąc temu ta sama osoba proponowała 400. Myślę że 500 będzie osiągalne w tym sezonie  

Opublikowano

U nas wcześniej siane qq do połowy suche. Zapowiadały się pięknie, ale jak dalej będzie tak palić, to będzie gorzej niż w poprzednich latach. Obstawiam, że żniwa zaczną się w połowie września albo i prędzej. Zazwyczaj startowaliśmy początkiem, do połowy pazdziernika. Myślę  że kontraktów nie ma co w tym roku zawierać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v