Skocz do zawartości

Instrukcja KUHN Planter Junior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję instrukcji obsługi i ustawienia siewnika KUHN planter junior. Jeżeli ktoś by miał to prosił bym o odpowiedz.

Albo jak ktoś posiada taki siewnik to może podpowie jak go ustawić pod wysiew kukurydzy i nawozu.

Z góry dzięki.

Opublikowano

Na zdjęciu napisałem co nie wiem.Na tym drugim zdjęciu z zębatkami interesuje mnie jak ustawić żeby był wysiew nasion kukurydzy ok 90 tys/ha . Nie było na tym osłony na której były oznaczenia dlatego nie wiem jak ustawić. 

post-178416-0-63394800-1456216919_thumb.jpg

post-178416-0-43383900-1456217062_thumb.jpg

Opublikowano

Ok górna rączka to ustawienie zgarniaka nasion- dla kukurydzy jest przedział od 10 do 15 im grubsze ziarno to większa nastawa a jak drobne to mniej chodzi o to żeby po dwa ziarna nie przysało do otworu w tarczy. Te dolne pokretło to głębokość siania A -1 cm  B- ok 2 cm i tak dalej Jak dam rade to puszcze ci skan z rysunkami z instrukcji ustawienia głębokości I jeszcze jedno ilo otworowe masz tarcze bo tu w instrukcji jest z 5 rodzajów tarcz i jest z 15 tabel wysiewu konkretnie pod dane tarcze. To zeskanuje ci tabele wysiewu. 

Opublikowano

No i jak się Wam chłopaki sprawują te siewniki? Dobrze sieją? Są precyzyjne? Warto kupić tego Juniora? Planuję zakup używanego siewnika i biorę pod uwagę też ten model, więc jestem ciekawy waszych opinii o nim. Dajcie odpowiedź w miarę szybko :-)

Opublikowano

Wczoraj siałem pierwszy raz planter juniorem i jestem zadowolony. Sieje równo nawóz też podaje jak trzeba. Czasami na tarcze pobiera dwa ziarna a czasami wogóle. Nie wiem od czego to zależy, Ale jak dla mnie pierwsze wrażenie to dobre jest. Tylko nie wiem jak podłączyć czujnik impulsów/prędkości. Nie wiem w którym miejscu ma być bo bez tego komputer nie działa.

Opublikowano

Tarcze i uszczelniacze masz zużyte/pokrzywione i łapie lewe powietrze , jeżeli są przepusty to zgarniacze do góry, jeżeli podwójne to w dół tzn bliżej lini otworków.Wiem jak w maximie wygląda zgarniacz zewnętrzny a wewnętrznego nie widziałem może jest podobnie jak w gaspardo że po otwarciu sekcji się go reguluje,nie wiem z czego wynika twój zachwyt.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor53400
      Witam wszystkich użytkowników siewników omega jak się wam sprawują , ile ha siejecie i czy są godne polecenia ??
    • Przez wieslawa_olo
      Witam. Zakupiłem siewnik Unia Omega 2 i zastanawiam się czy na sekcjach pod tarczami wysiewającymi nie powinno być teflonowych uszczelniaczy jak jest to w innych siewnikach punktowych? Tarcza tutaj pracuje i trze po korpusie sekcji. W gaspardo czy w maskarze tarcza pracowała na teflonowym uszczelniaczu przez co zachowywała podciśnienie i nie wycierała się. Czy ktoś ma taki siewnik i mógłby napisać jak tu powinno być? Czy może uszczelniaczy rzeczywiście brakuje? 

• Przez polofest
      Witam wszystkich. Mam problem z siewnikiem do kukurydzy maschio gaspardo mter 300. Otóż dzisiaj podczas siewu w pewnym momencie na sterowniku  spadła ilość wysiewanych nasion na hektar, z 84 tyś na 60 tyś na wszystkich sekcjach.Czym to może być spowodowane i  jeśli na sterowniku jest wskazywana mniejsza ilość to czy siewnik wysiewa odpowiednią? Jak się nie mylę to wysiew jest mechaniczny poprzez koła na zębatki. Co może być przyczyną?
    • Przez Łukaszfarmer
      Witam, posiadam siewnik punktowy Amazone ED302 ze sterownikiem Amascan+  dwa dni temu podczas siania kukurydzy komputer zaczął alarmować że jedna sekcja przestała siać, spuściłem całe ziarno i wyczyściłem dokładnie całą sekcję sprężarką niestety nic to nie dało. Dzisiaj przyszedł do mnie nowy czujnik, po wymianie problem nadal nie ustaje, siewnik sieje tak jak powinien a komputer nadal alarmuje o awarii w jednej sekcji. Miał ktoś kiedyś podobny problem? czy to możliwe że nowy czujnik jest zepsuty czy przyczyna może być gdzie indziej? dodam jeszcze, że cała instalacja była sprawdzana i nie ma żadnych przetarć ani nic. Bardzo proszę o pomoc! 
    • Przez ufek119
      Witam zakupiłem ostatnio siewnik punktowy Kongskilde VARIOSEM który wyposażony jest w kontroler wysiewu U-01. Nie dostałem instrukcji obsługi od tego kontrolera. Może posiada ktoś taka instrukcje był bym bardzo wdzięczny.
  • Dodaj nową pozycję...
v