Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to co poradzicie kupić, myślałem że kupię nowe pługi z Agro-maszu  bo nowe to nowe a nie używane, ale ktoś te pługi z Euro-maszu czy Agro-maszu  kupuje i nimi pracuje więc to może nie taka lipa jak kolega maszpool pisze

Opublikowano

ludzie kupują nowe pługi ale zazwyczaj tacy którzy nigdy nie orali zachodnimi pługami , kupując porządny zachodni pług za kilka lub kilkanaście lat jeszcze go będziesz miał a po tych podróbkach nie będzie juz śladu . Sprowadzam sprzęt rolniczy z Niemiec juz od piętnastu lat i na prawdę mam trochę pojęcia , poza tym wykonujemy różnego typu usługi i pracujemy na różnych tego typu sprzętach . Polecam Lemken lub Kuhn to są dwie marki z których na pewno był byś zadowolony odradzam kvernelanda chociaż są maniacy i nie kupili by żadnego innego ale to nie są te pługi co były 30 lat temu , szukasz pługa na non-stopie czy kołek ? do jakiego ciągnika potrzebujesz pługa ? i nie sugeruje że masz ode mnie kupic po prostu chę ci doradzić, nawet teraz już nie mam wyboru tylko kverneland ale to jest dla maniaków .

Opublikowano

Mi Kuhna się bardzo podobają pługi własnie ze względu na hydrauliczne zabezpieczenia, mam teraz w Goizinie hydr. i super sprawa, bo jest możliwa regulacja w szerokim zakresie, jak uda mi się sprzedać obecnego wywrota (za mały już) to właśnie planuje znowu zakup ale 4ki Goizina albo Kuhna ;)

Opublikowano

mieliśmy polski pług zagonowy porażka , następnie obrotowy niemayer to byl luksus bo obrotowy ale bez zabezpieczeń na kamienie dlatego go zmieniliśmy na inny. Tym razem był to rade weekend 3skibowy obrotowy na zabezpieczeniu kółkiem. Niestety rama i wieża wyrwał się dosłownie. Dlatego podjęta była wymiana sprzętu. 5lat temu kupiliśmy kvernelanda i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. opory jakie stawia podczas pracy są mniejsze niż poprzednie pługi. Teraz orze innym traktor em i do kupiłem czwarty korpus . Nie pracowałem kuhnem ale kvernelanda polecam

Opublikowano

witam

mam kvernelanda obrotowy3 skibowy nie wiem nawet jaki to model dokładnie ale już starszawy , i nie myślę wymieniać na inny mam go już z 10 lat pewnie chodzi w nim 90 konny rusek to bardzo nawet nie odczuwa że coś ciągnie , jest lekki , ciut konstrukcja za delikatna lubi czasem gdzieś pęknąć , kosztów w naprawie nie ma , polega to tylko na sensownej naprawie , wzmocnieniu odpowiednim danego elementu ,

fireseba oryginalne lemiesze czy odkładnice płozy powinny mieć nabite logo kvernelanda taka strzałkę oraz numer części , choć nr  mogą mieć zamienniki też , najlepiej jak pług ma jeszcze oryginalną farbę to wtedy widać gdzie coś było naprawione

Opublikowano (edytowane)

pługa szukam do zetora 100 konnego, zabezpieczenie to chyba kołkowe na moich ziemiach nie mam kamieni a co do ceny nowego z agro-maszu to miałem zamiar kupić 3+1 to wołają 20 tys.

mam w okolicy takiego Lemkena

http://olx.pl/oferta/plug-lemken-4-skibowy-obrotowy-CID757-IDaXNAb.html

są to dobre pługi? niech się wypowiedzą użytkownicy miał bym na miejscu nie musiał bym jeździć daleko

Edytowane przez adamgaleon
Opublikowano

Polecam z obrotówek Lemken opal 090 lub mniejsza zagonówka jak lżejsze ziemie to może i 4 skiby , zależy jaki ciągnik
Ten model Lemken to lata 70 i w dodatku malowany jutro będę miał Lemken opal 110 nowszy za te same pieniądze i w oryginale

Opublikowano

pługa szukam do zetora 100 konnego, zabezpieczenie to chyba kołkowe na moich ziemiach nie mam kamieni a co do ceny nowego z agro-maszu to miałem zamiar kupić 3+1 to wołają 20 tys.

mam w okolicy takiego Lemkena

http://olx.pl/oferta/plug-lemken-4-skibowy-obrotowy-CID757-IDaXNAb.html

są to dobre pługi? niech się wypowiedzą użytkownicy miał bym na miejscu nie musiał bym jeździć daleko

Dość ciekawy ale słupice nie lezą jak powinny 2 zdjecie  odkładnie nie pokrywają się(konkretnie druga) ,3 zdjecie patrz na płozy  trzecia słupica ,dolne niby ok ale lepiej obrócić i sprawdzić ,moze to kwestia regulacji ,ale ja bym przed zakupem sprawdził go w polu  .

Opublikowano

kolego maszpool ziemie od2 do 4 klasy lekkie wzniesienia na kilku działkach, a ciągnik Zetor Proxima 100 koni

tak jak pisałem prędzej z tym lemkenem daj sobie spokój , za te pieniądze można coś kupic o wiele lepszego poza tym potrzebujesz czegoś lekkiego na 100KM

http://olx.pl/oferta/plug-kverneland-ld-85-nie-kuhn-lemken-CID757-IDbdIPd.html

jutro wystawię Lemkena 110 

wracając do tamtego to on ma niektóre elementy kombinowane , pierś przednia na pewno nie jest od tego pługa bo wystaje poza odkładnię , i na prawde to są lata 70

Opublikowano

kolego ursus16 a czy do tego lemkena 110 podchodzą  od innego pługa elementy robocze? i czy ciągnik 100 konny da radę pociągnąć taki pług bo widzę że w ofercie jest napisane że zapotrzebowanie to 85 koni