Skocz do zawartości

Pług Pottinger Servo 25 3+1

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak się spisuje w/w pług, czy w specyfikacji z przedpluzkami i zabezpieczeniem hydraulicznym zda to egzamin na sciernisko po kukurydzy czy lepiej scinacze listwowe. Moc Ciagnika 120 km.

Opublikowano (edytowane)

z 5 nie ma co przesadzac:D chodzi mi w co go ub

jedno czy podwójne koła kopiujace?

Edytowane przez Sunf
Opublikowano

Użytkuję podobne pługi Pöttinger servo 35 nova i mogę śmiało powiedzieć, że są warte swojej ceny. Nie twierdzę, że są najlepsze i jedyne godne uwagi, ale kryją super i co ważne dopasowanie ich do ciągnika i ustawienie do orki zajmuje kwadrans.

Co do zapotrzebowania na moc to racja wszystko zależy od zastosowanej odkładni.

Opublikowano

jaki korpus wybrac, przedpluzki v1 czy v2, kroj chyba najlepiej z wglebieniami , podwojne koła kopiujące czy wahliwe amortyzowane?

Opublikowano

Sam doskonale wiesz, jakie posiadasz pola i co na nim rośnie a od tego zależy wybór osprzętu, dlatego sam musisz zdecydować, który będzie dla Ciebie bardziej odpowiedni.

Kroje talerzowe zębate są najbardziej odpowiednie do dużej masy zielonej, czyli poplonów. Zwykłe gładkie w normalnych warunkach doskonale sprawdzają się.

Co do przednóżków: V1 to standardowy przedpłużek do kukurydzy, V2 przeznaczony do kukurydzy zwłaszcza do dużych mas organicznych i zielonek, zaś V3 uniwersalny stosowany szczególnie do płytkiej orki.

Jeśli chodzi o koła to dużo zależy od grubości portfela, podwójne koła są tańsze w użytkowaniu, gdyż nie potrzebny jest mechanizm obrotu. Koło ogumione podwójne waga 90kg.

Jeśli zdecydujesz się na wahliwe pojedyncze koła kopiujące to proponowałbym z hydraulicznym amortyzowaniem, gdyż nie będzie tego uderzenia przy obrocie. Koło ogumione amortyzowane waga 125kg.

Opublikowano

Pługi bardzo dobre. Forterra 115 śmiało ciągnie Servo 25 3+1 na III klasie ziemi i na górkach bez zająknięcia.Resztek pożniwnych i obornika nie ma śladu a pole bardzo dobrze wyrównane i brak gród.

Opublikowano

Posiadam pottingera servo 25 3+1 z przedpłużkami do kukurydzy i krojem na ostatnim korpusie. O wytrzymałości na razie się nie wypowiem bo używałem go tylko jeden sezon. Co do krycia to bardzo pięknie kryje, po zbożu jak i kukurydzy. Orałem nim w tym roku 13ha traw z tym, że na łąkach torfowych przed oraniem koniecznie trzeba przeciąć darninę talerzówką (ale to chyba normalne w końcu to torf), ogólnie wszystko bardzo dobrze kryje. Wszystkie pola były orane z przedpłużkami i efekt bardzo dobry. Pług godny polecenia, chociaż teraz bym kupił na hydraulicznym zabezpieczeniu

Opublikowano

Posiadam pottingera servo 25 3+1 z przedpłużkami do kukurydzy i krojem na ostatnim korpusie. O wytrzymałości na razie się nie wypowiem bo używałem go tylko jeden sezon. Co do krycia to bardzo pięknie kryje, po zbożu jak i kukurydzy. Orałem nim w tym roku 13ha traw z tym, że na łąkach torfowych przed oraniem koniecznie trzeba przeciąć darninę talerzówką (ale to chyba normalne w końcu to torf), ogólnie wszystko bardzo dobrze kryje. Wszystkie pola były orane z przedpłużkami i efekt bardzo dobry. Pług godny polecenia, chociaż teraz bym kupił na hydraulicznym zabezpieczeniu

w jakim wyposazeniu go masz? i jaka waga ?

Opublikowano

Wyposażenie to przedpłużki, rozstaw korpusów 102cm, krój ząbkowany, kółko podporowe gumowe te szersze, możliwość zamocowania koła podporowego na wybranym korpusie, odkładnie lekkie w uciągu z szeroką bruzdą, waga coś koło 1200kg. Claas 4 cylindrowy niema problemu z obracaniem czy też transportem po drogach

Opublikowano

Wyposażenie to przedpłużki, rozstaw korpusów 102cm, krój ząbkowany, kółko podporowe gumowe te szersze, możliwość zamocowania koła podporowego na wybranym korpusie, odkładnie lekkie w uciągu z szeroką bruzdą, waga coś koło 1200kg. Claas 4 cylindrowy niema problemu z obracaniem czy też transportem po drogach

przedpluzkek v1? kolo gumowe podwojne czy jedno amortyzowane hydraulicznie?

Opublikowano

do posiadaczy servo 25 3+1 (rozstaw miedzy korpusami 102) - czy New Holand T5060 (4 cylindry - 106 KM) da sobie z nim radę???

niby pług jeden z najlżejszych ale mam obawy czy NH da radę go podnosić