Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, posiadam 8 ha i chciał bym zainwestować w bydło mięsne rasy simental kupować co 4 miesiące po 2 sztuki przez dwa lata po 2 latach sprzedawać co 4 miesiące po 2 sztuki i dobierać chodzi o to żeby co 4 miesiące wpływała kasa czy lepiej jest kupić od razu 12 sztuk i hodować ?? czy mój plan jest dobry i ma szanse wypalić?? czy był bym w stanie utrzymać 12 sztuk ?? 

Edytowane przez MagorzataKuma
Opublikowano

posiadam do tego około 2 ha łaki c 360 sieczkarnia do QQ i podstawowy sprzed do produkcji siana dostep do cielaków nie był by problemem cielaki w wadze około 150 kg  klasa ziemi od 3 a do 5 byki mogły by byc luzem jak i na uwiezi 

Opublikowano

to zalezy czy masz duzo czasu czy dodatkowo gdzies pracujesz bo jak pracujesz to tylko jedna partia ok 10-12szt bo najwiecej uwagi trzeba im poświęcić jak do ciebie przyjada a potem tylka dawac jesc. a jak masz duzo czasu ro mozesz co 4 miesiace dokupowac tylko to troche takie rozdrobnienie. jak kupisz jedna partie 10 szt to to mozesz razem je luzem postawic

Opublikowano (edytowane)

wojtal24 ciesze się ze zainteresowałeś się tematem ale nie tego dotyczy pytanie 

a czy z takiego areału dam rade wykarmic te 12 sztuk ? i czy bedzie to opłacalne ?

Edytowane przez MagorzataKuma
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅

• Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...

Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 

• Dodaj nową pozycję...
v