Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

znajomy sprzedał byczka ok 300 kg - upadał na nogi dali 1250 zła w rzeźni odeszła tylko tylnia noga. Ogólnie na tym strasznie jadą po rolnikach bo często w okolicy jest mało handlarzy skupujących pourazowe a w razie padnięcia zwierzęcia dochodzi utylizacja. Z tej krowy co mówisz pewnie i tak z 30-40% miesa było więc handlarz zagarnia na takich z tysiaka, ale co zrobisz - od rolnika nawet ubojnia nie przyjmie takiego

Opublikowano

znajomy sprzedał byczka ok 300 kg - upadał na nogi dali 1250 zła w rzeźni odeszła tylko tylnia noga. Ogólnie na tym strasznie jadą po rolnikach bo często w okolicy jest mało handlarzy skupujących pourazowe a w razie padnięcia zwierzęcia dochodzi utylizacja. Z tej krowy co mówisz pewnie i tak z 30-40% miesa było więc handlarz zagarnia na takich z tysiaka, ale co zrobisz - od rolnika nawet ubojnia nie przyjmie takiego

Dlatego najlepiej takie sztuki zabić dla siebie Przynajmniej mięso zostanie

Opublikowano (edytowane)

Woj lubelskie

pow. bialski

Kupujący Kościesza

Sprzedane 8 szt . 2 sm - cena 8,5(waga 800 - 880)

                             1 mm - 8,4(830)

                             2 ncb -7,5 i 7,6(820-860)

                             1 l m -8,5(810)

                             1 mm - 8,5(910)

                             1lm x hf -7,2(780) - cały czarny ale słabej budowy

waga i cena brutto

                         

Edytowane przez raul1985
Opublikowano

          Zabić krowy sobie samemu nie wolno,we właściwej rzeżni legalnie a i owszem pod warunkiem że jest zdrowa i wet. ją wpierw oluka.           Jeśli sama na wagę nie wejdzie nikt z tobą nie będzie dyskutował.         Jak zdrowa i dojdzie do uboju i tak mięso zostaje bodaj na dobę w chłodni.   Sztuka pourazowa ubita tylko i wyłącznie przez pracownika zakładu u właściciela zawieziona na zakład wraz z procedurami.  Gdy człek popatrzy na wcześniejsze męczarnie i z tym bydlakiem się naciąga to pozbywa się za każdy pieniądz. Moja cicha propozycja ,dogadać się ze skupującym a jeśli jest taka możliwość on to cichaczem legalnie w ,,swoje'' miejsce wtuli.     Kokosów się nie spodziewać ale około tysiączka wleci .     Jeśli na podudzie z tego bydlątka nadal masz smaka :rolleyes:  :blink:  [to będzie druga cicha propozycja]  dogadać się z firmą zbierającą do utylizacji,wziąć co wartościowe a cało poszycie ze łbem ,racicami,wszelkiego typu ośćmi,[ tocz to z dwie trzecie wagi bydlątka]  oddać. Oczywiście  trzymać rękę na pulsie jesli chodzi o okres karęcji leków . Legalnie nikt łba  nie będzie nadstawiał ,a nielegalnie sobie ....... :blink: .Smacznego  :)

Opublikowano

dużo skupuje ten BOST ?

u mnie jałówki płacą od 5,5 do 7 netto

no troche skupuja ja tam ich nie polecam Bo po prostu slabo placi. Wiekszos osob co do niego zdawali maja juz nowych kupujacych. A duze tam sztuki zdaliscie do bostu? Jaka cena?
Opublikowano

          Zabić krowy sobie samemu nie wolno,we właściwej rzeżni legalnie a i owszem pod warunkiem że jest zdrowa i wet. ją wpierw oluka.           Jeśli sama na wagę nie wejdzie nikt z tobą nie będzie dyskutował.         Jak zdrowa i dojdzie do uboju i tak mięso zostaje bodaj na dobę w chłodni.   Sztuka pourazowa ubita tylko i wyłącznie przez pracownika zakładu u właściciela zawieziona na zakład wraz z procedurami.  Gdy człek popatrzy na wcześniejsze męczarnie i z tym bydlakiem się naciąga to pozbywa się za każdy pieniądz. Moja cicha propozycja ,dogadać się ze skupującym a jeśli jest taka możliwość on to cichaczem legalnie w ,,swoje'' miejsce wtuli.     Kokosów się nie spodziewać ale około tysiączka wleci .     Jeśli na podudzie z tego bydlątka nadal masz smaka :rolleyes:  :blink:  [to będzie druga cicha propozycja]  dogadać się z firmą zbierającą do utylizacji,wziąć co wartościowe a cało poszycie ze łbem ,racicami,wszelkiego typu ośćmi,[ tocz to z dwie trzecie wagi bydlątka]  oddać. Oczywiście  trzymać rękę na pulsie jesli chodzi o okres karęcji leków . Legalnie nikt łba  nie będzie nadstawiał ,a nielegalnie sobie ....... :blink: .Smacznego  :)

Wiem że legalnie nie można ale tak jak piszesz są sposoby aby "zutylizować" a mięso zostało I to mięso zazwyczaj warte więcej niż to co można dostać za tą sztukę

Opublikowano

no troche skupuja ja tam ich nie polecam Bo po prostu slabo placi. Wiekszos osob co do niego zdawali maja juz nowych kupujacych. A duze tam sztuki zdaliscie do bostu? Jaka cena?

 

tydzien temu sprzedalem do nich dwa byczki cena 8.70 tylko ze przez posrednika 

Opublikowano

kolego kiedy to bylo..?

teraz polecam oddawanie na wbc dawniej faktycznie mogli z cwierciami robic co chcieli i udowodnij ze to nie twoja .....ale teraz jest n ubojni 3 weterynarzy pilnuja kazda sztuka ma kod kreskowy monitoring  tak ze juz tak nie oszukaja nie podmienia.

ale kazdy robi jak chce ja polecam oddawanie na wbc. 

 

czy mniejsza ubojnia to wieksza mozliwosc ze cos bedzie nie tak,duza robi takie ilosci ze sie nie bawi w urywanie na lewo kilku kilo.

natomiast zywiec ma ta zalete ze wiesz od razyu ile dostaniesz,ale pamietajcie handlarze zyja wlasnie z roznicy wbc a waga zywa.a na pewno za darmo tego nie robia.

a czy polecasz sprzedawac byki na wbc z uwięzi? w zeszłym roku sprzedalem 3 byki ncb dosyc dobrze wygladały waga ok 700kg, ale szału nie zrobiły , były warte tyle ile dostałbym na żywo. teraz mam ładne mięsne ,,tłuste" ok 800kg i zastanawiam sie nad wbc, sasiad sprzedaje juz od kilku lat tylko na wbc nawet hfy i sobie chwali ,ale on wszystkie utrzymuje luzem

Opublikowano

Omenik1@ A jakiej rasy są te byki? I jak karmione? Jaki wiek? Łatwej oszacować wtedy czy warto na wbc.

Tomasz 531@ i Azor07@ komu sprzedawaliście swoje bydło? Jako że jestem też ze świętokrzyskiego i zamierzam sprzedać niedługo chętnie dowiem się więcej szczegółów :)

Opublikowano

Omenik1@ A jakiej rasy są te byki? I jak karmione? Jaki wiek? Łatwej oszacować wtedy czy warto na wbc.

 

Tomasz 531@ i Azor07@ komu sprzedawaliście swoje bydło? Jako że jestem też ze świętokrzyskiego i zamierzam sprzedać niedługo chętnie dowiem się więcej szczegółów :)

te aktualne to mieszanka charolaise z hf  i limousine z hf ,szerokie sa, maja po 24 miesiace, karmione kukurydza, siano , i tresciwe ze sruta rzepakowa i mocznikiem ok 3 kg na dzien

Opublikowano

Po mojemu na żywą możesz za nie dostać porywnywalnie, pewnie ładnie wyglądają, zwłaszcza mieszanka charolaise, a z wybiciem może być różnie jako że to też troche hf-y. Zależy jaką cene dadza ci za żywca - jak za kg da z 8 zł albo troszke ponad to nie masz sie co zastanawiać i sprzedawaj żywca. Jak cena koło 7.5 to już gorszy problem, ja osobiście próbowałbym najpierw na żywą :)

Opublikowano

przy uczciwym waźeniu mięsa i klasyfikowaniu, zawsze korzystniej wyjdzie na wbc, niezaleźnie od rasy , wieku , karmienia, czy czegokolwiek. problem jest niestety tylko , lub aź , właśnie z tą uczciwością...

Opublikowano

mariuszd93@ nie zawsze
Bo pośrednicy maja wyższą cene w ubojni jako że dostarczają duże ilości, ubojnia powoedzmy da ci po 8 zł przeliczając na kg a pośrednik 8.2 i sprzeda do ubojni po 8.5

Opublikowano

przy uczciwym waźeniu mięsa i klasyfikowaniu, zawsze korzystniej wyjdzie na wbc, niezaleźnie od rasy , wieku , karmienia, czy czegokolwiek. problem jest niestety tylko , lub aź , właśnie z tą uczciwością...

 

 

Nie zawsze. Dwa lata temu, w żniwa przyjechali do mnie z ubojni i pytali sie o byki. Mówie że są tam jakieś, ale raczej za 2 czy 3 miesiące, bo na razie po samej zielonce nie są zbyt ciekawe. Obejrzeli, powiedzieli ze ok, dali dobrą cene to sprzedałem. Następnego dnia dzwonią z zakładu, ze byki musiały być strasznie okarmione, bo sie wybiły na 48% i są na każdym 500 zł w plecy. Chcieli żebym im to zwrócił :lol: Później raz jak zgadałem sie z tym kierowcą, to mówił że odciągali to im z wypłaty. Byki ncbxhf 700kg

Opublikowano

Sprzedane to sprzedane to po pierwsze, póżniejsze gadanie nie ma sensu.Przecierz widzieli co biora i jakies obycie mniej więcej mają.....Pozatym jak by sie wybiły super to by nie dzwonili że zarobili w ch....i ze jeszcze ci dopłacą za nie.Czegos głupszego nie słyszałem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez adamek1942
      Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie planuje zakup bydła limousine i chowania na mamki na początek bym kupił około 30 szt jałówek 300kg i bym czekał do około 18 miesiąca życia jałówki do zacielenia, i tutaj mam parę pytań.  Czy jak by sie ocieliły i były na pastwisku do około 300kg  jałówki i byki razem(odsadki) czy te byczki 300kg nie bedą skakać na jałówki małe te 300kg i nie pokryją ich oraz czy ten rozpłodnik nie bedzie skakał na te małe  ?. Czy jeden rozpłodnik wystarczy na 30 jałówek ?. A moze zrobic 2 pastwiska na jedynym by były mamki z 300kg byczkami a na drugim mamki z małymi jałówkami.
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
    • Przez Matis36i6
      Witam, na początku grudnia zakupilem cieleta  (około 80-100 kg) po ostrych zapalaniech jakoś udało nam sie mniej więcej je wyleczyć  (dodam że wszystkie 14 sztuk prędzej czy później zachorowało). Cieleta znajdowały sie w całkowicie innym budynku gosp. A problem polega na tym że byki które mają po około 200 kg zaczely chorować z podobnymi zaburzeniami tj.suchy kaszel przyspieszony oddech, brak apetytu. Czy to możliwe żeby zarazily się od młodych,  czy to może zmarzmieta kiszonka z qq? Albo zbyt ciepło w oborze i różnice temperatur?  Proszę o pomoc bo jeżdżę po zastrzyki co drugi dzień a to nie daję zadawalajacych efektów. 
    • Przez Kondzio342
      Witam. Koledzy ma ktos na miar na sprawdzonego handlarza cielat. Interesuja mnie mięsne najlepiej czerwone i tylko polskie. Ktos kogos ma sprawdzonego. Jakis kontakt?????
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v