Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

1975 bylo 4 mld ludzi teraz niewiele brakuje do 8 mld, cos im na talerz trzeba dac :)

Nie wszystkiego sie plony zwiekszyly 2x.

Nie ma co gdyba, bez ograniczen tez byly lata z cena ziemniaka 10 gr, pszenicy 500zl czy bobu po 2 zl, trzeba przeczekac srednia kilkuletnia jest i tak dobra

Opublikowano
35 minut temu, tomek84pl napisał:

1975 bylo 4 mld ludzi teraz niewiele brakuje do 8 mld, cos im na talerz trzeba dac :)

Nie wszystkiego sie plony zwiekszyly 2x.

Nie ma co gdyba, bez ograniczen tez byly lata z cena ziemniaka 10 gr, pszenicy 500zl czy bobu po 2 zl, trzeba przeczekac srednia kilkuletnia jest i tak dobra

Tylko ze wiekszosc przyrostu ludnosci to w Azji. Aoni tam sami siebie wykarmiaja i od nas jedzenia nie potrzebują

Opublikowano (edytowane)

historycy ludności i spożycia się znaleźli 😄 pewnie to z tych pogadanek w szkołach to serwujecie

średnią zysku z kilku lat ?😄 A pacz koszty, zobowiązania nie chcą się jakoś uśredniać i czekać

tyle wiesz co nic i takie głupoty wypisujesz że z 2 zł cena spadłaby do 0,10zł bez ograniczeń. owszem spadłaby z powodu większych plonów ale nie do poziomu 0,10zł.

pozamykali gastronomię, szkolnictwo i zaraz będą opowiadać jak to dobrze zrobili rolnikom a kompletnie w niczym im nie pomagają

Ktoś pisał że więksi mają łatwiej ale to nie jest prawda do końca bo np dostawcy ziemniaków frytkowych też mają problemy ze sprzedażą

Na bób mało kto przejdzie

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Jak ktos zyje dnia na dzien to sie nie ma co dziwic ze jednoroczny spadek cen jest droga do bankructwa.

Ja sobie zawsze zostawiam bufor finansowy z poprzedniego sezonu.

Nie wiesz podobnie jak ja do jakiego poziomu by cena spadla, ile to juz razy slyszalem" niemozliwe zeby cena spadla do 10 gr" a jednak ziemniak jadalny co kilka lat spada do ceny paszowego, kapuste zbiera sie szybko i lekko talerzowka, marchewke jadalna odbieraja "jak leci" okoliczni krowiarze

Oczywiscie w tym sezonie ogromny wplyw ma na to sztuczne zamkniecie gastronomii , co najdziwniejsze jako ze dostarczam do firmy ktora gotuje na szpitale, to tam tez jest spory spadek zapotrzebowania bo " covid i na oddzialach pustki"

Opublikowano

możesz nie żyć z dnia na dzień jeśli nie masz kredytów i oszczędności ale ci co mają niestety te święte nie są dla nich przyjemne. Ja puki co nie mam kredytów co najwyżej wywalę na pole i dam sobie radę

z dnia na dzień to jest ogłoszone zamknięcie bez żadnego istotnego wsparcia i radżcie sobie sami

za 10-15gr to nigdy jadalnego nie sprzedawałem i jakby nie zamknięcie to nie ma szans na spadek do tego poziomu i braku odbiorców. najgorsze jest to że nie ma chętnych odbiorców już pomijając wysokość ceny i nic się nie zanosi na to żeby to o się zmieniło w styczniu czy lutym

towaru się skumulowało i nawet jak to ruszy w marcu to nie ma szans na sprzedanie

Opublikowano

Jak to nie ma pomocy, gwiazdy ktore sa milionerami dostaly wsparcie :) pozatym malo Ci umozyli Krusu ?!  😜

Masz racje , sa juz takie opoznienia w sprzedazy ze nie ma opcji zeby rynek dal rade to wchlonac, tym bardziej ze jak chocby ziemniak frytkowy lezy w magazynach i jak sie tam nie ruszy to on tez bedzie zasilal rynek ziemniaka detalicznego jadalnego

Opublikowano

robił ktoś lub ma taką sadzarkę do bobu ? chodzi mi o to jak wyliczyć przełożenia żeby uzyskać konkretną odległość

sadzarka-czosnku-bobu-dymki-lancuchy-sad

Opublikowano

Już sobie ulżyłeś ? myślisz że na taką odpowiedź czekałem

Opublikowano

Ja jak sadziłem bób myślałem że najprościej było by kosa przerobić. Taśma napychała by nasiona zdobić tylko radlice talerzowe ew dzioby z rurkami kółko kopiujące dorobić i na miejscu talerza dać wlaśnie kółka na duże nasiona na 4 sekcje podzielić ale też trzeba by było obliczyć metodą prób i błędów gęstość wysiewu. Ale pewnie i taka gotowa nie jest taka droga co przerobka. Ale człowiek lubi robić. Kiedyś 70a recznie zasiane pod obsypnik grabkami zasypałem bo bałem się że bronami popsuje wszystko a ostatnio to 20a bronami i ma być ale tylko ręczne sianie

Opublikowano (edytowane)

widziałem takie coś z kosa i to nie jest za precyzyjne. jak już robić coś chcąc mało precyzyjny wysiew to szybciej i wygodnej z siewnika konnego poprzez górny wysiew. jakość wysiewu porównywalna. O wiele łatwiej. siewnik przerobiony do ciagnika kupisz nawet i za 250zł albo w cenie złomu. przestawisz na górny wysiew, rozetniesz górny wysiew, dospawasz większe zasuwy. niby to można regulować i w miarę jakoś ustawić

zrobiłem taki wynalazek ale to nie jest jednak to co taśmówka. raz poleci za dużo a raz za mało

ręczną robotę doskonale znam i latami przerabiałem także a ta sadzarka taśmowa nie jest jakaś skomplikowana, mam materiału, blachy a reszta to nie problem

siewnik-sadzarka-do-cebuli-dymki-bobu-si

Edytowane przez racyl
Opublikowano
28 minut temu, racyl napisał:

Już sobie ulżyłeś ? myślisz że na taką odpowiedź czekałem

CHlopie jak Ty gospodarstwo prowadzisz jak ty najprostszych rzeczy nie potrafisz obliczyc? Nikt CI tu nie kaze rozwiazywac rownan rozniczzkowych 3 stopnia.

Opublikowano

Wpuerw musisz meic dane wyjsciowe m.in jaki chcesz rozstaw rzedow, jaka mtz, jaka chcesz obsadze na m2. DOpeiro pozniej mozna sie zabierac do wyliczenia odpowiedniego przelozenia. Oczywiscie tez srednica koła napedzajacego

Opublikowano (edytowane)

po tym co napisałeś widzę że nie robiłeś takiej sadzarki ale do wymądrzania pierwszy. no ale ok

w tej sadzarce akurat nie stosujemy tego co przy siewniku zbożowym że robimy pewną ilość obrotów kołem napędzającym później ważymy to co wyleciało i liczymy ile siewnik wysieje na 1ha

bób czy ziemniak nie jest kalibrowany żeby była jakaś masa 1000ziaren. jedno jest małe drugie większe i dlatego tu sugerujemy się odległością wysianego jednego ziarnka od drugiego, tak samo jeden sadzi w rzędach co 50cm a drugi co 70cm

Interesuje tylko i wyłącznie odległość spadających nasion w rzedzie. zakładam np 7-10cm

koło napędzające z podłoża  i zębatka napędzająca są osadzone na tym samym wale więc będą miały taką samą prędkość kątową. wykonają ten sam obrót kąta pomiędzy spadnieciem ziarnka jednego od drugiego na powierzchni płaskiej.

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

sam widzisz ile wiesz o tej sadzarce i jaki pomocny jesteś 😁

I po co mi wyjeżdżasz z MTZ jak tu to kompletnie nie ma zastosowania

Edytowane przez racyl
Opublikowano
19 godzin temu, racyl napisał:

widziałem takie coś z kosa i to nie jest za precyzyjne. jak już robić coś chcąc mało precyzyjny wysiew to szybciej i wygodnej z siewnika konnego poprzez górny wysiew. jakość wysiewu porównywalna. O wiele łatwiej. siewnik przerobiony do ciagnika kupisz nawet i za 250zł albo w cenie złomu. przestawisz na górny wysiew, rozetniesz górny wysiew, dospawasz większe zasuwy. niby to można regulować i w miarę jakoś ustawić

zrobiłem taki wynalazek ale to nie jest jednak to co taśmówka. raz poleci za dużo a raz za mało

ręczną robotę doskonale znam i latami przerabiałem także a ta sadzarka taśmowa nie jest jakaś skomplikowana, mam materiału, blachy a reszta to nie problem

siewnik-sadzarka-do-cebuli-dymki-bobu-si

Ja też taką przeróbkę jak Ty zrobiłem i jest OK . Tylko gęstości siewu nie reguluję mechanicznie . Wysiew mam tylko dołem , sekcje poszerzone  dwie w jedną  i głębsze . Tak mam wycelowane że 300 kg /h mi wychodzi  a jak chcę rzadziej to 4 garście piachu na 25kg ziarna  i ziarno mniej się śliska i 150 kg/h wtedy wychodzi .  Ja nie mam rurek , tylko węże elastyczne i sekcje wtedy pracują . Troszkę to moje dzieło prymitywne , ale 1h w godzinę  cztero rzędowym robię .  Tylko w nadchodzącym sezonie sam nie wiem ile tego siać ???? bo ponoć parcie na tę uprawę jest gigantyczne . 

Opublikowano (edytowane)

Też w okolicy słyszę, że parcie na bób jest niesamowite, ludzie którzy kiedyś tam uprawiali, jak jeszcze się ręcznie łuskało, a maszynki dopiero się zaczynały, chcą wracać do bobu. A znajomy co handluje nieraz materiałem do siewu, to mówi, że wrzucił ogłoszenie i w tydzień 3tony nasion do siewu sprzedał, mówi, że tak szybko to jeszcze nigdy nie wyprzedał towaru.

Edytowane przez Tomasz0611