Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tez daję polifoskę 6,8. nawet przy dawcę 500kg/ha i te 30-40kg azotu z tego nawozu to za mało

Opublikowano (edytowane)

Ja dałem w tym roku tak jak napisałem 10t/ha kurzaka + 300kg/ha Rosafert 5-12-24. Reszta to były nawozy bezazotowe, plon średni w okolicach 8t/ha. Jeżeli masz gleby zadbane, pH wyregulowane, i gleba "żyje" to nie trzeba pompować azotem.

A poza tym w Polifosce masz tylko azot amonowy, a a nie masz azotanowego, w ostatnich latach mogłeś nie zauważać działania bo słabo tego typu azot działa w czasie suszy :).  Trzeba pamiętać że mamy różne formy azotu i każda ma trochę inne działanie :)

Przepraszam, już więcej się nie będę udzielał, są tu inni co wiedzą najlepiej, walą nawozy chlorkowe pod korzeń a potem krzyczą, że niemożliwe, że ktoś ma lepsze plony od nich, bo oni wiedzą najlepiej:)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Azot to tylko jeden z kluczowych pierwiastków w tej uprawie. Amonowy ? 😂 I myślisz że bób to akurat odmiana spinterska że potrzebuje tu i teraz formy azotanowej  😂

A tak na poważnie to w tym rosafercie 5-12-24 też masz amonowy 😂

wapno też kolego ludzie wiedzą o nim i też umieją go stosować

kurzak, krowski, koński jedna cholera po sąsiedzku to obserwuje i jak było gówno tak jest bez konkretnych dawek nawozów. jeszcze w ostatnich suchych latach to ten obornik na pewno tak się szybko rozpuści będzie dostępny dla roślin 😁

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Mam amonowy i azotanowy, wymieszane, do tego mikro którego w poli to chyba lupą trzeba szukać :) A bób to raczej gatunek niż odmiana :)

Kurzak a byczy/krowi to to samo 🤣 Daj 40t/ha bydlęcego a daj 40t/ha kurzaka a zobaczysz różnicę, tylko nie rób za dużego pola pod kurzak, bo szkoda by było nic nie zebrać :)

Syp dalej chlor, to jeszcze poczekasz na dobry plon ;) A potem gadaj na forum, że niektórzy to oszuści i nie możliwe, że tyle zbierają.

Opublikowano (edytowane)

w tych 5% procentach to istne szaleństwo tego mixu 😂, całe 15kg  N na pół 😁

nie mam ani jednego ani drugiego a tracąc kasę na kupno tego wolę zapłacić za konkretną ilość określonych pierwiastków

no to ile masz czystego składnika z 40ton że tak się podniecasz tym

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

W kurzaku masz 12-15kgN/t(dla porównania krowi ma 5kgN/t) , 15kgP/t , 8kgK/t i 24kgCa/t. To w 40t na ha byś dał 600kgN, przy przyswajalności w pierwszym roku 50% dając go wiosną daje to 300kgN/ha, życzę powodzenia po takiej dawce :) Dodatkowo z kurzaka wydziela się amoniak, w dawce 40t/ha ten obornik spali wszystko :)

Opublikowano

bób lubi azot tak czy inaczej, blisko 200kg czystego składnika N trzeba mu podać żeby coś sensownego zebrać

Opublikowano

napisać cyfrę 8 to każdy potrafi trzeba było porobić fotek i pokazać jak krzaki wyglądają w czasie zbiorów

prawda jest taka że ta cena w tym roku była dobra bo nikt nie miał 8

Opublikowano (edytowane)

Nie chcesz, nie wierz, to ja mam pieniądze na koncie :) Nikt mi wierzyć jeśli nie chce to nie musi :)

Miałem trzy kawałki, z siewu 25.03 miałem 9,2t/ha, siew 6.04 8,1t/ha i siew 14.04 6,9t/ha. Ten ostatni trochę słabo mi wyszedł bo miałem za mało ludzi i nie nadążałem ze zbiorami, wszyscy na około krzyczeli, że słabo plonuje to nie załatwiałem rwaczy, później się okazało, że nie można zdążyć i ten ostatni jak go robiliśmy zaczął przyżółkiwać i było sporo odrzutu, myślę że jakbyśmy weszli w niego na czas to spokojnie przekroczyłby 7,5t/ha.

Opublikowano

tu jest pełno takich kolesi co mają plon bliżej maksymalnego 😁

tak samo z truskawkami ludzie piszą że nowo posadzonych nie podlewają, mniej o nie dbają czy  nawet wcale nie zbierają a potem w następnym roku od razu 30ton pęka.

Jak się widzi dane rośliny to nikt nie musi nawet nic mówić co one warte

Opublikowano (edytowane)

Żałuję, że żadnej fotki nie strzeliłem, bo bym tu wrzucił, bób miał 1,5m, na pędzie po 5-6 strąków w każdym zazwyczaj 4 ziarna(nieraz 5 a nieraz 3).

Nie widzę sensu żeby kłamać, co mi to da, że na forum sobie napiszę. Liczy się kasa, a nie to co piszą w necie.

Jak w tym roku też tak będzie plonował, to obiecuję zrobić fotkę i wrzucić tu na forum.

A co do truskawki, to zasadziłem frigo 2 lipca i myślę że spokojnie 20t/ha w przyszłym roku ta truskaweczka przeskoczy.

Opublikowano

To zależy, jak rozmawiałem z ludźmi co handlowali na Broniszach, to byli i tacy co 3t/ha mieli a byli i tacy co i 9/t ha w tym roku przekraczali, wszystko zależy od agrotechniki, od rozłożenia opadów, nawożenia itd itd. To jak ze zbożem, dla jednych 3t/ha owsa to sukces a dla innych 7t/ha pszenicy to porażka.

Opublikowano

z bobem to jak z każdą jedną uprawą w pierwszych latach nie osiągnie się max plonów. każdą uprawę trzeba się nauczyć uprawiać. w tym momencie jest bodajże tylko jeden legalny środek na robaka w tej uprawie

A w tym roku gdyby ludzie mieli porządne plony to i  by takiej dobrej ceny na bób nie było

Z bobem to trzeba powiedzieć uczciwie że jak jest pogoda korzystna to owszem jest plon  ale ceny na niego nie ma i trzeba się przygotować na oddanie po 2-3zł

Opublikowano (edytowane)

Zależy jaki rok się trafi, w takim jak był ten to spoko, ale jak bób jest po 2-3zł/kg w hurcie to słabo, same nasiona na ha to od 2tys/ha(nasiona z olx) do 4tys/ha(nasiona z centrali nasiennej). Koszty produkcji(robocizna,nawozy,opryski,nasiona itd) to około 2-3zł/kg. Jak masz nie za mocne gleby i brak nawadniania to chyba brak sensu takiej uprawy, przyjdzie lepsza susza + niska cena i na koszty ci się nie zwróci. Znajomy co pracuje w centrali nasiennej mówi że w tym roku spore zainteresowanie nasionami jest, więc jak nie przyjdzie jakaś klęska to może nie być za wesoło.

Opublikowano

Jak masz w domu ludzi i czas to ok ale do najęcia ludzi i poświecić dużo czasu to odradzam . wypadnie na koniec czerwca zabierz żone dziewczyne kochankę dzieci na wakacje bo szkoda na to czasu. Roboty multum a jak idzie to oddac nawet po 4zl to się narobisz a nie zarobisz. Tym że towar szybko się psuje. Też bylem desperatem bobowym ale po tym roku mimo dobrej ceny odpuszczam. Zostalo mi 20kg nasion od pewnego odbiorcy i chyba sprawdze kielkowani jak git to popchnę to. Opryski strąkowiec i chwasty to wymaga głaskania a i przygotowanie do sprzedaży to też sporo pracy. Policzyłem i daje sobie spokój. Są lepiej dochodowe warzywa mniej pracochłonne ale to musisz spróbowac. 

Opublikowano

uprawiam na większą skalę tylko ogórki i czosnek i chciałem coś dołożyć z warzyw do płodozmianu ale większość warzyw się nie opłaca dlatego zainteresowałem się bobem bo w okolicy nie są sadzą tego

Opublikowano

Bób w tym roku się akurat opłacał, ale bywają i lata że jak masz trochę gorszej jakości to wgl nie sprzedasz jak masz gorszy towar, a na tym lepszym wychodzisz tylko na lekki +. To jak z każdymi warzywami, jak w zeszłym roku był ziemniak drogi to nasadzili i teraz jest tani, z bobem pewnie tak samo będzie.

Opublikowano
Dnia 9.12.2020 o 06:29, Tomasz0611 napisał:

Bób w tym roku się akurat opłacał, ale bywają i lata że jak masz trochę gorszej jakości to wgl nie sprzedasz jak masz gorszy towar, a na tym lepszym wychodzisz tylko na lekki +. To jak z każdymi warzywami, jak w zeszłym roku był ziemniak drogi to nasadzili i teraz jest tani, z bobem pewnie tak samo będzie.

ziemniak i przez sezon letni był w cenie a od jesieni jest dno dla tego że sporo biznesów stoi i nie ma go kto jeść

Nasadzić owszem nasadzili ale takiego dna z powodu braku odbiorców jeszcze nie było na ziemniaka

Opublikowano

A ile ci prywatnie ludzie w rodzinach zjedzą tych ziemniaków 😁 30kg na 3 tygodnie 😁

A taka restauracja, bar chociaż 150kg na tydzień a stołówka w szkole, garmażerka 1t i więcej też na tydzień

zbiór bobu akurat przypada na okres kiedy tego świństwa jest mniej to i ludzie się kręcą