Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

ROBERTINHO

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 25.11.2021 o 12:49, kellyq napisał:

U mnie też podobnie co rok temu, trochę ponad hektar, będę za to próbował wprowadzić jeszcze 2 gatunki do asortymentu na giełdę.

tylko nie baw się w ten fioletowy bo u nas na Krk nie ma kto tego na giełdzie kupić i uważaj na czarne końcówki bo będą stękać że niby stary

skaczę to między odmianami bobu 😄. Zawsze byłem krytycznie nastawiony do Bizona i w zeszłym roku kupiłem nie zamierzenie 20kg  tej odmiany.

Właśnie ta odmiana wyszła mi najlepiej pod włókniną. Teraz to już nie wiem na co postawić 😂

30 minut temu, racyl napisał:

co te nasiona takie tanie w tym roku ?. na olx sporo po 8-9zł

1. Dużo zostawiło na sucho, jak zielony był po 2-3zł w hurcie na Krakowie xD

2. Z powodu cen 2-3zł w hurcie za zielony jest mniej chętnych do sadzenia bobu, na grupie na FB było pełno ogłoszeń z łuskarkami po 1-2 sezonach na sprzedaż xD

Każdy zostawiał, jak trzeba było zebrać, wyłuskać i zapakować w kilówki, a cena na Rybitwach 2zł/kg xD Gdzie sam koszt pracownika jak liczyłem, to wychodzi około 1zł/kg. A gdzie jeszcze prąd i woda do maszyn, opakowanie i dowieźć to na giełdę. Do tego nawozy, koszty nasion itp itd. To każdy na sucho zostawiał, liczył, że zimą na suchym się zarobi, a tu teraz pełno towaru i cena spada.

Sam trochę żałuję, bo w październiku kupiłem po 10-11zł/kg, a teraz ceny 9zł/kg za taki towar. Ale chociaż Hydrocomplex tanio w sierpniu kupiłem xD 

Edytowane przez Tomasz0611

po te 2-3zł to szkoda zdrowia. nie wiem jak u Ciebie ale u mnie poprzedni rok był kiepski bez nawadniania. jedynie ten co przykryty to w miarę dobrze a reszta to słabizna. u nas takiego zawalenia nie było

tak za dużo tego towaru nie ma, w poprzednich roku to więcej było na olx z różnych miejsc

sam już w poprzednim roku kupiłem a w tym nie ma jeszcze nic. to że jest tanio to nie znaczy że on dobry i później nie będzie poplamiony czy za szybko nie przejrzeje przez choroby

ja mam sól rozsypaną w dużej ilości, wiosną salmag z borem i styknie

Edytowane przez racyl

Ja mam podsiewacz, to wolę dać hydro w rządki, tam gdzie idą nasiona, niż sól po całym polu ;) I potem pójdzie ta saletra wapniowa w rządki co kupiłem, ale to dopiero jak wzejdzie i zacznie piąć się w górę i rozwijać pąki kwiatowe.

Plon w zeszłym roku był różny, ten wcześniejszy to w miarę ogarnął i pod 8t/ha podbijał, ale im później tym gorzej, ostatnia kwatera to już były wyniki rzędu 4t/ha.

Edytowane przez Tomasz0611

Dnia 29.12.2021 o 19:15, Tomasz0611 napisał:

Ja mam podsiewacz, to wolę dać hydro w rządki, tam gdzie idą nasiona, niż sól po całym polu ;) I potem pójdzie ta saletra wapniowa w rządki co kupiłem, ale to dopiero jak wzejdzie i zacznie piąć się w górę i rozwijać pąki kwiatowe.

Plon w zeszłym roku był różny, ten wcześniejszy to w miarę ogarnął i pod 8t/ha podbijał, ale im później tym gorzej, ostatnia kwatera to już były wyniki rzędu 4t/ha.

całe życie sypałem w rządki nawóz wieloskładnikowy +azot razem z nasionami a jeden rok przed sezonem  (2020) poleciała sól po całości+fosdar przed zimową orką, do tego saletrzak wiosną i było zdecydowanie lepiej. chlor  przez zimę  wypłuka się a i ziemia  nie będzie zasolona.

Mam pole dobrze zwapnowane tlenkiem to i szybko będzie dla niego zjadliwe 😄 u nas ciężka ziemia, glina. U mnie nie ma szans żebym mógł wjechać i później  go podsiać bo sadzę go jak buraki 😁

Niby on później ma łapać azot z powietrza 😄 ale pomysł dobry z tym podsianiem

w poprzednim roku posadziłem na rosafercie 4-12-24 sypanym w rządki i ja tam jakieś różnicy nie widziałem żeby była między nawozem chlorkowym a tym nie chlorkowy

Edytowane przez racyl