Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Wojtek74 napisał:

Witam mam pytanie w jakich bezpiecznych dawkach stosować  corum w bobie powschodowo?

corum 0,6l /ha + na przyczepność dash 0,25       300l wody / ha   druga taka sama dawka po tygodniu. 

Opublikowano
4 godziny temu, Kamil92K napisał:

corum 0,6l /ha + na przyczepność dash 0,25       300l wody / ha   druga taka sama dawka po tygodniu. 

A czy taka dawka chodzi mi o ilość wody czy dawka będzie skuteczna ?

Opublikowano
3 godziny temu, Wojtek74 napisał:

A czy taka dawka chodzi mi o ilość wody czy dawka będzie skuteczna ?

A cholera wie. W zeszłym roku taka dawka wyczyściła mi pole do zera. W tym roku rdest po takiej samej dawce rośnie w najlepsze. Trochę go przypaliło i tyle. Nie wiem może spóźniłem z opryskiem, może przymrozki i zimne dni. Ciężko powiedzieć. 

Opublikowano
1 godzinę temu, karol19920 napisał:

A cholera wie. W zeszłym roku taka dawka wyczyściła mi pole do zera. W tym roku rdest po takiej samej dawce rośnie w najlepsze. Trochę go przypaliło i tyle. Nie wiem może spóźniłem z opryskiem, może przymrozki

Najważniejsze jest żeby nie przypalić bobu zbyt mocnym środkiem więc więc zastosuje w dawce dzielonej 0.6l/h i 250l wody i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

O kurka tak pomarzły u Was... Mój siany ostatniego lutego powoli będzie przekwitało pierwsze pięterko, reszta siana póżniej chyba 17 marca to było to już powoli zaczyna się przymierzać do kwitnięcia tylko wszystko takie jakieś małe, rok temu był sporo większy w tą porę.

Opublikowano
58 minut temu, gienio007 napisał:

W marcu jak już rzędy były to kilka nocy -9 u nas było . Co przykryte takie samo jak i ten z rozsady , co nie przykryte prawie do likwidacji 

nie wiesz bajkopisarzu że bób wytrzymuje do -5 tylko

Opublikowano
3 godziny temu, radian123 napisał:

U mnie tak samo rozsady 50% nie mam bo zmarzlo, natomiast z siewu w marcu zaczyna kwitnąć i wygląda dobrze. 

A kiedy w marcu siałeś, ja po 20 i jeszcze do kwitnienia ma raczej daleko, tylko na wysokośc ma 20-25cm

Opublikowano
7 godzin temu, racyl napisał:

nie wiesz bajkopisarzu że bób wytrzymuje do -5 tylko

Racylku dzieciaku , ale z 1,5h to jakieś 10 ara jest takiego słabego  . Pole ma 240m długości  i nie chciałem włókniny  ciąć  i te 40m tylko nie dokryte . Cała reszta bez roboty będzie w tym roku razem z rozsadą i jeszcze raz taki wysoki jak rozsada . 

Opublikowano (edytowane)

no tak będziesz miał gdzie dorobić do pisowskiego socjalu.

do zrywania straków chodzisz czy do wyciskania 😂

jeszcze takiego lejwody to nie widziałem co pierdoły potrafi na siłę wciskać

takich najemników jak Ty co nie mają pojęcia o czym piszą to od razu można wyłapać

9 godzin temu, kellyq napisał:

O kurka tak pomarzły u Was... Mój siany ostatniego lutego powoli będzie przekwitało pierwsze pięterko, reszta siana póżniej chyba 17 marca to było to już powoli zaczyna się przymierzać do kwitnięcia tylko wszystko takie jakieś małe, rok temu był sporo większy w tą porę.

bez wody, bez ciepła to nie ma szans żeby był większy

odkąd pamiętam to zawsze bób nawet już powiązany podrastał dopiero bo większym deszczu i ciepłej pogodzie

Edytowane przez racyl
Opublikowano
8 godzin temu, racyl napisał:

no tak będziesz miał gdzie dorobić do pisowskiego socjalu.

do zrywania straków chodzisz czy do wyciskania 😂

jeszcze takiego lejwody to nie widziałem co pierdoły potrafi na siłę wciskać

takich najemników jak Ty co nie mają pojęcia o czym piszą to od razu można wyłapać

bez wody, bez ciepła to nie ma szans żeby był większy

odkąd pamiętam to zawsze bób nawet już powiązany podrastał dopiero bo większym deszczu i ciepłej pogodzie

Synku samego bobu już mam wsiane 10h , kapusty 150 000  wsadzone , cebuli zimowej 2h , dymki 5,5h .  Do zbioru  Bobu po 30-50 osób przywozimy i mimo że całą linię do łupania i mycie u siebie posiadamy  to i tak w strąkach oddaje gościowi co prosto na Lidla wstawia . Co dzień robimy mu w sezonie 200-500 klatek kapusty , to i na konfekcjonowanie bobu brakuje mocy przerobowej .  Szczepanito jeśli zechce to moje "brednie " może potwierdzić , wczoraj nawet z moimi chłopakami u mnie na hali w  siatkę grał bo to mój sąsiad . 

Opublikowano (edytowane)

jak to mówią „Wyżej sra niż d*pę ma”

A ten szczepanito to co ma jakąś legitymacje partyjną czy to twój pracodawca 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Synuś Szczepanito to młody rolnik i mój sąsiad jednocześnie On ma coś koło 17h a ja 50. Każdy robi na swoim . Chłopak odszedł z tego forum właśnie przez takich niemerytorycznych,  upośledzonych  ujadaczy . Chłopak jest po studiach  ,ma żonę i spodziewa się dziecka i jest normalnym człowiekiem .  Jak Wam tłumaczył że do żadnej partii nigdy nie należał , ty Ty  synku przede wszystkim  PISiorem go przezywałeś . Mógłbym Cię zatrudnić nawet i na cały rok , ale za mało rozgarnięty chłopczyku  jesteś . 

Opublikowano
1 godzinę temu, gienio007 napisał:

Synuś Szczepanito to młody rolnik i mój sąsiad jednocześnie On ma coś koło 17h a ja 50. Każdy robi na swoim . Chłopak odszedł z tego forum właśnie przez takich niemerytorycznych,  upośledzonych  ujadaczy . Chłopak jest po studiach  ,ma żonę i spodziewa się dziecka i jest normalnym człowiekiem .  Jak Wam tłumaczył że do żadnej partii nigdy nie należał , ty Ty  synku przede wszystkim  PISiorem go przezywałeś . Mógłbym Cię zatrudnić nawet i na cały rok , ale za mało rozgarnięty chłopczyku  jesteś . 

paplo jedna   kogo obchodzi  życie osobiste szczepanito ? wiecznie się do niego porównujesz i odnosisz. może masz jakieś kompleksy albo jesteś jego parobkiem.

pamiętam gościa nie raz z nim wymieniłem konkretne zdanie na tym forum

przynajmniej gość wie o czym pisze w porównaniu z tobą i twoimi liczbami które są na pierwszym miejscu.

Chyba się z kimś na rozum człowieku się zamieniłeś, kogo jak kogo ale szczepanito pisiorem nie nazywałem. nawet średnio inteligentny człowiek zrozumiałby mojego poprzedniego posta ale tobie to sprawia wielką trudność odróżnić żart od stwierdzenia, nie moja wina że na słowo legitymacja partyjna dostajesz jakieś alergii i kojarzy ci tylko z jedną partią

Najpierw sobie wpisz w google słowo merytorycznie a potem go używaj bo jako tako konkretnej wiedzy produkcyjnej nie masz żadnej

Opublikowano

co roku sieje do max 5 czerwca. ten  jeszcze w połowie mają jeszcze nie zły bywał a ten pod koniec maja, początek czerwca mało strąków daje

z późnym bobem jest problem jak nie ma opadów później bo jak pogoda była kiedyś korzystna to przyzwoity wychodził

kiedyś jak były lata z większą ilością opadów to bób był zbierany pod koniec sierpnia i we wrześniu tylko klient wtedy nie był przyzwyczajony do bobu o tej porze roku

ja mam do zasiania jeszcze i będę siał pod koniec tygodnia