Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie praktykuje ktos uprawę bobu po bobie? Napewno zejdzie mi się kawałek pola co w tamtym roku był bób. Zwracać na coś szczególną uwagę? Zawsze starałem się zmianowac No ale w tym roku się zejdzie.

Opublikowano

do -5 bób wytrzyma a jak będzie -15c to po takiej wielskości jak na zdjęciu nic z niego nie będzie.

bób dobrze sie wstrzelić żeby był w sam raz do wysadzenia a nie przerośnięty

Opublikowano

Dlatego ja rozsadę dzielę na dwa rzuty i pierwszy nie wcześniej jak polowa lutego, kolejny dwa tygodnie później. Nie sztuka zrobić szybko i potem przez miesiąc patrzeć ze e pole sie nie da wjechać. Oczywiście ryzyko jest zawsze, nawet pikując paletki 5 marca różnie moze byc

Opublikowano

Nawadnianie taśmami w bobie by się sprawdziło? Chodzi mi o to czy jeśli taśma by była prowadzona pomiędzy dwoma rzędami czy ta woda dostanie do obydwu rzędów?

Opublikowano

rozłożyć każdy potrafi, tylko jak to potem złożyć . bób po zbiorze to praktycznie połamany i poprzewracany więc jak chcesz to składać

Opublikowano

Z tego co oglądałem to jest to kropelkowe to wątpię że dwa rzędy nawodni. Badyle to będzie rosło po środku na pewno a do bobu to nie doleci musi być przy samej roślinie by efekt był. To o pielaczu też można zapomnieć. Kupiłeś już? To dopiero po odkryciu włókniny byś instalował...

Opublikowano (edytowane)

Jaki rozstaw siewu tego bobu ?? Przy rozstawie 50cm i więcej między rzędami możesz zapomnieć o nawadnianiu kropelkowym typu 1 taśma na 2 rzędy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
33 minuty temu, kellyq napisał:

Jeszcze nie kupiłem, ale studnia jest to taki pomysł się zrodził. Pyrki wczesne tak podlewają tam ten sam rozstaw i jakoś im się to sprawdza

raczej późne ziemniaki podlewają, te co całe lato rosną. dużo musisz lać po prostu wody żeby z taśmy w jedną i drugą stronę woda się rozpłynęła. A jak dużo lejesz to i nawóz też się wypłukuje

ziemniaki owszem podlewają tak w rozstawach 0,7- 0,85

Opublikowano (edytowane)

coś tam by doleciało ale trzeba dużo lać. najlepszego do tego deszczownia

Ja sądzę co 0,45m i jakoś na to się nigdy nie skusiłem

Edytowane przez racyl
Opublikowano

na rządek to bez problemu da sie zrobić . tylko to zwijanie uciążliwe bo praktycznie bób podlewa sie do samego końca

np Jak w truskawcę rozłożę to nie zwijam przez dwa lata taśm

Opublikowano (edytowane)

Ze zwijaniem się rzeczywiście schodzi ;) Z bobu nie trzeba wyrywać jak w truskawce, ale z 0,5ha bobu taśmy będziesz pół dnia zwijał, o ile masz do tego dobrą zwijarkę ...

19 minut temu, racyl napisał:

np Jak w truskawcę rozłożę to nie zwijam przez dwa lata taśm

I myszy nie pogryzą ?? Sąsiad w zeszłym roku zostawił, do dłużej to łatał, niż ja u siebie rozwijałem w truskawce xD 

Edytowane przez Tomasz0611

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
    • Przez vitara
      Witam
      Gdzie ogłaszacie że sprzedajecie swoje warzywa ? i w jakich cenach
      macie jakieś swoje ulubione portale giełdy ?
      Jestem związany z firmą skupującą warzywa i często szukam różnych warzyw
      i ilościach paletowych.
  • Dodaj nową pozycję...
v