Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki byście polecali poplon albo mieszankę poplonową pod bób na przyoranie? Myślałem o rzodkwi oleistej albo może słonecznik, co wy na to? Gleby średnie 3 klasy, zero obornika, na przemian zboża , rzepak i bób

Opublikowano

Wczoraj chodziłem po polu po bobie zabranym na nasiona  suche by sprawdzić czy nie za mokro na wjazd opryskiwaczem z Randapem , a tu krzaki z strączkami . Raczej zostawię to pole  i niech na wariata strąki tworzy , na nowy rok może z młodym wystartuje ?!

Opublikowano

W tym roku zostawiłem sporo drobnych strąków na krzakach i stoi do tej pory. Planuje za około miesiąc to przejechac kosiarką, zrobic talerzówka i zostawic to tak do wiosny. Jest szansa że coś urośnie czy odpuścić kosiarke? Krzaki okolo metra wysokości mają.

Opublikowano
Dnia 21.10.2020 o 21:26, kellyq napisał:

A inne, figaro, rambos, topbob?

wszystko co jest zarejestrowane na bobik będzie dobre w bobie

corum to nic innego jak mięszanina basagramu i  imazamoks ( substancji na jednoliścienne)

każdy wie że basagramen to trzeba umieć pryskać żeby nie poparzyć bobu

corum to jest środek nalistny owszem wypali chwasty ale po kolejnych deszczach bedą rosły następne

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.10.2020 o 14:49, damian55 napisał:

A bób sadzony z rozsady jak chronicie przed chwastami? Tylko corum dajecie?

jeżeli był pod włokninami to po odkryciu muszisz zaczekać 4-5 dni i dopiero wtedy pokropić, corum + dash o ile dobrze pamietam to drugie to na przyczepność a na 1 liścienne pełno środków ja kropiłem lablador 2l/ha,

poza tematem gdyby ktoś był miły i podowiedział na priv jakie środki w czosnek żeby tego nie plewić :)

Edytowane przez Kamil92K
  • Thanks 1
Opublikowano

jak wierzysz w to że nic nie będzie rosło po oprysku nalistnym to tak 😂

a po drugie pod przykryciem to chwasty jeszcze lepiej lubią rosnąć 😁

Opublikowano

ze stompem to wiesz sam jak jest nawet pryskając zaraz po zasadzeniu większą dawką (4-5l dawnego 330g) potrawiło kręcić krzaki. tak samo jak gdzieś się zatrzymałeś z opryskiwaczem to bób był karłowaty.

teraz to daje góra 3l albo i mniej i problem z kręceniem się skończył

po bandurze jak sadziłem kolejny obok tego co wzeszedł to jak gdzieś zaleciało oprysku to liście przypalało

jest jeszcze racer, comand

co byś nie pryskał z doglebówki to zrób to podczas  deszczu to zaraz dostanie zmyte z krzaków.

nie sadzę sadzonek bobu ale tak pryskam truskawkę i jest ok.

Opublikowano

nie kropie niczym przed sadzeniem, kiedyś stompem kropiliśmy ale tu gdzie była ziemia ruszana to i tak chwasty rosły. Bańdurem nie radze kropić bobu po posadzeniu. Można jeszcze spróbować comand przed uprawą podobnie jak w ogórki, w bób można dać nawet większą dawkę. U nas wystarcza po zdjęciu włóknin pokropić corumem i  do zbiorów spokój. Kwestia też jaki obszar bo jak masz z pół ha to nawet oplewić można :) Gwiazdy pielące też się super sprawdzają jeśli nie jesteś zwolennikiem oprysków. Kiedyś zostawiliśmy 4 rzędy bez plewienia chwast miał tak ze 25 cm, po corumie przestał rosnąć  całkowicie nie spadł ale dało sie normalnie zbierać.

• Thanks 1
Opublikowano

W przyszłym roku wielki plantator bobu czyli ja odpadam. Co roku od 20a do pół ha przez 6 lat .Nie będe nikogo obrażał ten rok może był git ale produkować ten towar poniżej 6zł w hurcie to lepiej nastawić się na coś innego. Za dużo pracy a ludzi opłacić uczciwie to na 0 jesteś albo zostanie na kieliszek chleba. Pracochłonna uprawa a handlarze tylko czekaja abyś miał w worku jednego z dziurka albo worek trefny żeby Cię uwalić . W tym roku lepiej na koprze w pęczki do ogórków było zarobić niż na bobie. Opryskany raz na mszyce recznie chwast przerwany kilka godzin pęczkowania i bynajmniej bez nakładu. Maszyna do łuskania zostala jak i 30kg nasion ale ten rok daje spokoj

Opublikowano (edytowane)

z koprem do ogórków nie będzie tak samo co roku. w tym roku to był towar deficytowy

wiosną była susza aż do 1maja i sporo go nie powschodziła, nawet samosiejki nie powschodziły to i potem był to towar cenny.

uprawa bobu to nie jest łatwa i lekka a później jak jest za grosze to człowiek sie zastania po cholerę to sadził i że znowu mieszczuchy za darmo się bobu nażrą

co do chwastów to trzeba wiedzieć jakie jest zachwaszczenie na swoim polu i jakie chwasty dominują a nie kopiować jakieś rozwiązania. to że u jednego nie ma dużej presji chwastów to nie znaczy że u drugiego będzie tak samo

stosowanie środków takich jak corum, basagram to jest rozwiązanie awaryjne gdy nie podziałają środki doglebowe. ktoś kto wie że na jego polu duża presja zachwaszczenia wtórnego po każdym deszczu to niech się nie porywa na nie bo będzie miał łąkę na polu

corum, basagram jako jedyne środki lepiej się sprawdzą w grochu, bobiku, soi i wszędzie w tych uprawach gdzie jest większe zagęszczenie roślin danej uprawy a co za tym idzie gleba jest bardziej zaciemniona i chwasty trudniej wschodzą ale nie w bobie sianych w rzędach dosyć od siebie oddalonych

Edytowane przez racyl
Opublikowano
18 godzin temu, aezakmi666 napisał:

W przyszłym roku wielki plantator bobu czyli ja odpadam. Co roku od 20a do pół ha przez 6 lat .Nie będe nikogo obrażał ten rok może był git ale produkować ten towar poniżej 6zł w hurcie to lepiej nastawić się na coś innego. Za dużo pracy a ludzi opłacić uczciwie to na 0 jesteś albo zostanie na kieliszek chleba. Pracochłonna uprawa a handlarze tylko czekaja abyś miał w worku jednego z dziurka albo worek trefny żeby Cię uwalić . W tym roku lepiej na koprze w pęczki do ogórków było zarobić niż na bobie. Opryskany raz na mszyce recznie chwast przerwany kilka godzin pęczkowania i bynajmniej bez nakładu. Maszyna do łuskania zostala jak i 30kg nasion ale ten rok daje spokoj

masz rację że pieniądze są jakie są za bób, ja poprostu lubie przy tym pracować myślę że nie trzeba się zrażać ale najlepiej znaleźć coś co będziesz lubiał sadzić bo w jednym roku cena taka w drugim inna trzeba liczyć średnia z kilku lat i wtedy wiadomo :)

Opublikowano

Co masz na myśli obornik, bo z bydlęcego to mało co skorzysta bo wolno się rozkłada ale taki kurzak to 50% swojego efektu daje w pierwszym roku :)

Ogólnie to obornik nie zaszkodzi tylko dawka raczej niska bo jak bób pociągnie azot z obornika to krzak wielki a mało na krzaku i towar mało trwały, woreczki będą bardzo puchły :)

Opublikowano (edytowane)

Od krów, z 30t/ha można by rzucić? bo potem od razu po bobie truskawki bedą sadzone i gdzieś ten obornik muszę wcisnąć tak czy siak :D 

Ja akurat w worki nie pakuję, tylko luzem sprzedaję.

Edytowane przez damian55
...
Opublikowano (edytowane)

Krowi obornik przyjmuje się że ma około 5kg N/t obornika, dostarczysz w ten sposób około 150kg N, przy równoważniku azotowym dla obornika stosowanego wiosną wynoszącego 0,4 daje to około 60kg czystego N na ha, bób ma zapotrzebowanie na azot w okolicach 40-60kg/ha.  Można spróbować też 20t tego obornika pod bób i potem 20t pod truskawkę, będziesz wtedy po bezpiecznej stronie :)

Ja osobiście stosuję od kilku lat 10t/ha kurzego, słomiastego, i wtedy jest ok, zawsze jak widać jakiś niedobór to można dołożyć coś dolistnie.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano

bo jeszcze ludzie w to uwierzą że bób to w zasadzie nic nie potrzebuje i tylko na zwierzęcym gównie rośnie albo łapie azot z powietrza 😂

Nie bądźcie śmieszni że na 40-60kg N/ha da wam jakiś konkretny plon a co u niektórych na poziomie bliskim 10t  😂