Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż kilka lat temu postanowiłem się przebranżowić z trzody chlewnej na bydło mięsne. Ze starego chlewu zrobiłem oborę jednak że chciałbym lepiej zagospodarować tą przestrzeń i wprowadzić wóz paszowy. Niestety stary chlew trochę ogranicza przeróbki. Może ktoś ma jakiś pomysł jak to sensownie przerobić. Oczywiście wszystko jest na głębokiej ściółce i wolnym wybiegu. Wstawiam także rysunek jak ten chlew mniej więcej wygląda. Zrobiłem go na szybko ale myślę że da się coś z niego odczytać. Kolorem czarnym są zaznaczone mury, kolorem czerwony są zaznaczone aktualne pomieszczenia dla była, natomiast kolor zielony to stół paszowy. Większe wejścia są takie że swobodnie można wjechać traktorem, natomiast te mniejsze mają około 1,5m. Lewy górny prostokąt nie jest jeszcze zagospodarowany, w tym momencie przechowuję tam maszyny, ale też chcę zrobić tam oborę. Co do budynku to raczej nie chcę go dodatkowo rozbudowywać. Mam nadzieję że ktoś coś ciekawego doradzi.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam zamiar zrobić w innym pomieszczeniu oborę. Poniżej link z wymiarami pomieszczenia.

Czy przy tej długości 350 cm nie będzie za ciasno? Robić stanowiska czy bezpośrednio pod mur uwiązac i bez tego wąskiego stołu paszowego?

Wadzi mi trochę ten mur przy kurniku, mógłbym go cofnąć ze 40 cm( są na nim szyny sparte) ale trochę roboty by z tym było bo ma z 60cm grubości.

Kombinowałem i przy tym układzie by chyba było najlepiej, gdybyn stanowiska w poprzek zrobił to ledwo mi te 3 się zmieszczą, było by o tyle lepiej że kanał gnojowy byłby prostopadle do płyty obornikowej gdybym kiedyś chciał wyciąg zrobić...ale przy tym układzie też można wyciąg zrobić tylko na niego widłami nawrzucać i ok.

Na chwilę obecną mam oborę też na 3 sztuki przy czum też ciasnawo, bez poideł, a obornik wywożony na taczce przez podwórko, bezsensowne, szkoda mi tam teraz poidła wrzucać, ta stara obora jest razem z starym domem który i tak planuję wyburzyć za jakieś 4 lata, więc tak czy siak jak chcę póki co hodować coś to lepiej się teraz powoli przeprowadzić.

Poniżej linki jakie stanowiska chciałbym zrobić:

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/609392-stanowiska/

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/472805-stanowiska-dla-bukatow-system-bezsciolkowy/

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/lightbox/497280-byczki/

http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/gallery/category_54/byczki_5101_54_102813.jpg

Opłaca się samemu robić czy kupować jakieś gotowce? Rury 2-calowe mam..

Proszę o jakieś doradztwo:) Trzymam 1 krowe i zazwyczaj 2 byczki.

CHLEW ustawienie.bmp

Edytowane przez wojt
Opublikowano

No tak tak, tylko wylewkę w tym pomieszczeniu i tak muszę zrobić bo ta co tam jest za wiele cementu nie widziała i jeszcze kiedyś tam szczur korytarze porobił.

Opublikowano (edytowane)

Siema.Chcialbym tu ustawic byki  w systemie uwiezniowym.Bylyby na plytkiej sciolce.Obornik wywalalbym widlami 

Połączone

post-169001-0-92877000-1451500856_thumb.png

Edytowane przez danielhaker
Gość PolskiRolnikt
Opublikowano

Powie mi ktoś może czy płyta warstwowa z rdzeniem poliuretanowym to doby materiał na dach?

Opublikowano (edytowane)

No że wpuszczasz sobie 6 takich byczków w załuszmy stjnie 9x9m zamykasz, robisz jak najdłuższy tok,bariere i tak aby balota morzna było wrzucić i sobie rosną540x405_byczki-byczek-byki-byk-jalowki-c1668679863_big.jpg

Edytowane przez AgroKolo
Opublikowano

3metry stół paszowy z lewej bądź prawej strony.

4metry szerokości na danej długości masz jeden kojec i dzielisz wedle uznania na kojce grupowe po ile tam chcesz ograniczeniem na kojec jest długość stołu paszowego i to według  jego ustawiasz ilosc sztu w kojcu 

Dzwi na stół jedne a drugie na wjazd ciagnikiem bądź ładowarką/miniład. chów na głebokiej ściółce 

przewidziana obsada według mnie to 18szt dorosłych lub 2x młodzieży 

a odpowidz dt. Twojego pytania w innym temacie masz powyżej 

Opublikowano

Witam.

Mam zamiar zrobić w innym pomieszczeniu oborę. Poniżej link z wymiarami pomieszczenia.

Czy przy tej długości 350 cm nie będzie za ciasno? Robić stanowiska czy bezpośrednio pod mur uwiązac i bez tego wąskiego stołu paszowego?

Wadzi mi trochę ten mur przy kurniku, mógłbym go cofnąć ze 40 cm( są na nim szyny sparte) ale trochę roboty by z tym było bo ma z 60cm grubości.

Kombinowałem i przy tym układzie by chyba było najlepiej, gdybyn stanowiska w poprzek zrobił to ledwo mi te 3 się zmieszczą, było by o tyle lepiej że kanał gnojowy byłby prostopadle do płyty obornikowej gdybym kiedyś chciał wyciąg zrobić...ale przy tym układzie też można wyciąg zrobić tylko na niego widłami nawrzucać i ok.

Na chwilę obecną mam oborę też na 3 sztuki przy czum też ciasnawo, bez poideł, a obornik wywożony na taczce przez podwórko, bezsensowne, szkoda mi tam teraz poidła wrzucać, ta stara obora jest razem z starym domem który i tak planuję wyburzyć za jakieś 4 lata, więc tak czy siak jak chcę póki co hodować coś to lepiej się teraz powoli przeprowadzić.

Poniżej linki jakie stanowiska chciałbym zrobić:

[galleryimg=609392]

[galleryimg=472805]

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/lightbox/497280-byczki/

http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/gallery/category_54/byczki_5101_54_102813.jpg

Opłaca się samemu robić czy kupować jakieś gotowce? Rury 2-calowe mam..

Proszę o jakieś doradztwo:) Trzymam 1 krowe i zazwyczaj 2 byczki.

jak byś chciał takie coś kupić to jest drogi interes do tego poidła,rury na wode,cement ,łancuchy. ja takie coś robiłem to na 5 sztuk opasó koszt ok 3 tys zł

Opublikowano (edytowane)

Witam.
Mam stodołę o wymiarach 27×9,5. Chciałbym ją przerobić na oborę na rusztach dla krów mlecznych. Od kilku lat trzymam tam bydło, gdyż w starej oborze mam tylko 17 stanowisk. Resztę krów trzymam w kojcach dla cielaków, a zasuszone w stodole. Jak przerobić stodołę na oborę i ile to może kosztować?

Połączone

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej to bylo zamurowac wrota albo czesciowo je zmiejszyc. Trzeba kopac napewno kanaly no i tu jest pyanie czy chcesz miec szamba pod rusztami czy osobno. Jakies okna by sie przydaly no i kominy wentylacyjne. Co do ceny to trudno powiedziec bo ruszta maja rozbiezne ceny no a pozostale materialy znowu nie sa takie drogie.

Edytowane przez lukasz115722
Opublikowano

A który sposób jest lepszy bo mi się wydaje że chyba kanały pod oborą.

Opublikowano

Ja planuje po jednej stronie zrobić 20 stanowisk i po drugiej tyle samo. Teraz stół paszowy miał by 3,5m, stanowisko miało by 1,75m długości, ruszta 0,5m i po metrze z tyłu na korytarz. Czy dobrze myśle?