Skocz do zawartości

jakie pługi ? co wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przymierzam się do zakupu pługu obrotowego na zabezpieczeniu resorowym lub hydraulicznym(resorowe było by lepsze). Pług najlepiej jak by był 3+1. Będzie współpracował z ciągnikiem o mocy 105km. dobrze też jakby miał poszerzanie ręczne lub hydrauliczne. Cena dobrze jak by zamknęła się w +/- 50tyś. Ja osobiście zastanawiałem się na Vogel&Noot ms 950, wiadomo co lepsze to i zaraz cena lepsza. A wy co polecacie ?  

Opublikowano

no ja obecnie teraz też mam kverneland'a zagonowego, kverneland ceni się :P aż za mocno się chyba trochę ceni. Za drogi na moją kieszeń chodź też wiem że jest dobry. 

Opublikowano

jd 6320, ziemie różnie piasek, czarnoziem a i znajdzie się glina czyli wszystkiego po trochu, teren raczej płaski zdarzają się nie liczne pagórki ale mało. No kamienie to są więc zabezpieczenie musi być koniecznie 

Opublikowano

Przy tej mocy można zaorać ok 160 cm szerokości. Pług 3+1 powinien wystarczyć tylko niewiadomo czy 3x50 czy 4v40. Zastanowiłbym sę nad 3x50 bo jesli weżmiesz z zabezpieczeniami to robi się długi i ciężki "ogon" przy 4 skibach. Mocno czuje to podnośnik  a efektywnej roboty wiecej nie zrobi. Z konkretnych modeli to Pottinger 35,, Overum CX, Kverneland 150, Kuhn 112 ale to nie jest najważniejsze - poświęć sporo czasu na dobór odkładnic, krojów, przedpłużków a dobre decyzje zaprocentują. 

Opublikowano

gdybym miał pieniądze to bez wahania Brałbym kvernelanda ale jak i kverneland i kuhn w trochę lepszym wyposażeniu grubo ponad 60tyś. vogel ceni się trochę mniej a i patrząc na odkladnie to są dobre i z tego co czytałem to długotrwałe. Jak bym brał to zamiast przedpłużek były by ścinacze. Vogel kosztuje około 50 ale chciałbym wziąć jeszcze poszerzanie mechaniczne przynajmniej żeby regulować cięgłem a nie tak jak jest w w wersji podstawowej ze trzeba śróby przesadzać. Ale jak to w dzisiejszych czasach to i za to pewnie będzie trzeba dużo dołożyć.

Opublikowano

Lepiej już zostań przy VN bo przy takich wynalazkach  niewiadomo jak  będzie orać a lemiesze i dłuta będziesz kupował tylko w oryginale i to  pod warunkiem że akurat mają na magazynie.

Opublikowano

Chciałbym dołączyć się do tematu. Również poszukuje plugu tylko że coś z używanych. Cena to maksymalnie 20 tys. Ilość skib i moc ciągnika jak na początku tematu. Prosilbym o jakieś sugestie. Co lepiej wybrać czy na przedpluzkach czy na scinaczach ? jakie zabezpieczenia lepsze resor czy na akumulatorze hydraulicznym. Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Opublikowano

Hm z tego co mi wiadomo to maschio Gaspardo to też niczego sobie włoska firma, a ceni się podobnie jak VN w moich rejonach chyba bardziej znany jest Gaspardo niż VN cena gaspardo na hydraulicznym zabezpieczeniu, scinaczach i budowie 3+1 wychodzi 46 brutto do negocjacji (Widać że dużo by jeszcze obniżyli cenę bo interes im się nie kręci bo za dużo konkurencji :D). Pługi oczywiście są po pokazowe więc i zarazem sporo tańsze a na pokazach nie zaorały nawet 3ha. Ksiezopolanin moim zdaniem lepsze są scinacze ponieważ lepiej kryją i jest po nich rowniejsze pole. Przedpłużki niby są do kukurydzy a tak naprawdę to się tylko zapychają w tej kukurydzy. Ale to tylko moje zdanie.

Opublikowano

Przedpłużek ma tylko zerwać wierzchnią warstwę i wrzucić w bruzdę. Opory są niewielkie z racji bardzo płytkiej pracy jak i małej szerokości. Jedynie co to może zapychać jak dużo resztek np. słomy.

Opublikowano

A z jakim traktorem będzie chodził? ja osobiście polecam tobie zabezpieczenie resorowe ponieważ stawiają mniejszy opór i ciągnik ma lżej. tak mi się tylko wydaje zawsze może być inaczej.

Opublikowano

Ja też przymierzałem się do nowego pluga dwa lata temu.Ale jak popatrzyłem na ceny to kupiłem urzywany francuski pług NAUD 3+1 z zabezpieczeniem sprężynowym i jestem bardzo zadowolony.Kosztowal mnie 9500tys.Lemiesze pasują od Ibisa a i z orginalnymi częściami niema jakiś większych problemów.Zastanów czy warto wydawać tyle kasy na plug.

Opublikowano

jeśli szukasz tak jak ja na zabezpieczeniu resorowym lub hydraulicznym to polecam coś z kverek jeśli chodzi o używane. Bo wydaje się że za używane kverneland masz nowego akpila albo Agro Masza ale to nie jest to samo i nie radzę się w to pchać. Ja osobiście zainteresowałem się tym maschio Gaspardo. Jak dla mnie przemyślana konstrukcja i dokładnie po wykrecane ma czyli nie powinien stawiać oporu.

Opublikowano

Patrząc na ogłoszenia plugu kverneland to odkladnie są dobrze wyprofilowane. Agro-Masz jest robiony na tej samej konstrukcji. Cena w podstawowej wersji to trochę ponad 20 tys. Byłby przynajmniej nowy ale po przeczytaniu opinii jednego z użytkownikow w innym temacie to zwatpilem. Jest niedaleko mnie pług właśnie kverneland 3+1 na resorze za 17 500. Jednak wykonanie tego plugu jest dużo lepsze. Wrazie co można ostatnia skibę odjąć jakby nie dawał rady .

Opublikowano

kupując używany plug musisz liczyć się z tym że może ci się on posypać po 10ha nawet i jeśli to będzie kverneland. Od środka do niego nie zajrzysz więc nie wiesz w jakiej kondycji jest obrotnica i inne części. To że może wizualnie ładnie wyglądać to nie znaczy że będzie swoje robił. Ja dziś zorientowałem się jak by było z częściami do tego maschio i nie ma problemu z tym a cena części podobna jest do części kvernelanda.

Opublikowano

Do wiosny jeszcze trochę czasu jest. Może coś wpadnie w oko i będzie godne kupna. Najlepiej żeby miał już zmienna szerokość orki ale hydraulicznie a nie przestawiac każda skibę oddzielnie. Nowy byłby najlepszy no ale cena jaka trzeba dac jest spora a myślę że lepszym używanym tak samo będzie się dobrze jakościowo robotę robić.

Opublikowano

jeśli chodzi o uciąg to da radę spokojnie a przy podnoszeniu fakt może trochę bujać ale plug nie waży aż tak dużo bo 1250kg waży. brałem od sąsiada unię co waży tyle samo i bez problemowo chodził a jego unia była rozstawiona praktycznie na maxa i jakoś dawał radę. Ja swoje ustawie tak jak teraz mam stare czyli na tak mniej więcej żeby brał 40 na skibe.