Skocz do zawartości

Agregat do uprawy bezorkowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Stoję przed wyborem agregatu do uprawy bezorkowej. Chciałbym zasięgnąć informacji od użytkowników takich maszyn, Interesują mnie następujące modele

Horsch terrano 

Kockerling trio

Bednar fenix

Pottinger synkro

Agregat jaki mnie interesuje to wersja 3m zawieszana z zabezpieczeniami współpracować miałby z deutz 150 km klasy gleby 3/4 

Który z wyżej wymienionych lub z własnych propozycji byłby najbardziej odpowiedni jakościowo do ceny

Prosił bym u opinie jak się sprawują jaka klasa ziemie i z jakim ciągnikiem współpracują i czy jak by było trzeba dokonać ponownego wyboru to kupilibyście go jeszcze raz czy jednak coś innego ?

Edytowane przez szopen158
Opublikowano

Do siewu nie ma problemu mam zestaw amazone na redlicach talerzowych,  co do tematu to już poro tematów czytałem teraz czas na praktykę,

Twoją galerię przesledziłem wiem czym dysonujesz ;) ale szukam też informacji od innych bo nie każdy dodaje zdjęcia i opisuje ale w temacie chetnie się wypowie 

Opublikowano

A co powiesz na wał oponowy na ziemie klasy 3-4,

I mam pytanie jak uprawiasz, w jakim stanie zostawiasz ziemie pod jare zasiewy ?

Opublikowano

ogólnie każdy agregat się nadaje tylko taki za 50 a taki za 20 raczej takiej samej eksploatacji nie wytrzymają, co do mandama tu masz do wglądu 

ja u siebie posiadam horscha terrano 3FX na 3/4 klasę ziemi i do tego df 150 to tak do 20 cm pracuje się przyjemnie ale jak wskoczysz tak powyżej tak na 25 to 150km ma co robić przy 10 łapach, pytanie czy masz tereny pagórkowate i czy mocno zakamienione bo potem przy dłuższej eksploatacji przy dużej głębokości i dużym zakamienieniu przy agregacie z niższej pułki mogą występować niechciane usterki, 

na 120km jak masz chęć w to wejść to max 2,5m i to przy 9 łapach i to tak nie będzie miał lekko wszystko żależy na jakiej głębokości będziesz pracował, i też prędkość robocza chociaż 8 km/h to taka dolna granica optymalnie  to -/+10km/h 

Opublikowano

Przy takiej mocny ciągnika najlepiej wziąć coś na testy żeby potem nie pluć sobie w brodę, a tak z ciekawości do jakiego ciągnika planujesz to podpiąć ?

Opublikowano

moim zdaniem 2,5m 9 łap to i tak bedzie miał się co wykazać, 4 czyli jeszcze krótki ciągnik wiec do 3 m były bardzo niestabilny i za lekki do pracy weź 2,5 na testy i sam ocenisz 

Opublikowano
Dnia 11.04.2018 o 12:35, marysrybak napisał:

Czy agregat mandam top nadaje się do uprawy bezorkowej  tak żeby całkowicie zrezygnować z pluga?  Ciagnik 120km ziemia 2-4 klasa lepszy będzie 2.5m czy z 3m dal by rade? 

top i spec to 3 belkowe agregaty do ścierniska czy też głębokiej uprawy do 30cm

do takiej mocy rozsądny wybór to 2.5m może nawet 11 łap

Dnia 11.04.2018 o 13:09, krzychuuuuu napisał:

Jak przykrywa obornik taki agregat?

normalnie, choć takim sprzętem wymiesza z ziemią a nie przywali na głęboko