Skocz do zawartości
Lukaszek7011

Dziwne stuki w silniku 7011

Polecane posty

Lukaszek7011    10

Witam Mam dość poważny problem ze swoim zetorem, ale zaczne może od początku. W czasie uprawy pola nagle traktor zaczął dziwnie przerywać strzelać, dusić się, na wolnych obrotach był0 ook, wspomaganie wogule przestało działać. Okazało się ze jakaś śrubka dostała się do pompy wspomagania i zablokowało ją, a co za tym idzie ukręciło wałek na którego drugi koniec siedzi pompa. Najpierw nie wiedząc o ukręceniu się jego zawiozłem pompe wtryskową do regeneracji, kapitalny remont wyniósł mnie 600zł, wstawiłem i nic. Wreszczccie dojrzałem że to wałek wymieniłem ten wałek wstawiłem pompe i silnik odpalał tylko na dawce paliwa i zaraz gasł i tak w kułko. źle była wstawiona pompa, zdjełem i założyłem myyśle że dobrze, a tu pojawiły się dziwne stuki gdzieś przy górze silnika. Teraz zmieniłem końcówki wtryskiwaczy ustawiłem, założyłem i nic stuki nie ustały. Na wolnych obrotach jakby ich nie słychać aby trochę gazu to strasznie klekocze, więc co to może być? Przed wymianą tego wałka nic nie stukało a jedynie przerywał ale to zupełnie była inna praca. Proszę pomuszcie bo już trace cierpliwość do niego ;[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iron    415

coś z rozrządem sie porobiło według mnie u stąd te stuki .oby zaworów nie pogielo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    59

jeśli ten wałek jest taki sam jak ten ,który wyjąłeś  to masz najpradopodobniej przestawiony rozrząd . Ściągnij przednią pokrywę silnika tak  ,żeby mieć widok na wszystkie koła rozrządu . Na wszystkich kołach masz znaki -luzujesz jedno znich i ustawiasz właśnie na te znaki i masz pewność ,że z rozrządem wszystko gra . Pompa ma dość ograniczone pole regulacji na 3 otworach śrub mocujących ją do bloku silnika i nie wstawisz jej na chybił trafił bo na sprzęgiełku jest podwójny frez a na wałku samej pompy klin.

Na moje oko to przez  wymianę  wałka  musiałeś przestawić koło rozrządu napędzające pompę


nowy

 
 
 
 
 
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Radekk    156

Witam 

 

Czy po zamontowaniu pompy wtryskowej sprawdziłeś początek tłoczenia paliwa?

 


Jeśli podoba Ci się co napisałem, lub pomogłem kliknij zieloną strzałkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Lepez
      Witam mam problem ze swoim zetorem. Zimny nie ma sily przewalic. Nawet zakrecic. Jak odpale z pociagu to pozniej odpala bez problemu
    • Przez Mateusz_320
      Panowie mam problem z korbowodami do zetora 5211. Kupiłem wczoraj i dzis zaczałem wazyc i 2 maja 305g a 1 ma 285g czy stanie sie cos tej róznicy 2 deko? Prosze o pomoc 
    • Przez emtecc
      Zetor 7745 po remoncie góry silnika (tłok, tuleje, pierścienie, robione głowice).  Powodem remontu były popenkane pierścienie na jednym z tłoków. 
      Przed remontem z odmy czuć było, że zbiera się ciśnienie po zatkaniu odmy no i oczywiscie wyganiało olej z racji popękanych pierścieni.
      Po remonice poinformowano mnie, żeby wymienić olej po 50 mth po dotarciu. Docierałem na różnych obrotach (trochę jeździłem, chodził z przyczepą w różnym stopniu załadowaną).
      Zdziwiło mnie, że po 50mth oleju było na MIN na miarce. Rozmawaiłem z mechanikiem i określił, że to normalne bo pierścienie się układają.
      Cały czas kapało z odmy i kapie do teraz, jednak nie odczuwam zbierania się ciśnienia w skrzyni korbowej, tzn nie czuć dmuchania odmą a olej z niej kapie.
      Ostatnio na 3 godz orki do butelki skapało około 300ml oleju.
      Możliwe, że jest coś nie tak z odmą i olej nie ścieka do miski? Nie wiem jak to wygląda, nie rozbierałem nigdy tego?
      Czy pierścienie od początku są do niczego??
       
      Dodam, że ciągnik ma moc.
       
      Dodatkowo między głowicami pojawił się wyciek (chyba płynu) bo rdzewieje

    • Przez Mateusz_320
      Panowie ostatnio zawiozłem ciagnik do mechanika czyli w piatek bo na innym temacie pisałem ze strasznie ciezko pali i kopci. Zawory sa ustawione wtryski patrzylismy wczoraj maja 170-175 a ciagnik dalej tak samo. Pompiarz mówił zeby pompy nie ruszac bo moze byc okej z nia. Co radzicie na co patrzec jeszcze? Oleju odziwo nie bierze z odmy nic nie wydostaje sie. Jak odpali to dziwne obroty na poczatku ma tak jakby zaraz chciał zgasnac. Pozdrawiam
    • Przez leszczu19901
      Panowie, nie wiem czy to problem, czy nie, ale ostatnio ustawiałem zawory w Zetroze i teraz na jałowych obrotach słychac z obudowy fitra powietrza takie buczenie. Przed ustawieniem zaworów tego buczenia nie było. Dodam, równiez że na 3 cylindrze na zaworze ssącym nie było żadnego luzu.
×