Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, Mikua napisał:

Zasiej dankowskie diament 

Ile tego na ha siejesz i jakie nawozenie czy bez zadnych skracan sie nie wyłozy i jak ci sypalo w tym roku

Opublikowano

Witam

W tym roku, pierwszy raz sieję kwalifikatem dańkowskie Rubin.

Kupiłem 2 jednostki na hektar czyli po 38,5 kg ( Jak na opakowaniu jest napisane, 1 jednostka na 0,5ha).

Przedsiewnie planuję dać 200kg/ha, wiosną był dawany obornik pod owies.

Jaki środek  chemiczny zastosować po siewie i w jakim czasie ?

Kiedy jest odpowiedni termin siewu dla strony wschodniej ?

Opublikowano

Dzisiaj zakupiony kwalifikat rubin cena 90zl jednostka 39,5kg, rozmawiałem na temat gestosci siewu z różnymi przedstawicielami , jedni zalecają dwie jednostki na ha drudzy 2,5-3 przy 5klasie ziemi, biorąc pod uwagę zimy jakie ostatnio są

Mysle że posieje to 100kg na ha , zobaczymy co z tego będzie

Opublikowano
Dnia 5.09.2018 o 22:41, TheMariko12 napisał:

Witam

W tym roku, pierwszy raz sieję kwalifikatem dańkowskie Rubin.

Kupiłem 2 jednostki na hektar czyli po 38,5 kg ( Jak na opakowaniu jest napisane, 1 jednostka na 0,5ha).

Przedsiewnie planuję dać 200kg/ha, wiosną był dawany obornik pod owies.

Jaki środek  chemiczny zastosować po siewie i w jakim czasie ?

Kiedy jest odpowiedni termin siewu dla strony wschodniej ?

ja planuje zasiać do końca września co bedzie to będzie kwalifikatem 6 klase a drugie pół pola pszenżytem rotondo i jakimś na słabsze gleby i wybiore coś na piachy bo dostałem w prezencie  kilkanascie ha. pole po kuku dam tylko superfosfat40 bo kuku solidnie nawożone a nie oddało w plonie przez susze to troche papu zostało w ziemi. no i dam mocznik na resztki talerzówa orka wałowanie siew.

Opublikowano (edytowane)

Witam jak ostatnio wspominałem zakupile kwalifikat rubina , pomylilem sie co do.wagi 37,5kg.jest , jednak nie to jest istotne , teraz mój wujek kupil rubina od innego handlowca i co mnie.zaciekawiło ze we workach ma 50kg niby na worku tez pisze ze 1,3kielkujacych ziaren grubość ziarna taka sama i tu i tu jest napisAne ze dokladnie na 0,5ha  , wiec co jest nie tak, ja zapłaciłem 90za jednostke on 95 🤔😯

Edytowane przez robertsiwek15
Opublikowano (edytowane)

Koledzy jaki oprysk zastosować  na żyto teraz? W sobotę było siane a szczególnie mi chodzi o tą trawę ościstą bo tam trochę na bakier jest z wapnem

Edytowane przez stempos1980
Poprawa postu
Opublikowano
2 godziny temu, kubahodowca napisał:

Kolego ta trawa oscista to skrzyp i Niewiem czy jakiś środek to weźmie bo nawet glifosat nie rusza. Wapnowanie się kłania

Kolego akurat na tym polu skrzypu niema. Tak wiem że wapno potrz ne ale nie zawsze wychodzi tak jak się chce

Opublikowano

A ile siałes na piewszt raz? Młynkowałes zboze? Ja za pierwszym razem sialem 70 kg na hektar i była szczota. Jak miałem takie 3 rok po centrali to dałem 130 kg na ha i było w sam raz nawet za gęste. W tym roku myślę dac swoje pierwszy rok po centrali i pomieszać z hybryda. I zasiać tak 100 kg/ha

Opublikowano

U mnie tak wygląda żyto. Siane wcześnie (15.09), choć wydaje mi się strasznie duże już a ja jeszcze nic nie jestem w stanie opryskać bo pogoda nie pozwala.

zyto 3.jpg

zyto 2.jpg